Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Sinemanın Sihri Efektler konusunu ele alacağız.. Sinema, hiç kuşkusuz her yaştan insanın bir şekilde etkisi altında olduğu, milyonlarca lira bütçelerin döndüğü çağımızın en büyük sanat akımlarından biridir. Ortaya çıktığı andan bu yana her gün gelişen, değişen teknolojiye ayak uyduran sinema bir yandan da kendi dünyasında kendi şartlarını yaratmıştır. İşte sinemanın sihri özel efektler de bu değişimin en önemli ürünlerinden biridir.
Peki bir izleyici olarak özel efektler hakkında daha fazla şey bilmek ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise yazımızı okumaya devam edin. Çünkü bu yazımızda sizler için sinemanın sihri özel efektler hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşacağız.
Yazarlık Derslerimiz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..
Sinemada Özel Efekt Ne Demektir
SFX olarak da bilinen özel efektler, film yapımcıları tarafından sinema filmlerinde ve diğer görsel ortamlarda, canlı aksiyon çekimlerinde pratik olmayan veya hatta imkansız olabilecek bir yanılsama yaratmak için kullanılan görsel hileler veya tekniklerdir. Özel efektler arasında piroteknik, minyatür ve protez makyaj gibi mekanik efektler ve hareket yakalama fotoğrafçılığı, mat resimler ve stop—motion animasyonu gibi optik efektler bulunur.
Özel efektler, gerçek hayatta bulunmayan nesnelerin, karakterlerin ve senaryoların oluşturulmasını gerektiren bilim kurgu ve fantastik filmlerde her yerde bulunur. Hollywood gişe rekorları kıranlar, Jurassic Park, Avatar ve Star Wars Episode IV – A New Hope gibi Oscar kazananlar çarpıcı mekanik ve optik efektlere sahiptir.
Bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler (CGI) ve dijital kompozisyonlama gibi dijital efektler modern film yapımında daha sık kullanılsa da, özel efektler genellikle CGI ile elde edilmesi mümkün olmayan bir fantezi senaryosuna dokunsal bir “gerçeklik” unsuru getirir.
Özel Efekt Türleri Nelerdir
Film yapımında kullanılan iki tür özel efekt vardır. Bunlar mekanik ve optik olarak ortaya konan özel efektlerdir..
Pratik efektler olarak da bilinen mekanik efektler, John Chambers’ın 1968 filmi Planet of the Apes için yarattığı Oscar ödüllü makyaj efektleri gibi protez makyaj efektleri de dahil olmak üzere bir sette fiziksel olarak yaratılan gerçek dünyadaki özel efektlerdir. Mekanik etkilere diğer formları bir dizi piroteknik veya kontrollü yanma ve patlama da bu efektlere dahil edilir.
Optik efektler, aynı sahnede farklı öğelerin bir arada göründüğü yanılsamasını veren fotoğrafik görüntülerdir. Bunlar ya çift pozlama gibi kamera içi efektler, yeşil ekran veya mavi ekran kullanılarak oluşturulan, optik yazıcı kullanılarak post prodüksiyon sürecinin bir parçası olarak tamamlanan kompozit görüntülerdir. Optik efekt örnekleri arasında Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde perspektif sinematografinin kullanılması ve Hobbit’in normal büyüklükteki aktörlerin diğer sanatçılardan veya nesnelerden daha büyük veya daha küçük görünmesini sağlaması gösterilebilir.
Özel Efektler Ve Görsel Efektler Arasındaki Fark Nedir
Özel efektler ve görsel efektler veya VFX arasındaki temel fark, üretim sırasında ortaya çıktıklarıdır. Özel efektler genellikle gerçek zamanlı olarak ve proje kümesinde gerçekleşirken, post prodüksiyon sırasında görsel efektler her zaman eklenir.
Görsel efektler, yanılsamalarını gerçekleştirmek için dijital ekipman ve bilgisayar yazılımı kullanır. Buna karşılık, özel efektler protezlerden sahne, animasyon ve minyatürlere, animatronikler de dahil olmak üzere mekanik cihazlara kadar çeşitli diğer ortamları kullanır.