Dönem dönem müzik dinlemek büyük bir lüks haline gelmiştir, yine o dönemlerde ortaya çıkan Yasakları Delen Yaratıcılık / Kemik Müziği’ni birlikte inceleyelim. Bugün akıllı telefonlardan istediğimiz zaman dinlediğimiz müziğin o dönemlerdeki ulaşılma zorluklarını ve o zorlukların getirdiği yaratıcılığı öğrenince şaşıracaksınız..
İkinci Dünya savaşı sonrası SSCB’de her şey devlet kontrolü altına alınmaya başlanmıştı. Bu durum müzik piyasasına da yansıdı. O dönemin popüler şarkıları devlet propagandasına ters düştüğü için teker teker yasaklandı.. Yasaklı müzikler arasında Rock, Blues, Jazz gibi dönemin popüler müzik türleri bulunuyordu..
Ancak yasaklar müzik severleri durdurmadı, bir kaç yaratıcı müziksever yasaklara aldırmayarak el altından müzik dinlemenin ve plak satmanın derdindeydi. Ancak tüm plaklar devlet kontrolündeydi ve kaçak olarak plaklara şarkı basmak mümkün değildi.
Kemik Müziği: Plak Bulamazlarsa Röntgen Filmlerine Bassınlar!
Piyasada üzerine şarkı kaydedecek plak bulamayan girişimciler hastane çöplerinden topladıkları röntgen filmlerine şarkıları kaydetmeye başladılar. Röntgen filmlerine bir de sigarayla ortadan delik açınca pikaba koyulabilecek forma kavuşuyordu.. Tabii ki de plak kaydı kadar temiz bir ses elde edilemiyor ancak en azından şarkılar artık dinlenebiliyordu..
Kafa tasları, kaburga, kol kemikleri filmleri üzerine basılan bu plaklara görüntüsü nedeniyle kemik müzik denilmeye başlanmış ve o dönemde el altından tüm SSCB’ye yayılmıştı. Kemik Plak artık yasakların popülerleştiği profesyonel bir endüstriye dönüşmeye başladı.
Kemik Plak, müzik yasaklarının ortadan kalkmasıyla yok oldu diyebiliriz. Ne kadar yaratıcı olursa olsun orijinal bir plak kadar ses kalitesi sağlayamıyordu. Sex Pistols, Pink Floyd, Beatles, Tina Turner, Deep Purple gibi bir çok ismin kemik plaklarına bazı müzelerde rastlayabilirsiniz..
Kemik Plak zamanla müzik dünyasında yasaklarla mücadelenin bir simgesi halini aldı. Unutmayın yasaklar fikirlere işlemez, tarihte Kemik Plak gibi yaratıcı bir objenin yer alması gelecek nesile ilham olması bakımından önemlidir..
Röntgen filmlerine nasıl ses kaydedilebilir ve ondan ses elde edilebilir diye aklınıza takılmış olabilir. Hemen aşağıda bulunan video kaydı ile bu merakınızı giderebilirsiniz.. Ayrıca History Channel’ın efsane programı Pawn Stars’ın bir bölümünde söz konusu kemik plak incelenmiştir. Video için Tıklayın..
Sizler de müzik ile birlikte kendinizi ve yaratıcılığınızı geliştirmek için Müzik Kurslarımıza katılabilirsiniz.. Müzik kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi almak için Buraya Tıklayın.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!