Bas Gitar Çalmak

Erturgut Sanat olarak bugün sizler için bas gitarın nasıl çalındığına dair bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra nasıl bas gitar çalabileceğinizi öğrenmiş olarak sitemizden ayrılacaksınız.

Bas-Gitar-Nasıl-Çalınır

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Parçaları Nelerdir?

♦ Egzersizleri

♦ Eşlik Nasıl Yapılır?

Dilerseniz sizler için hazırlamış olduğumuz “Gitar Nasıl Çalınır?” isimli detaylı bilgilendirmeler içeren yazımıza geçiş yapalım.


“Bas Gitar Nasıl Çalınır” yazımızı bölümlere ayırdık, diğer bölümlere de aşağıdaki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz;

+ Bas Gitar Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
+ Konserde bas gitar çalmak
+ Bas gitarla nasıl ısınılır: efektif çalışmalar
+ Profeyonel bas gitarist olmak için yapılması gerekenler
+ Bas gitaristler için en önemli temel egzersizler
+ Önemli bas gitar markaları
+ Bas gitar nedir?



Gitarın Parçaları Nelerdir?

Bas-Gitarın-Parçaları

Bir enstrümanı çalmadan önce, o enstrümanı tanımalısınız. Nasıl ki biri ile ilişki kurmadan önce o kişi ile tanışıyor, gerektiği kadar vakit geçiriyorsanız, aynı özeni enstrümanda da göstermelisiniz.

Gitar, diğer enstrümanlar gibi çok fazla bölümden oluşur. Dilerseniz bu bölümleri ve ne işe yaradıklarını madde madde açıklayalım.

Gövde: Gitarın en büyük parçası olup, göğüsünüze  yakın olan, manyetikler gibi ana artelleri barındıran parçaya gövde denir.

Gitar gövdesi, sesin duyulmasını sağlayan parçaların varolmasını sağlayan en önemli parçalardan biridir.

Klavye: Gitarın en uzun parçasıdır. Uzunluğu değişkenlik gösterebilen bu parça, tellerin ve perdelerin kullanılması için gerekli parçadır.

Sap: Gitarın en ucunda bulunan bu kısım, Gitarınıza akort yapmanızı sağlayan burgular ve tellerin sabit bir şekilde tutulmasını sağlayan aparatları bulunduran bir bölgedir.

Perdeler: Gövde ve sapın arasında, klavyenin üzerinde bulunan bu parçalar, notaların birbirinden ayrılmasına ve Gitarın doğru çalınmasına yardımcı olan parçalardır.

Köprü: Gövdenin alt kısmında bulunan bu parça, gitarın tellerinin kitli kalmasını ve akordun tutmasını sağlayan parçalardan birisidir. Gövdenin en aşağısında ve perdeleri sap kısmına bağlayan bölgede bulunurlar.

Manyetikler: Elektronik gitarlarda, gövdenin tam ortasında çeşitli sayılar dahilinde bulunurlar.

Gitarın tellerinin oluşturduğu frekansları, elektromanyetik frekanslara çevirip, amfiye ileterek sesin daha yüksek duyulmasını sağlayan iletken parçalardır.


Bas Gitar Egzersizleri

Gitar çalışınızı geliştirmek için uygulayabileceğiniz çok fazla yöntem ve egzersiz bulunmaktadır.

Biz, sizler için bu egzersizlerden, başlangıç seviyesi ve orta seviye için en etkili ve profesyonel egzersizleri derledik. Dilerseniz bir örnek ile başlayalım.

1-2 ( işaret parmağı- orta parmak) : Size rahat gelen herhangi bir perdede sırayla 1-2 / 1-2 çalışmasıyla başlayabilirsiniz.

Devamında:

1-3 (İşaret parmağı-Yüzük parmağı)

1-4 (İşaret parmağı-Serçe parmak)

1-2-3-4 ( İşaret-Orta-Yüzük- Serçe parmakları)

4-3-2-1 (Serçe-Yüzük-Orta-İşaret parmakları)

Şeklinde farklı kombinasyonlarla devam edebilirsiniz.

Çalışmaları yaparken, genelde daha zayıf olan, 3. ve 4. parmaklarınız için de özel çalışmalar yapabilirsiniz. Mesela yukarıdaki egzersizleri tersten çalışabilirsiniz:

2-1 / 3-1 / 4-1

4-3-2-1

Buradaki mantık, metronomun zayıf vuruşlarına gelen parmaklarımızı, daha iyi hissedebilmek ve doğru zamanda çaldığımızdan  emin olmak için, metronomun  güçlü zamanlarına yani klik sesinin geldiği  yerlere getirerek çalışmaktır.

3. ya da 4. parmağımıza bu sayede daha iyi odaklanabiliriz.

Özet olarak, parmak egzersizlerine başlamadan ısınma çalışmalarını yapmak, parmak egzersizi yapmak kadar önemli ve hayatidir;  profesyonel olarak Gitar çalanlar için de geçerlidir.

Metronom eşliğinde yapacağınız çalışmaları, kendinizi sıkmadan, nefes alıp verişinize  dikkat ederek, disiplinli, programlı bir çalışmayla dünyanın en iyi parmak egzersizi çalışan basçısı olursunuz:)

Dilerseniz bir adet de resim paylaşlım;

Bas-gitarda-temel-parmak-egzersizleri


Bugün ki yazımızda, Gitar çalmayı nasıl öğrenebileceğinizi, Gitarın parçalarını ve ne işe yaradığını, Gitarı kolay bir şekilde nasıl öğrenebileceğinizi ve bu öğrenme sürecini kolaylaştıracak belli başlı egzersizler ve bilgiler sağlamıştık.

Bas gitar hakkında aklınızda bulunan soru işaretlerini cevaplandırdığımızı düşünüyoruz, herkesin yararlanmasını amaçladığımız yazımızın sonuna geldik.

Umarız bu yazı siz Gitarist adayları için yararlı olmuştur. Bu tarz içeriklerin devamı için sitemizi takipte kalın!

Tiz seslerden uzak, kendi dünyasını yaratmış ağırbaşlı bir müzik aletidir bas . Varlığı, yokluğunda daha iyi farkedilir, şarkıların kalp atışlarını yansıtır.

Ağır başlı ve olgun olmayı öğretir bas, derinden gelir tok sesi. Tiz bir sesi yoktur belki ama gerektiğinde sesini yükseltmeyide, varlığını daha çok hissettirip dikkatleri üstüne çekmeyede bilir.

Sahibinin ruhu ve parmaklarıyla bütünleşir, gizli öznedir.

Aklınızda yazımız kapsamında gideremediğiniz soru işaretleri kaldıysa numaramızdan ya da sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşarak sorularınızı bize doğrudan sorabilirsiniz.