Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Aktif Bas Gitar Ve Pasif Bas Gitar Arasındaki Farklar konusunu ele alacağız.. Her şeyden önce, pasif ve aktif baslar arasındaki fark nedir? Pekala en net şekilde başlayalım, hepsi manyetiklerle veya daha doğrusu manyetiklerle birlikte çalışan elektronikler ve ön amfilerle ilgili.
Pasif bas gitar, temel bir tek ton kontrolü ile değirmen basının normal bir çalışmasıdır. Aktif bas terimi genellikle amfinizdeki ile aynı olan bir ön amfi eklenmesini ifade eder ve bu ön amfi bir pil ile çalışır. Yani Aktif’in güçlendiğini, Pasif’in olmadığını düşünün.
Çoğu aktif bas gitar, aktif devreli pasif manyetiklere sahiptir. Ancak bazı basların EMG tarafından yapılanlar gibi gerçek aktif manyetikleri vardır. Bu durumlarda, preamp yerine pille çalışan manyetiklerle karşı karşıyasınız. Bu yüzden bu ayrımı yapmak önemlidir. Bununla birlikte, çoğunlukla, yeni bir enstrüman için alışveriş yaparken, aktif bas terimi manyetikleri değil, oradaki aktif ön amfiyi ifade eder.
Bas Gitar Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bizimle iletişime geçip ücretsiz randevu alabilirsiniz..
Aktif Bas Gitar Ve Pasif Bas Gitar Arasındaki Farklar
Manteyikler Nasıl Çalışır?
Tüm baslarda, tellerin koparılmasından elektrik sinyali oluşturan bir dizi manyetik bulunur. Bunun nasıl olduğuna dair daha karmaşık ayrıntılarla sizi sıkmayacağız, sadece Faraday’ın Tümevarım Yasasını kontrol edin ve ardından google ‘Manyetikler Nasıl Çalışır’ yazın ve hepsi biraz daha mantıklı olacaktır.
Temel olarak, tellerin manyetik alan içindeki hareketinden bir voltaj elde ederiz. Kasayı alıcılarınızdan çıkardıysanız, bir mıknatısın etrafındaki bakır teli göreceksiniz. Bu bizim manyetik alanımız. Tele temas edersiniz, o alanda hareket eder. Hey! Gitarı elektriğe bağlamayı sakın unutmayın :)
Pasif Bas Gitar
Normal bir pasif basta, manyetiklerimizden gelen elektrik akımı tek bir ton kontrolünden, ses kontrolünden geçer ve lead’den bir amfiye çıkar .
Burada fark edilmesi gereken önemli şey, ton kontrolünün, yarattığımız akıma etki eden basit bir direnç olduğudur. Yani sadece sinyalden alabiliriz, ona hiçbir şey ekleyemeyiz. Güçlendirme , bir yerden ekstra güç getirmek anlamına gelir . Pasif bir bas üzerindeki ton kontrolü sadece kesebilir. Arttıramaz.
Aktif Bas Gitar
Aktif bir basta, elektrik sinyali manyetiklerimizden aynı şekilde çıkar, ancak daha sonra güçlendirilmiş bir ön amplifikatöre girer. Bu, normal bir bas amfisinde yaptığımız gibi her türlü ton kontrolüne sahip olmamızı sağlar. Bunun nedeni, karışıma bataryadan daha fazla elektrik sağlamamızdır. Tonu pasif bir basta olduğu gibi kesmek yerine, herhangi bir frekansı artırabiliriz.
Bu, gerekli frekansı seçtiğiniz bir bas kontrolü , tiz kontrolü , orta kontrol ve hatta parametrik orta kontrollere sahip olabileceğimiz anlamına gelir. Bir bas amfisinde sahip olabileceğiniz her şey bas üzerine takılabilir. Hepsi bu kadar. Bir preamplifikatörün özelliklerini alıp basa yerleştiriyoruz, böylece her şey parmaklarınızın ucunda.
Çoğu aktif basta bir baypas anahtarı bulunur , böylece doğrudan pasif sinyalile etkilenen aktif sinyal arasında geçiş yapabilirsiniz. Ton kontrollerinizde her şeyi düz ayarlarsanız, hemen hemen aynı sese sahip olursunuz. Temel fark seviyeniz olacaktır. Aktif bir devreye güç verildiğinden, aktif modda daha fazla çıktı alırsınız. Ancak ton açısından, bu sadece basta daha fazla seçeneğe sahip olma durumudur.
Aktif Bas Gitarda Sorunlar
Aktif olup olmayacağına karar verirken artılara ve eksilere bakmalısın. Aktif baslar bir pil gerektirir, bu yüzden oradaki ilk ses sizsiniz. Pil bitmeye başladığında, seste birden fazla sorun yaşamaya başlarsınız. Seviyeniz düşmeye başlar, ton incelmeye başlar ve sonunda , son son nefesi vermeden önce distorsiyon sürünmeye başlar.
Bu olmaya başlarken sahnedeyseniz, aklınızdan her türlü şey geçebilir çünkü bunun pil olduğunu ilk başta fark etmeyebilirsiniz. Sorunlar için diğer donanımınızın her bir parçasına bakmaya başlayabilirsiniz, çünkü birçok semptom, kötü bir lead’den veya arızalı bir amfiden alabileceğiniz sorunlara benzer .
Neyse ki çoğu aktifin bir baypas anahtarı vardır, bu şekilde üstesinden gelebilirsiniz, ancak yine de birçok bas gitaristin uğraşmak istemediği bir şeydir.
Aktif Bas Gitarın Artıları
Aktif olmanın artılarına gelince, her şey seçimle ilgili. Tonunuzu sahnede, amfiye gitmek zorunda kalmadan anında ayarlayabilirsiniz . Tonunuzu kaynağında ayarlamak, doğrudan mikser pre-eq’sine veya amfinizden önce gidiyorsanız da yardımcı olur .
Bazıları için başka bir profesyonel, preamp tamponlama ve eklenen çıkış seviyesidir. Bu, uzun kablolarda sesinizi korumanıza yardımcı olabilir ve amfiler ve kayıt ekipmanlarındaki çeşitli farklı girişlerde çalmanız için size daha fazla sinyal verir. Bununla birlikte, bu ek çıkış seviyesi , bazı efekt pedalları için çok fazla olabileceğinden, bazı insanlar için başka bir dezavantajdır. Bazı pedallar, aktif baslarla iyi çalmaz.
Özetle, her şey ihtiyaçlarınız ile ilgili. Sadece “Aktif bir basa ihtiyacım var çünkü daha iyi olduklarını duydum!” diye düşünmeyin. Durum hiç de öyle değil. Daha geleneksel bir ses türünü tercih etmek istiyorsanız, pasif bir bas gitar almaktan daha iyisini yapamazsınız. Aktif devrelere gerek yok. Tonlarca ton şekillendirmeye gerek yok. Onlar neyse odur. Orada değişkenlerin olmaması, her şeyi çok daha basit hale getirebilir.
Ancak, bas üzerinde bu ekstra tonun şekillendirilmesini ve bazı ek çıkış seviyelerini istiyorsanız, o zaman Aktif baslar gitmenin yoludur. Bas Gitar ile ilgili tüm soru işaretlerinizi gidermek için bizlere ulaşabilir ve daha ayrıntılı görüşlerimizi öğrenebilirsiniz..