Erturgut Sanat Merkezi olarak bugün sizlere hala etkisini sosyalleşmenin büyük bölümünde yaşadığımız Covid19 salgınında sanat yapmaya ve bunu kitlelere ulaştırmaya çalışan sanatçıların yolculuğundan bahsedeceğiz.

Kültür Sanat Online Konserler
Kültür Sanat Dijital Konser 1


Yıllarca kalabalık konser alanlarını, festivalleri dolduran ve kitleleri ile bir araya gelen sanatçılar evlere kapanılan günlerde de dijital platformlar aracılığı ile hayranlarını yalnız bırakmadılar. Hazırsanız şimdi size Covid19 sürecinde evlelerinden hayranlarına ulaşan sanatçıların kısa öyküsüne hep beraber göz atalım.


Tüm dünyayı vuran Corona virüs salgını sebebiyle günlerimizi evlerimizde geçiriyoruz. Bu süreçte çoğu sektör gibi müzik sektörü de durma noktasına geldi, konserler iptal oldu. Fakat pandemi, sanatı durduramadı. Eğitimlerimiz, görüşmelerimiz gibi sanat da internet ortamına taşındı. Online konserlerle başlayan bu trend farklı dallara da örnek oldu.

Online Kültür Sanat Görseli
Kültür Sanat Online

Kültür Sanat Dünyanın Önemli İsimleri Online Canlı Konserler Verdi


Pandeminin hızla yayıldığı ve yükselişe geçtiği mart ayı ile birlikte Chris Martin, Elton John, John Legend gibi isimlerin canlı konserleri, dünyanın çeşitli yerlerindeki müzisyenlere ve sanatçılara örnek oldu ve ilham verdi. Youtube Live, Facebook Live, Instagram Live, Twitch gibi platformlar aracılığıyla dinleyenleriyle buluşan müzisyenler daha sonra çeşitli
kayıt teknolojileri ve platformlar aracılığıyla performanslarını bir araya getirmeye de başladılar.

Erturgut Sanat ailesinin bir parçası olarak bu performanslardan bir kaçına buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.


Başta bu zorlu süreci, mesafeleri ortadan kaldırarak ve beraber olarak sanatla ve müzikle kolaylaştırmak gibi duygular barındırırken, artık yeni normalin bu şekilde devam etmesi gerektiği için neredeyse bütün sanatçıların buna uyum sağlayarak organizasyonlar yaptığını görüyoruz. Bu organizasyonlar, sosyal yaşantısından kopmak istemeyen insanların
yoğun ilgisini çekti ve internet ortamında müzik ve sanat kategorisinde takipçi sayılarının şaşırtıcı olmayan bir biçimde patladığı görüldü.


Sokakların boş kaldığı dönemlerde karantina konserlerinin canlı müziği nasıl canlı tuttuğu üzerine yazılmış “How ‘quarantine concerts’ are keeping live music alive as venues remain closed” başlıklı makalede ise, bu sayede canlı müziğin hiç olmadığı kadar samimi görüldüğü iddia ediliyor.

Sosyal medyada kültür sanat konserleri
Sosyal Medyada Kültür Sanat

Sanatçıların bu ev konserlerinde önceden hazırlanmış bir akış ve
setlist olmadan, gösterişli makyajlar ve kıyafetler olmadan, düşük ses ve görüntü kalitesinde gündelik yaşantılarına şahit oluyoruz. Ev konserlerinin akışını ise istek parçalar ve izleyici yorumları belirliyor ve yer yer sohbetler edilebiliyor.

Christine and the Queens, Ben Gibbard ve Katharine McPhee gibi kimi sanatçıların günlük olarak evlerinden konserler verdiklerine şahit olduk. Pink Floyd, Radiohead ve Metallica gibi gruplar ise konser arşivlerini internet ortamında paylaşma yoluna gitti.

Dünyanın İleri Gelen Kültür Sanat Yayımcıları Harekete Geçti

Berlin Filarmoni Orkestrası, Londra Senfoni Orkestrası, New York Metropolitan Orkestrası gibi arşiv konusunda öncü kurumlar da bu süreçte
arşivlerini günlük ya da haftalık olarak geçici süreliğine ücretsiz erişime açtılar.

Ülkemizde ise TRT2’de Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin yayınları takip edilebilir olmuştur. Tüm bu sanatçılar, bu destek akımına öncü oldular ve dünya çapında bir örnek teşkil edip, ilham kaynağı oldular.

Youtube üzerinden kültür sanat hareketleri.
Youtube Kültür Sanat Konser


Müzik festivalleri de pandemi sürecinde iptal edilen ya da ertelenen
organizasyonlardan oldu. Bu durumda da iHeart Living Room Concert for America ve Together at Home gibi oluşumlar ile dinleyiciler keyifli vakitler sunmak amaçlandı. iHeart Living Room, televizyonda da yayınlanırken, Together at Home ise Dünya Sağlık Örgütü’nden destek alarak gerçekleştirildi.

Online Turnelere Hazır mısınız?


Bu süreçte kaybolan konser gelirlerini telafi etmek isteyen sanatçılar zaman zaman yaratıcı ve yenilikçi yollara başvurdu. Örneğin indie pop sanatçısı L Devine, iptal olan turnes yerine Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok ve Youtube aracılığıyla iki hafta süren bir turne planladı ve böylece çeşitli platformlardaki dinleyici kitlelerine ulaşma imkanı buldu.

Herhangi bir platformda dinleyicilerinden diledikleri miktarlarda bağış yapmalarını rica eden sanatçılar olduğu gibi, Stageit ya da Key gibi platformlardan da sanal bilet aracılığıyla konserler düzenlenebiliyor.

Ayrıca Türkiye’de yakın zamanda erişilebilir olan hitym adlı platform ise
bağımsız sanatçıları takip etme imkanı sunarken, sanatçının ise dinleyiciden aylık destek alabilmesini sağlıyor. Böylece, koltuk sayısıyla sınırlı olan birçok etkinlikte hem organizasyonlar hem de dinleyiciler için alternatif ve erişilebilir yollar ortaya çıkıyor.

Online yayınlar ve paylaşılan arşivler dinleyicilere kaliteli imkanlar sunarken, kurumlara da ekstra gelir kaynağı sağlayarak önem kazanıyor. Hem global hem de yerel pazarlarda canlı yayınlar ve fonlanma için çeşitli gelişmelerin olacak ve yeni oluşumlara tanıklık edeceğiz gibi gözüküyor.


Tüm dünyayı etkisi altına alan hastalığa karşı sanat da tabi ki sessiz kalmamalıydı. Bu ve benzeri çalışmalar her gün devam ederken Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de bu pandemi sürecinde her türlü önlemimizi alarak, sanata gönül veren ve ister piyano ister şan ya da bateri öğrenmek isteyen öğrencilerimize en güvenli ortamı sunuyoruz.


Eğer siz de Erturgut Sanat Merkezi ailesinin bir parçası olmak ve öğrenmek istediğiniz enstrümana bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.