Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Piyanoda Blues Nasıl Çalınır? konusunu ele alacağız.. Blues öğrenmek, modern müzik yapımının ayrılmaz bir parçasıdır. Tarzın gücü ve etkisi, çağdaş popüler müziğin çoğu biçiminde hissedilebilir ve müzik, hayati önem taşıyan tarihsel dersler ve miraslar taşır. Blues gamı adı verilen müzikten özel gamlar ortaya çıkmıştır. Kendinize blues gamının ne olduğunu soruyor olabilirsiniz, çünkü bunu anlamak piyanoda müzik yapmak için önemli bir erişim noktasıdır!
Piyano Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bizimle iletişime geçip ücretsiz randevu alabilirsiniz..
Piyanoda Blues Nasıl Çalınır?
Blues Gamı Nedir?
İlk olarak, sadece bir blues gamı yoktur diyerek başlayalım, iki tane vardır: majör ve minör varyasyon. Olasılıklar, biri size “blues gamı çalın” dediğinde, bunun anlamı minör versiyonu çalmalısınızdır, bu yüzden minör Blues gamı yazımızda ilk sırada gelecektir.
Blues gamları müzikte çok yaygındır. Dünyanın her yerinde, popüler müzikte ve klasik müzikte bulunurlar. Hatırlanması gereken en önemli şey, bu majör ve minör varyasyonların her ikisinin de pentatonik dizilere dayandığı, düz bir 5’in eklendiği ve her ölçeğin toplam altı nota sahip olduğudur.
C Majör Blues: | C – D – Eb – E – G – A |
C Minör Blues: | C – Eb – F – F# – G – Bb |
Minör Blues Gamı Nasıl Çalınır?
Minör blues gamı piyanoda, Blues müziğinden ortaya çıkan altı notalı bir gamdır. Güçlü, duygulu ve genellikle melankolik bir tınıya sahiptir. Geleneksel on iki bar Blues, Boogie-Woogie, Soul, RnB, Jazz ve Funk dahil olmak üzere birçok müzik stilinde kullanılır. Bu gam, minör pentatonik gamına ilave bir düz beşinci gam derecesi ile bir varyasyonudur.
Minör pentatonik gam, beş notalı bir yürüyüştür. Dünyadaki birçok müzik kültüründe bulunan yaygın bir piyano yürüyüşüdür. Sokaktaki birinden rastgele beş notalı bir dizi söylemesini isterseniz, büyük olasılıkla minör pentatonik diziyi söyleyecektir.
Minör pentatonik yürüyüş, 1 – ♭3 – 4 – 5 – ♭7 derece formülünü takip eder . C’den minör pentatonik diziyi piyanoda çalmak için aşağıdaki diyagramı takip edin. Minör pentatonik yürüyüş için parmak numaraları notaların altına not edilmiştir.
Minör pentatonik gamı minör blues gamına dönüştürmek için yapmanız gereken tek şey, minör pentatoniği düz beşinci skala derecesini eklemektir. Do minör pentatonik anahtarında bu, G♭ notasını ekleyeceğiniz anlamına gelir. Bu yeni ölçeğin notasyonlu olduğunu görmek için aşağıdaki şemaya bakın.
Minör Blues Gam Formülünü Öğrenme
Bu yeni minör blues yürüyüşünün formülü 1 – ♭3 – 4 – ♭5 – ♮5 – ♭7’dir. Vokal stillerinde, düz beşinci gam derecesinin perdesi, ilave bükülme, ifade gücü ve duygusal etki için yukarı ve aşağı bükülür. Ancak, bükülmeyen entonasyonu olan temperli perdeli çalgılarda, düz beşinci skala derecesi aynı şekilde manipüle edilemez. Bu düz beşinci nota derecesini de “blue nota” (Blue Not) olarak adlandırıyoruz. Minöre Blues nota eklemek, blues’a açılan kapınızdır.
