Bir müzisyen için sesten daha önemli bir şey olamaz. Üretilen sesin kalitesini iyileştirmek amacıyla öğrenmeye, çalmaya ve pratik yapmaya sayısız saatler harcanır. Elbette, en iyi sesi üretme yeteneğine sahip değilseniz kendinizi bir müzik aletiyle doğru şekilde ifade edemezsiniz. Keman, viyola, çello veya bas gibi orkestral yaylı çalgılar çalan müzisyenler için bu durum bilhassa önem teşkil eder.
Orkestral yaylı enstrümanınızın sesini iyileştirmenin, pratik yapmak için harcadığınız zamanı arttırmaktan enstrümanınıza mümkün olan en iyi bakımı yapmayı öğrenmeye ve hatta enstrümanınızı düzenli onarımlar için almaya kadar birçok yolu vardır. Ek olarak, çalmayı öğrendikten ve enstrümanınızın pratiğini ve bakımını yapmayı taahhüt ettikten sonra, belirli aksesuarları kullanarak sesinizi iyileştirebilirsiniz. Bu yazıda, orkestral yaylı çalgınızın sesini iyileştirmenin bazı yollarını tartışacağız.
Keman eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Daha Fazla Pratik Yapın
Orkestral bir yaylı çalgı çalmayı öğrenmeye yeni başlayan bir acemiyseniz, yapabileceğiniz en önemli şey (herhangi birine sormak) pratik yapmak, pratik yapmak ve pratik yapmaktır. Pratik yapmanız gerektiğini düşündüğünüz zamanı ayırın ve ikiye katlayın. Alıştırma programınız ve buna ne kadar ayak uydurabildiğiniz, müzik öğretmeninizle aranızda olağan bir muhabbet konusu olmalıdır.
Uzmanlar, seyrek egzersiz seanslarının aksine, daha sık ve kısa uygulama seansları içeren bir program belirlemenizi tavsiye ediyor. Sesini iyileştirmeyi öğrenmekle gerçekten ilgilenen keman oyuncuları, haftada dört ila beş gün arasında çalmayı düşünmelidir. Uygulama seanslarınızı daha verimli hale getirmenin bir yolunu bulmaya çalışıyorsanız, yararlı keman uygulama ipuçlarını öğrenmek için eğitmeninize danışın.
Çello eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Çellistler için biraz farklı (daha az yardımcı olmasa da) alıştırma ipuçları olsa da Çelloda da pratik, sesinizi geliştirmenin en önemli aşamalarından biridir. Sadece zaman ayırarak kendiniz, enstrümanınız ve birlikte üretebileceğiniz ses hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz ve kısa sürede karşılığını alacaksınız.
Enstrümanınızı Temiz ve Bakımlı Tutun
Pratiğin önemini kavradıktan sonra, orkestral yaylı enstrümanınızı çalarken ürettiğiniz sesi iyileştirmenin bir sonraki en önemli aşaması, enstrümana uygun şekilde bakmaktır. Öğretmeniniz, sık sık pratik yapmanın önemini vurguladıktan sonra, muhtemelen düzenli bakımın neden ciddi bir mesele olduğunu da açıklamaya başlayacaktır.
Özellikle orkestral yaylı enstrümanla, enstrümanın tellerine (ve ne zaman değiştirilmeleri gerektiğine) ve ayrıca muhafaza edildiği iklime her zaman dikkat etmeniz gerektiğini de size aktaracaktır. Telleri değiştirmek söz konusu olduğunda, zamanla tüm tellerin ton kalitesini ve canlı tepkiyi kaybedeceğini ve genel sesin zarar göreceğini hatırlamak önemlidir. Bu süreç kademelidir ve birçok deneyimsiz müzisyenin, değiştirilmeleri gereken noktayı geçtikten çok sonra yeni tellerle çalmasına neden olur.
