Gitar çalmayı öğrenmek eğlenceli ve heyecan verici bir macera olabilir, ancak enstrümanla bir bütün olup rahat olmak, özellikle müzik dünyasında yeni adım atanlar için biraz daha zor olabilir. İster yeni bir gitarist olun, ister hayli zamandır enstrümanınıza el sürmemiş olun, akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta vardır.
Bir pratik programı belirlemekten parmak nasırları için hazırlanmaya kadar, aşağıda yeni başlayan gitaristler için hazırladığımız en iyi tavsiyelerimizden birkaçını bulacaksınız.
Bu listede yer almayan sorunlar yaşıyorsanız, size ve durumunuza özel tavsiyeler için uzman gitar öğretmenlerimize danışabilirsiniz…
Gitar eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Tıklayın.
Tonu Koruyun
Gitarı akortlu tutmak ve çalmak kulağa çok basit bir şeymiş gibi gelebilir, ancak bu aşamada çoğu yeni gitaristin akortla ilgili ilk şeyi bilmediğini söylemeliyiz… Örneğin, gitarınızın en ufak bir darbesinin bile akordunun bozulmasına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Evet, bu doğru! Bu nedenle, bir akort aleti satın almak ve enstrümanınızı nasıl akort edeceğinizi öğrenmek oldukça önemlidir.
Genel bir akort aleti kullanıyorsanız, en yüksek telle başlayın ve akort işlemi boyunca perdeyi ayarlamak için ince ayarlayıcıları kullanarak yavaş yavaş aşağıya doğru ilerleyin. Gitarınızın ne sıklıkta akort edilmesi gerektiği çeşitli unsurla bağlıdır, bunlar arasında ne sıklıkla çaldığınız, gitarınızı nerede sakladığınız, ne tür teller kullandığınız ve enstrümanınızı nasıl taşıdığınız gibi özellikler yer alır.
Gitarınızı ne sıklıkla akort etmeniz gerekeceği konusunda genel bir fikir edinmek için müzik eğitmeninizle konuşun.
Bir Alıştırma Programı Oluşturun
Eğer daha önce ciddi anlamda belirli bir programınız olmadıysa, bu durumun değişme zamanı çoktan gelmiş demektir. Çoğu müzisyen, özellikle de yenileri, tutarlı bir çalışma programına bağlı kalmanın kendileri için en iyisi olduğunu fark eder – bu şekilde, her hafta en azından minimum miktarda pratik yapma zamanınızın olacağını bilirsiniz.
Başlangıç aşaması için, en az yarım saat pratik yapabileceğiniz haftada birkaç gün ayırın. (Not: Uygulama süresi ve sıklığı öğrenciden öğrenciye değişir, bu nedenle daha fazla bilgi için öğretmeninizle konuşun.) Solo çalışmaya veya resital eserlere geçmeden önce bazı ölçekler ve ısınma egzersizleriyle başlayın. Uygulama seanslarınızı olabildiğince etkili hale getirmek için, her seansa ayrı bir hedefle girişin. Bir amaçla pratik yaparsanız, pratik zamanınızın daha keyifli olduğunu göreceksiniz.
Egzersiz alanınızın sessiz olduğundan ve dikkatinizin dağılmadığından emin olun ve günün en uyanık olduğunuz bir saatte pratik yapın.
Nasırlara Karşı Hazırlıklı Olun
Muhtemelen elinizde veya ayağınızda oluşan bir nasır sıkıntısı yaşamışsınızdır. Şimdi parmaklarınızın ucundaki nasırları hayal edin. Bu sizin de başınıza gelecektir zira gitar çalmanın kaçınılmaz bir parçası da nasır oluşumudur. Esasında birçok gitarist bunu bir geçit töreni olarak düşünür… Neyse ki, süreci biraz daha kolaylaştırmak için bazı ipuçları da var.
Nasır oluşturmanın en etkili yolu, bazı eski moda alıştırmalardan geçerken, kimi gitaristler, bu süreçten geçmelerine yardımcı olmak için parmalarının ucunu uyuşturan maddeler kullanmayı tercih ederler. Çalmadan önce parmaklarınızı yaklaşık 30 saniye elma sirkesine batırmayı deneyin bu daha ileriye gitmeniz için iyi bir yöntemdir.
Nasırlarınız oluştuğunda, onları ısırmaktan, koparmaktan ya da tıraş etmekten kaçının – bu kadar ileri gittiyseniz, neden başa dönmek isteyesiniz? Son olarak, hafif sertlikte tellerle çalmak, orta veya ağır sertlikte tellerle uğraşmaktan daha kolaydır, bu nedenle öğretmeninizle nasır sonrasına potansiyel bir geçiş yapma konusunda danışın.
Kendinizi Dinleyin
Kusursuz bir ses tonuyla doğmadıkça veya bir uzmanla yaşamadıkça, muhtemelen kendinizi bir müzisyen olarak dürüstçe değerlendiremeyeceksiniz. Bu durum, özellikle hayatlarında daha önce hiç enstrüman çalmamış yepyeni gitaristler için geçerlidir. Bu nedenle, kendinizi bir el cihazı veya cep telefonunuzla kaydedin ve kendinizi dinlemeyi pratik zamanınıza dahil edeceğiniz bir noktaya ulaşın.
Kendinizi eleştirmekten korkmayın ve her zaman kendinizi dürüstçe eleştirin. Eğer süreci takip ederseniz, zaman içinde çalmanızdaki gelişmeyi gerçekten duyabileceksiniz. İyileştirme konusunda gerçekten bir fikir edinmek için eski kayıtları kaydedin ve en yenileriyle karşılaştırın. Doğru şekilde çalışmaya odaklanıyorsanız, iki ay öncesi ile bugün arasında gözle görülür bir fark olması için çabalayın..
Doğru Aksesuarları Satın Alın
Aslında gitar çalmak söz konusu olduğunda, gitarı öğrenmeyi daha kolay, çalmayı daha eğlenceli ve bakımı daha az karmaşık hale getirecek birkaç temel aksesuar vardır. Gerçek şu ki, piyasada bulunan her materyale yahut aksesuara ihtiyacınız yok, ancak bazı temel unsurlara yatırım yapmanız gerekecek: eğer yetkin bir şekilde çalmayı düşünüyorsanız yedek bir tel seti, bir gitar kutusu, bir akort aleti elinizin altında olması gereken unsurlar olacaktır… Ayrıca, cihazınızı temiz ve bakımlı tutmak için en azından bir temizlik bezine ihtiyacınız olacaktır.
Kendinize Bir Mola Verin
En nihayetinde, gitar çalmayı öğrenmenin iniş ve çıkışları vardır. Konsantre olamayacağınız bazı günler olacaktır, bazı günler ise enstrümanı kesinlikle sevdiğiniz ve ondan vazgeçmeyi hayal bile edemeyeceğiniz günlerdir. Kötü bir gün geçirdiğinizde çok fazla endişelenmeyin – sadece gitarınızı alın ve tipik çalışma programınıza bağlı kalmak yerine en sevdiğiniz şarkılardan bazılarını çalın. Veya o gün pratik yapmayı tamamen atlayın.
En önemlisi, eğlendiğinizden emin olun! Enstrümandan artık keyif almıyorsanız, eğitmeninizle konuşun. Duygunun geçici olup olmadığını veya yeni bir enstrüman deneme zamanının gelip gelmediğini değerlendirmenize yardımcı olabilirler.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
Öğrencilerimiz kursumuzu İzmir’in her yerinden tercih etmektedirler, Buca, Bornova, Alsancak, Gaziemir, her bölgeden öğrencilerimiz bulunmaktadır, sadece Karşıyaka’dan değil İzmir’in her noktasından bir sürü gitar öğrencimiz vardır.