İster inanın ister inanmayın, çoğu piyano öğrencisinin sahip olduğu en yaygın sorun, esasında oldukça basit bir sorundur; “Önce ne yapmalıyım?” deyip ardından: “Tamam, sonra ne olacak?” sorusuna veremedikleri yanıt…
[Piyano eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..]
- Şunu baştan söylemeliyiz ki, kişinin çiçek açması yani meyve vermesi için sağlam bir şekilde büyüyebilmesi ve kökler oluşturması gerekir.
Doğa böyle çalışır. Hepimiz doğada olan, doğal olanlarız. Ve yanılmak istemiyorsak doğa ne yapıyorsa onu örnek almalıyız.
Bu konuyu biraz daha açabiliriz…
Birçok ağaç türü vardır, ancak aynı tür içinde bile iki ağaç tam olarak birbirine benzemez; dal düzeninde, boyunda, yaprak sayısında ve daha pek çok açıdan farklılıklar söz konusudur. Bu durum, bu yazıyı okuyan insanlar kümesi olmamıza rağmen, hepimizin birbirinden farklı olması gibidir. … Ve tabii bunun için şükürler olsun!
Bununla birlikte, tüm ağaçlar için aynı olan, sonuç ne kadar güzel olursa olsun, hepsinin kökleri vardır ve onlar olmadan var olamazlar. Kökleri onlara uzun uzama, fırtınalarda güçlü durma, sıcak güneş ışığı alma, saf oksijen verme, yaşam suyunu çekme, çeşitli vahşi yaşam için güvenli bir sığınak sağlama ve eğer zihnimize dikkat edecek kadar sessizsek bize bir veya iki şey öğretme fırsatı verir.
Burada kavramamız gereken nokta, ağacın kökünün, piyanist için en önemli ölçek olduğudur.
Piyanoda da kökler olmadan parçaları anlamak ve elde etmek imkânsızdır, akorlar köksüz keşfedilemez, parmaklar hassasiyete erişemez ve el becerisi uygulamaz, nota değer farkındalığı temelsiz kalır, köksüz ilerlemek imkânsızdır ve diğer ölçeklerin tanımlanması daha zordur, modal teori ulaşılamaz hale getirilir, deşifre daha zordur, … Saymaya devam etmeli miyiz?
Kısaca kendinize yapacağınız yatırım, sizi en korkunç fırtınalarda bile dik tutacaktır ki bu da sizi daha güçlü kılacaktır.
Piyanodaki Amacınız
Bir piyanist olarak üç akorlu pop şarkılar çalacağınız bir ev hobisinden, 19. yüzyılın büyük, zorlu bestelerine ve üzerinde mutlak ustalık olmadan dünya turuna çıkan bir konser piyanistine kadar hangi yolu seçerseniz seçin. Sert köklere erişemediğinizde, ancak kurumuş bir dal yığını kadar iyi olabilirsiniz.
Bunun yerine, gitmek istediğiniz yolda daha iyi, daha keyifli ilerleme kaydedebilmeniz için köklerinizi sağlamlaştırmanız gereki. Ve bunun için kendinizi her gün yeniden ısrarla ve istikrarla cesaretlendirmelisiniz
“Önce ne yapmalıyım?” yahut “Tamam, sonra ne olacak?” sorularını bir kenara bırakıp ilerlemek istediğiniz yolun daha küçük bileşenlerine öncelik verin ve bunlara hâkim olun.
Örneklemek gerekirse:
1-Bir Cruise gemisindeki restoranda solo çalan bir piyanistseniz, 1900’lerden günümüze kadar uzanan süreçte birkaç ünlü parçayı da içeren klasik eserler, misal Beethoven’in Moonlight Sonat’ından Strauss’un Güzel Mavi Tuna’sına kadar yaklaşık 500 parçayı repertuarınıza almanız gerekecektir.
Bir kez sağlam köklerinizi oluşturduktan sonra, repertuar edinme ve parçaları doğal olarak nasıl çaldığınızı keşfetme üzerine çalışmaya başlayın. Sağ el ile melodi deşifre etme becerilerine ve akorları anlama yeteneğine sahip olmanız gerekecek. Şarkı adına göre alfabetik olarak ilerleyin veya yüzyıllara bölüp her yüzyıldan 15-20 favori alarak ilerleme kaydedin.
2. Bir piyano öğretmeninin hasara neden olmamak için geniş bir repertuvara sahip olması gerekmez, ancak çok iyi deşifre becerilerine, zengin bir teoriye ve iyi bir el ve kol anatomisine sahip olması gerekir. Eğitimciler birçok parçanın kaydını dinleyerek çok zaman harcadılar ve detaylandırmak, parça yorumunu anlamak ve kendini keşfetmeyi teşvik etmek için çok iyi bir kulağa sahipler.
3. Bir konser piyanistinin öncelikle bir 19. yüzyıl repertuvarı vardır ama elbette bu, 20. yy’ı reddetmek anlamına gelmez. Teknik alıştırmalar, mutlak parça ustalığı, deşifre, hafıza geliştirme, dokunma ve sıçramalarda hassasiyet, diğer sanatçıları dinleme, muhtemelen yarışmalara girme (veya onları değerlendirme) için olağanüstü zaman harcanır.,. Bu aşaömada etik bir duruşa sahiplerse tüm alanlardan daha az bilinen eserleri ve bestecileri öne çıkarırlar. Mükemmel ve sıkı ancak aşırı derecede büyük bir repertuar edinerek ilerleme, teknik alıştırmalar ve parça ezberleme açısından katı alışkanlıklar edinin ve asla “Başardım. Tamamladım.” diye düşünmeyim.
4. Bir besteci, repertuar edinmeyi çok fazla önemsemez ve genellikle kendi oluşturduğu parçalara uyması için tekniğini ilerletir, ancak pes etmeden her zaman tekniğinizi daha da ilerletmeye çalışın, böylece parçalarınız duygularınızı daha iyi yansıtabilir ve onları kısıtlamayabilir. Gözlem, yansıma, kişinin kendisini analiz etmesi ve zihinde kendiliğinden ortaya çıkan melodileri dinlemek çokça zaman gerektiren süreçlerdir. Bunları bir köşeye yazın veya kaydedin. Dikkatiniz dağılmadığında piyanoda biraz zaman geçirerek ve egonuz dâhil olmadan parmaklarınızın ve ilham kaynağınızın birlikte çalışmasına izin vererek ilerleyin ve ne olacağını görün. Hoş bir sürpriz ile karşılaşacaksınız.
Bir şekilde büyüyeceksiniz ve sonunda çiçek açacaksınız elbette, ancak bilin ki çabanız dürüst, amaçlı, dengeli ve sabırlı bir zihnin ürünü ise, işte o zaman başarı kaçınılmazdır.
Bizler tohumu ekeriz, onu sulamak ise size kalmış…
Şimdi kendiniz için ne yapacaksınız?
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!
Erturgut Sanat Merkezi 2007 yılının Aralık ayından, yani kurulduğu günden beri müzik alanında, çok geniş bir enstruman seçeneğiyle hizmet vermektedir. İzmir’de müzik kursu ve sanat kursları arayışınıza son vermek için Erturgut Sanat burada!