Bir orkestral yaylı çalgıya uygun şekilde bakmak, telleri düzenli olarak değiştirmekten fazlasını gerektirir. Cihazınızı düzenli olarak temizlemek de önemlidir. Her çaldığınızda, teller üzerinde reçine birikmesini ve ayrıca toz, yağ veya teri temizlemek için enstrümanınızı yumuşak, temiz ve tüy bırakmayan bir bezle silin. Fazla reçine enstrümanınızın tellerinin sesini azaltacağından, sesi korumak için bu son derece önemlidir. Enstrümanınızın cilalanması gereken ender durumlarda, yalnızca enstrümanınıza uygun ticari bir cila kullandığınızdan emin olun. Mobilya cilası kullanmak verniğe zarar verebilirken, su kullanılması aletlerin açılmış gibi görünmesine neden olabilir.
İklim Değişikliklerine Dikkat Edin
Enstrümanınızın sesini etkileyebilecek başka bir unsur da iklimin etkisidir. Keman veya viyolonsel gibi orkestral yaylı çalgılar sıcaklık ve neme karşı son derece hassastır. Kısa süreler için bile sert iklime maruz kalmak enstrümanda yapısal hasara neden olabilir ve bu da çalarken ürettiğiniz sese ciddi şekilde zarar verir. Enstrümanın sesini korumak için her zaman kontrollü bir iklimde saklandığından emin olun. Orkestral yaylı bir enstrümanı asla arabada bırakmayın.
Enstrümanınızı kontrollü bir ortamda muhafaza etmek, yalnızca aşırı sıcaklıklara ve nem dalgalanmalarına maruz kalmanın neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tekme, çarpma, düşme veya yapısal nedenlere neden olabilecek diğer talihsiz olaylardan meydana gelebilecek kazara hasarları önlemeye de yardımcı olur. Enstrümanınızın yapısal bütünlüğünü korumak, onu sert iklimlerden uzak tutmak ve her kullanımdan sonra dikkatlice temizlediğinizden emin olmak, kaliteli bir ses sağlamak için çok önemlidir.
Cihazınızı Onarıma Götürmeyi İhmal Etmeyin
Zaman zaman, cihazınızın sesini onarıma alarak yükseltebilirsiniz. Yaylı enstrümanınızda açık dikişler, sıyrılmış uçlar, çatlaklar varsa veya tel yüksekliğinin ayarlanması gerekiyorsa, onu tamir edilecek bir profesyonele götürmek istemelisiniz. Bunlardan herhangi birini kendiniz onarmaya çalıştığınızda, enstrümana yalnızca daha fazla zarar verecek ve muhtemelen iyi bir ses üretme yeteneğini yok edeceksiniz. (Ki bu almak istemeyeceğiniz türeden bir risktir). Enstrümanınızda bu sorunlardan herhangi biri olmasa bile, sadece kontrol etmek için birkaç yılda bir onarıma götürmek genellikle iyi bir fikirdir. Bazen sorunlar yavaş yavaş gelişebilir. Özellikle yeni başlayanlar, sürüncemedeki sorunları tespit etmeyi öğrenene kadar profesyonellerin deneyimlerini ertelemelidir. Enstrümanınızı deneyimli bir onarım teknisyenine götürme zamanının gelip gelmediğinden emin değilseniz müzik eğitmeninizle konuşmanızda fayda var.
Aksesuarlar
Son olarak, sık bir çalışma programına uymayı öğrendikten ve enstrümanınızı düzgün bir şekilde temizlemeyi ve bakımını yapmayı öğrendikten sonra, enstrümanınızın sesini yükseltmeye yardımcı olacak aksesuarları keşfetmeye başlayabilirsiniz. Kemanınız için karbon fiber keman yayı, viyolanız için bir ses kısma veya kontrbasınız için bir pikap gibi orkestral yaylı enstrümanlar için göz önünde bulundurulması gereken harika aksesuarlar ve değişiklikler konusunda hiçbir eksiklik yaşamayacaksınız. Bu aksesuarların her biri, enstrümanınızın sesini farklı şekillerde değiştirerek keşfetmeniz için yeni bir ses dünyasının kapılarını sizlere açacaktır.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!
Erturgut Sanat Merkezi 2007 yılının Aralık ayından, yani kurulduğu günden beri müzik alanında, çok geniş bir enstruman seçeneğiyle hizmet vermektedir. İzmir’de müzik kursu ve sanat kursları arayışınıza son vermek için Erturgut Sanat burada!