Minör blues gamını piyanonun etrafında hareket ettirmek için yeni öğrendiğiniz formülü ve parmak kalıbını kullanabilir misiniz? D, F, G ve A’dan skala oluşturmak için bilginizi kullanmayı deneyin. Unutmayın, formül 1 – ♭3 – 4 – ♭5 – ♮5 – ♭7 veya ek düz beşincili minör pentatonik yürüyüşüdür
D ‘den itibaren, gam D – F – G – G# – A♮ – C şeklinde yazılır. Bu küçük ölçekteki Blue not A bemoldür. Notasını görmek için aşağıdaki şemaya bakın:
F’den itibaren, gam F – A♭ – B♭ – B – C♮ – E♭ şeklinde yazılır. Bu küçük ölçekteki Blue not C bemöldür. Notasını görmek için aşağıdaki şemaya bakın:
Buradaki parmak desenindeki değişikliğe dikkat edin. Üçüncü notadaki ilk parmağınız yerine dördüncü parmağınızla devam ediyor ve ilk parmağınızla C♭’ye iniyorsunuz. Kendinizi rahat hissedene kadar bu farklı parmak desenini uygulayın. Unutmayın, uygun piyano tekniği ve parmakla pratik yapmak, yolda daha fazla teknik, kontrol ve yaratıcılık demektir!
G ‘den itibaren minör blues ölçeği G – B♭ – C – C# – D – F şeklinde yazılır. Bu minör ölçekteki blue not D bemoldür. Parmak düzeni için aşağıdaki şemaya bakın:
Majör Blues Gamı Nasıl Çalınır?
Majör blues gamı, tıpkı bizim minör gamımızın minör pentatonik skalayı temel alması gibi, majör pentatonik skalaya dayanmaktadır. Ayrıca değiştireceğimiz tek bir notamız var ve sonra çalmaya devam ediyoruz! Majör blues yürüyüşü, majör pentatonik yürüyüşünün bir varyasyonudur. Düz beşinci ölçek derecesinin aynı ilavesini paylaşır.
Majör pentatonik gamı için skala derecesi formülü 1 – 2 – 3 – 5 – 6’dır. C majör anahtarında bu, C – D – E – G – A şeklinde yazılır. Aşağıdaki gösterime bakın:
Bu Do majör gamını, Do majör blues gamına dönüştürmek için tek yapmamız gereken düz 3. ölçek derecesini eklemek. Bu, majör blues ölçeği için yeni formülün 1 – 2 – b3 – 3 – 5 – 6 olacağı anlamına gelir. C anahtarında, bunu C – D – Eb – E – G – A olarak yazıyoruz. Buradaki Blue not ana ölçek E bemöldür.
Yukarıda uyguladığınız tüm egzersizler için ana blues yürüyüşünü değiştirmeyi deneyin. Minör blues ölçeklerine kıyasla majör blues ölçeğinin nasıl ses çıkardığına dikkat edin. Ayrıca Blue notaların majör gam ve minör gam arasında nasıl farklılaştığına da dikkat edin.
Tüm majör blues yürüyüşlerin majör pentatonik skaladan çekildiğini ve hepsinin aynı formüle sahip olduğunu bildiğimiz için birçoğunu çok hızlı bir şekilde öğrenebiliriz! Müziği 1 – b3 – 3 – 5 – 6 skala derecelerinde düşünmeyi unutmayın.
D’ den itibaren ölçek şöyle yazılır: D, E, F, F#, A, B, D
F’den itibaren ölçek şöyle yazılır: F, G, Ab, A, C, D, F
G’den itibaren ölçek şöyle yazılır: G, A, Bb, B, D, E, G
Piyanoda blues gamı çalmayı öğrenmek, bir piyanist ve müzisyen olarak gelişmenin çok önemli bir parçasıdır. Tarzın, farklı blues gamlarından progresyonlara, rifflere ve ikonik melodilere kadar öğrenilecek pek çok yönü var! Önemli sosyal ve müzikal tarihten bahsetmiyoruz bile!