İyi, Daha İyi ve En İyi Piyano Performansı için Formüller
Eğer piyano çalmaya yeni başlıyorsanız, bir parça hazırlamanın ve performansınızı geliştirmenin basit matematiksel denklem olarak temsil edilebilecek bir yöntemi vardır:
Tatmin Edici Performans = (Belirli bir parçayı çalmak için gerekli teknikleri anlama) X Alıştırma Süresi
Peki, bu ne anlama geliyor?
Tatmin edici bir performans elde etmek için, bir parçanın nasıl çalındığını tam olarak anlamanız ve kavramanız gerekir. Bu tamamen vücut, kollar ve parmaklarla yani kondisyonunuzla ilgili bir husus. Formülümüz ise basit bir matematiğe dayanıyor – ancak işin içinde çarpma olduğu için her terimin kendi başına büyük bir fark yarattığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Formüle baktığımızda teknik başarı, pratik yaptığınız zamanla tamamen doğru orantılıdır. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki, bu aşamada sağlam bir teknik anlayışı olmadan, tek başınıza pratik yapmak o kadar da yardımcı olmaz… Teknik anlayıştan haberdar değilseniz muhtemelen çok çabuk sinirlenecek ve gitgide daha az pratik yapmaya başlayacaksınız.
Parmak eğitimini, ritimleri, dinamikleri, tempoyu vb. kavradıktan sonra daha fazla pratik yapmayı düşünebilirsiniz. Ve böylelikle müzikal detayları da daha çok fark etmeye başlayacaksınız.
Peki, bu anlayışı nasıl geliştireceğiz? Son yıllarda yayınlanmış, yardımcı olabilecek birçok piyano metodu kitabına piyasada rastlamanız olası. Bu kitaplar, yeni başlayan piyano öğrencilerine nasıl ilerleyeceklerini adım adım gösterir. Ancak ne yazık ki bu dünyada sizin için “Nihai Yöntem Kitabı” yok. Geçmişiniz ve ilgi alanlarınız benzersiz olduğu için, öğrenmenin ve kişisel hedeflerinize ulaşmanın en etkili yolu da mutlaka benzersiz olmalıdır. Öğretmenin gerekli olduğu yer ise tam da burasıdır: fiziksel ve psikolojik karakterinizi değerlendirmek, teknik seviyenizi görmek ve ardından size yeni olasılıklar göstermek ve imkânlar sunmak…
Tekniğinizin sağlam bir temeli olduğunda, formülün bir sonraki seviyeye geçmesi gerekir:
Güzel Performans = (Teknikleri Bilmek + Hayal Gücü) X Uygulama Süresi
“Hayal gücünün” çok soyut bir değişken olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak müzikte “görüntü” aslında bireysel ya da kişisel bir mesele değildir: bunlar sadece size ait değildir. Buradaki duygular tüm dinleyiciler tarafından tanınabilir – bunlar dilin, ırkın, cinsiyetin, dinin ve hatta zamanın sınırlarının ötesindedir. Ve müzik bir iletişim olduğu için, hayal gücü ve anlayış her iki taraftan, icracı ve dinleyiciden gelir.
Gerçekten unutulmaz bir performans, formülün daha da iyileştirilmesini gerektirir:
Unutulmaz Performans = [(Teknikler + Hayal Gücü) X Alıştırma Süresi] Hedef
Şuana kadar teknik hakkında konuştuk; pratikten ve hayal gücünden bahsettik. Ancak –hedef de nesi? Sizce bu konu çok mu belirsiz?
Pekâlâ, belki şimdilik öyle; Ama zaten biz insanlar her zaman kesin olarak tanımlanmış terimlerle tanımlanamayız, değil mi?
Olağanüstü bir piyanist ve aynı zamanda bir besteci olan Robert Helps’in bu hususta dediği:
“Bir piyanist olarak biraz tanınırsanız, insanların beklentilerini her gerçekleştirdiğinizde o beklenti daha da yükselir… Bilmemiz gereken nokta: piyanistin de insan olduğudur. Belki o gün üşütmüşsünüzdür ya da bir şey konsantrasyonunuzu bozmuştur. Her seferinde en iyi durumda olmak mümkün değildir. Ama iyi bir piyanist olmak istiyorsanız, önce en iyi olma hedefine ihtiyacınız vardır. Eleştirmenler ve izleyiciler sert olsa da, her seferinde küçük ayrıntılarla üzülmemelisiniz ve alınmamalısınız. Anın ötesinde, tüm hayatınız, geçmişiniz ve geleceğiniz hakkında düşünmelisiniz. Ve tüm iniş ve çıkışlarda, zirveye ulaşma hırsınızı sürdürmelisiniz.”
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08 / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.
+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333 / Mobil telefonumuza 9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com
Sosyal Medya:
+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: www.facebook.com/ErturgutSanat + Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
+ Foursquare: Erturgut Sanat
+ Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir