Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler
Yan Flütünüzü parlatmaya enstrümanınızı yani flütünüzü sökerek başlayın ve ardından her parçayı özel bir parlatma beziyle tek tek temizleyin. Flütünüzü cilalamak, enstrümanınızın parlak ve temiz görünmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda metalin kararmasını veya aşınmasını önleyecektir ve böylece flütünüzün canlılığını olabildiğince uzun süre koruyacaktır.
Yan Flütler teknik olarak nefesli çalgılar olsa da, modern flütler metalden yapılmıştır. Çoğu enstrüman üreticisinin imalatta nikel, gümüş veya gümüş kaplı pirinç kullandığını rahatlıkla söyleyebiliriz… Malzemesi ne olursa olsun, flütünüzü düzenli olarak cilalamanız gerekecektir. Bir flütün nasıl cilalanacağını öğrenmek, flüt dersi alırken öğreneceğiniz ilk şeylerden biridir.
Flütte henüz başlangıç aşamasındaysanız, öncelikli belirtmemiz gereken husus, enstrümanınızı temizlemek ve korumak için düzenli bir rutin geliştirmenin büyük önem taşıdığıdır. Her alıştırma seansından önce ve sonra flütünüzü parlatma alışkanlığı edinin. Bu kulağa zaman alıcı gelse de, bir flütün nasıl parlatılacağını öğrendikten sonra sadece birkaç dakikanızı alacaktır.
Bir flütü cilalamak için birkaç basit adımı izlemeniz gerekir:
- Öncelikle doğru cila bezini seçin
- Ardından flütünüzü sökün
- Dış cepheyi cilalayın
- İç kısmını cilalayın
- Ve son olarak kirişleri temizleyin
Flüt Nasıl Parlatılır
- Adım- Doğru Parlatma Bezini Seçin
Bir flütün nasıl parlatılacağını öğrenmeye başlamadan önce, doğru aksesuarları almanız gerekir. Bu aşamada özellikle, bir parlatma bezine(cila bezi de denebilir) ihtiyacınız olacak. Pek çok flüt ilk kez satın alındığında cila beziyle birlikte gelir. Ancak, bir cila beziniz yoksa herhangi bir müzik mağazasından veya çevrimiçi olarak yüksek kaliteli bir cila bezi bulabilirsiniz.
En iyi cila bezi, kiri hapseden, lekeleri ve parmak izlerini gideren yumuşak bir mikrofiber malzemeden yapılanlardır.
*Satın alma işlemi yaparken tekrar tekrar yıkanabilen ve kullanılabilen bir cila bezi seçtiğinizden emin olun.
Flüt cilalarken gümüş cila veya başka sıvılar kullanmayın. Enstrümanınıza ekstra parlaklık kazandırmak cazip gelse de sıvı cila, enstrümanın parmak pedlerine zarar verebileceği ve metalin paslanmasına neden olabileceği için tavsiye edilmez.
2. Adım- Flütün Sökülmesi
Bir cilalama bezi aldıktan sonra başlamaya hazırsınız. İşleminze Flütü sökerek başlayın. Flütü nazikçe gevşetin ve baş eklemi ile ayak eklemini aletin gövdesinden ayırın.
Her parçayı çantanıza veya düz, kuru bir yüzeye dikkatlice yerleştirin. Tuşlara ve tuş takımlarına dokunurken dikkatli olun. Bir flüt üzerinde, tuşlar ve tuş takımları oldukça hassastır ve kolayca zarar görebilir.
3. Adım- Dış Cepheyi Parlatın
Ardından, flütün dışını cilalamak için parlatma bezinizi kullanın. Nazik ve akıcı hareketlerle her bir parçanın uzunluğu boyunca bezinizle flütünüzü ovalayın. Bunu yaparken tuşlardan ve tuş takımlarından kaçınmaya dikkat edin. Tüm kir, lekeler ve parmak izleri temizlenene kadar dış cepheyi ovalayın. Tutarlı bir parlaklık elde etmek için bezi tek yönde ovalamayı daha kolay bulabilirsiniz.
4. Adım- İç Cepheyi Parlatın
Dış cepheyi de cilalandıysak, bir flütün nasıl cilalanacağını öğrenmenin bir sonraki adımı, iç cepheyi cilalamaktır. Bu, enstrümanın görünümünü etkilemese de, oluğun iç kısmının cilalanması cihazı kuru tutar ve nemin metale zarar vermesini önler.
Parlatma bezinizi bir temizleme çubuğunun etrafına sarın, ardından çubuğu kullanarak bezi kanalın gövdesi boyunca hareket ettirin. Bu, kalan nemi toplayacaktır.
5. Adım- Kirişleri Temizleyin
Son olarak, kirişleri cilalayın. Kiriş, flütün her bir parçasının uçlarıdır, burada kafa eklemi ve ayak eklemi gövdeye vidalanır. Kirişler enstrümanda ince bir boşluk olmasına neden olduğundan, ellerinizdeki gres, kir ve yağın burada toplanması kolaydır.
Parlatma bezinizle her bir kirişin oluklarını dikkatlice temizleyin. Ardından, aleti kılıfına yerleştirin.
Evet, flütünüz artık cilalandı ve bir sonraki çalma seansınız için hazır.
Özel Flüt Dersleriyle Flüt Nasıl Parlatılacağını ve Daha Fazlasını Öğrenebilirsiniz…
Flütünüzün cilalanması, temizlenmesi ve bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Erturgut Sanat’ın özel müzik derslerine kaydolun. Profesyonel flüt eğitmenlerimiz, enstrümanınıza özen göstermeniz için ihtiyacınız olan her şeyi size gösterecek ve çalmanızı geliştirmek için yeni teknikler gösterecektir.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08 / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.
+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333 / Mobil telefonumuza 9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com
Sosyal Medya:
+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: www.facebook.com/ErturgutSanat + Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
+ Foursquare: Erturgut Sanat
+ Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir