Saz Kursu İzmir
İzmirde sunulan en kaliteli, en yararlı ve en etkili saz kursu hakkında bilgilendirmeler içeren bir yazı hazırladık. Ayrıca bu yazıda saz kursu hizmetimizin nasıl sürdüğünü ve sizlere neler katacağını açıklayacağız.
Aklınızda şu sorular mı var;
♦ Saz kursu nedir?
♦ Bağlama nasıl bir çalgıdır?
♦ Saz çalmayı öğrenmek için en az kaç yaşında olunmalıdır?
♦ Bağlama çalmak için yaşım çok mu geç?
♦ Bağlama kursuna haftada kaç saat gitmeliyim?
♦ Ne kadar sürede saz çalabilirim?
♦ Saz kursu bana ne katar?
♦ Bağlama kursunda neler öğreneceğim?
Merak etmeyin, yukarıda yazmış olduğum ve aklınıza gelebilecek diğer tüm potansiyel soruları en kısa sürede sizler için cevaplayacağız. Dilerseniz yazımıza geçelim.
Saz Kursu Nedir?
Saz kursu, sazın, bağlamanın eğitim hizmetinin sunulduğu bir etkinliktir. Saz kursunda, sazı kısa sürede öğrenebilir, profesyonel derecede gelişebilir ve müzik kulağınızı geliştirebilirsiniz.
Saz kursunun sizlere ne katacağını dilerseniz madde madde açıklayayım;
♦ Sazı öğrenebileceksiniz
♦ Müzik kulağınız gelişecek
♦ Diğer telli çalgılara ve enstrümanları öğrenmek istediğinizde, sıradan bir insana göre bir sıfır önde başlayacaksınız
♦ Boş zamanlarınızı kaliteli geçirebileceğiniz ve asla sıkılmayacağınız bir enstrüman öğrenmiş olacaksınız
♦ Sosyalleşmeniz kolaylaşacak
♦ Kendinize olan güveniniz artacak
Bağlama (Saz) Nedir?
Bağlama ya da diğer bir değiş ile halk dilinde bilinen adı saz… Geleneksel Türk kültürünün ve müziğinin en önemli parçalarından olan bağlama, Türk halk müziğinde sevilerek kullanılan telli ve tezeneli bir müzik aletidir. Bağlama parmak veya mızrap ile icra edilir. Bağlamanın toplamda 7 adet teli bulunmaktadır.
Türk Halk Müziğinde kullanılan tel düzenleri şunlardır: (Parantez içerisindeki notalar, üst, orta ve alt tellerin çekilmesi gereken notalardır)
- Segah Düzeni (La,Si,Sol)
- Fa Müstezat Düzeni (Fa,Re,La)
- Bozuk Düzeni, Kara Düzen (Sol,Re,La)
- Bağlama Düzeni (La,Sol,Re)
- Do Müstezat Düzeni (Sol,Do,La)
- Misket Düzeni (Fa#,Re,La)
- Abdal Düzeni (La,Re,Sol)
Bağlamanın yapımında genellikle dut, ceviz, kestane ve ardıç gibi ağaçlar kullanılmaktadır. Bağlamanın sağlamlığı, üretiminde kullanılan ağacın türüne göre değişim göstermektedir. Genelde dut ağacından üretilmiş bağlamalar tercih edilir. Bağlama satın alırken hangi marka olduğuna dikkat etmemelisiniz, bağlamayı kaliteli yapan iki şey vardır; Üretiminde kullanılan ağaç ve üreten usta. Bu iki faktöre dikkat eder iseniz çok kaliteli bir bağlama satın alabilirsiniz.
Eğer bir bağlama satın almak istiyor fakat hangi bağlamayı satın almak gerektiğin konusunda süphelerin ve endişelerin var ise “En Uygun Fiyata Bağlama Satın Alma Rehberi” isimli yazımızı okuyabilirsin.
Bağlama Kursunda Neler Öğreneceğim?
Erturgut Sanat Merkezi, İzmir içerisinde bulabileceğiniz en uygun fiyatlı bağlama eğitimini sunma, kusursuz bilgilendirme, kısa sürede çok şey öğretme ve kaliteli eğitim prensiplerini benimsemiştir. Ayrıca bağlama kursunda uyguladığımız programlarımız, öğrencilerimizin bilgi, seviye ve becerilerine göre her öğrenciye ayrı ilgi ve gözlem doğrultusunda şekillendirilmektedir.
Bağlama kursuna başladıktan sonra kısaca şu eğitimleri alacaksınız;
Kısa Sap (Çöğür)
- Şelpe ve Pençe Tekniği
Uzun Sap (Yöresel Tavırlar)
- Azeri
- Karşılama
- Konya
- Aşıklama
- Karadeniz
- Teke
- Yozgat (Sürmeli)
- Silifke
- Orta Anadolu
- Zeybek
Erturgut Sanat Merkezi’nin sunduğu bağlama eğitiminde, bütün bağlama teknikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız. Ayrıca solfej bilgisi ve müzik ile anlaşabilmek için ihtiyacınız olan ilk şey olan nota bilgisini öğrenme imkanı bulabileceksiniz. Çalmak istediğiniz bütün parçaları notalarını okuyabildiğiniz düzeye geldikten sonra armoni eğitimi de alacaksınız. Tüm bunların yanında, bağlamayı çok detaylı bir şekilde tanıyıp, anladıktan sonra doğru vurma teknikleri ve mızrap tutma tekniklerine yönelik eğitimler alarak çalma beceriniz arttırılacaktır. Bunların yanında sanat merkezimize 7/24 her konu hakkında sorular sorabilir ayrıca öğretmenlerimiz ile dersler esnasında sorular sorabilirsiniz. Ayrıca sizin öğretmenin öğreteceği teknikleri barındırma şartıyla, çalmayı istediğiniz parçalar üzerinden eğitim alabileceksiniz.
Bunların yanı sıra, metronom ile çalıştırıldığınız için hem müzik kulağınız, hem ritim tutma beceriniz gelişecektir. Üstelik eğitimler esnasında şelpe tekniğini ve bu teknik hakkında detaylı bir eğitim fırsatı yakalayacaksınız. Bizden aldığınız bağlama kursundan (saz kursundan) sonra istediğiniz şarkının notalarını, nota sehpasına yerleştirip çalabilecek düzeye erişmiş olacaksınız.
Bağlama Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde kullanılmakta olan bağlama çeşitleri şunlardır;
- Meydan Sazı: İsmi, meydanlarda çalındığı için meydan sazıdır. Bağlama ailesinin en büyüğüdür.
- Divan Altı: Divan sazından küçük, tamburdan uzun olan bağlama çeşidirir.
- Çöğür – Kısa Sap Bağlama: Diğer bağlama çeşitlerine göre sapı daha kısa olan ve yakın tarihlerde geliştirilen bir bağlama çeşidirir.
- Divan Sazı: Boyu büyük olan bağlama çeşidirir.
- Tambura: Uzun saplı bağlama türüdür.
- Cura: Boyut olarak en küçük bağlama türüdür.
Bağlama Çalmayı Ne Kadar Sürede Öğrenebilirim?
Bağlama gerçek bir Türk enstrümanıdır ve bağlamayı günlük hayatımızda her yerde duyabiliyoruz. Dolayısıyla, bizim bağlama kurslarımıza gelen öğrenciler zaten günlük hayatlarında sıklıkla bağlama (saz) ezgilerini dinledikleri için bir kulak aşinalığı ile geliyorlar. Dolayısıyla öğrenme süreci de sanılanın aksine çok da uzun sürmüyor. Zaten var olan bir aşinalığın üstüne, yıllarını bu işe adamış, profesyonel eğitim almış ve profesyonel bir eğitim veren öğretmenimizin yönlendirmesi ile bu eğitimin süresi kısalacaktır. Geriye yapılması gerekilen tek şey, kursta verilen ödevleri ve çalışmaları her boş zamanınızda yapmak, sürekli çalışmak ve müzikten asla kopmamak. Özetle, kursa gelen bir öğrenci gereği kadar çalışır ve derslerini aksatmaz ise, bağlama çalmayı çok kısa bir sürede öğrenebilir.
Bağlama Kursuna Başlama Yaşı Kaçtır?
Öğrenmenin yaşı yoktur fakat bazı şeyler vardır ki fiziksel yeterlilik ister. Bağlama da bunlardan biridir, bağlamanın farklı boyutları olsa da istediği bazı fiziksel yeterlilikler vardır. Bu yeterlilikler;
♦ Parmakların güçlü olması
♦ Kolun yeterince uzun olması
Bağlama öğrenmeye başlamak için en erken yaş 4-5 tir. Bir enstrüman öğrenmeye ne kadar erken başlarsanız, o kadar çok şey öğrenir ve o derecede de gelişim gösterirsiniz. Fiziksel bir engeliniz olmaması durumunda, yaş konusunda herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. Her yaştan herkes bağlama öğrenebilir.
Bağlama Kursunda (Saz Kursunda) Neden Erturgut Sanat Merkezi?
Bağlama eğitimi de diğer enstrümanların eğitiminde olduğu gibi azim, düzenli çalışma, disiplin ve motivasyon gerektirmektedir. Bu gereklilikleri etkileyen en önemli faktör ise öğretmendir. Öğrenciye doğru eğitimi, düzenli çalışma sistemini, disiplini ve azimi aşılayacak kişi öğretmendir. Dolayısıyla öğrendiğiniz kişi ve mekanı dikkatlice seçmelisiniz. İşte tam da burada biz devreye giriyoruz. Dilerseniz “Neder Erturgut Sanat Merkezi?” sorusunu madde madde cevaplandıralarım;
♦ Kusursuz eğitim almış, profesyonel eğitim sunan öğretmenler
♦ Ücretsiz deneme dersleri
♦ Dilediğiniz saat, sanat merkezinde bağlama çalışma imkanı
♦ Aklınızdaki soruları sorabileceğiniz iletişim araçları ve şahıslar
♦ Bağlamayı (sazı) aile ortamında öğrenme fırsatı
♦ Düzenli olarak yapılan etkinlik ve aktivitelerden ücretsiz olarak yararlanma imkanı
♦ Güzel bir Karşıyaka manzarası eşliğinde bağlama öğrenme imkanı
Erturgut Sanat Merkezi’ne Ulaşım Kolay Mı? Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden otobüsle, metroyla ve vapur ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Karşıyaka dışından gelmeyi düşünüp “Çok uzakmış” diyip vazgeçenler için de kolaylık sağlıyoruz çünkü sanat merkezimiz çok merkezi bir yerdedir dolayısıyla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, halı sahaların çaprazında, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Menemen, Narlıdere, Örnekköy, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire,Torbalı, Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Konak, Hatay, Menderes, Urla, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Mavişehir, Atakent, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz ve daha aklımıza gelmeyen saymayı unuttuğumuz bir çok yerden kolaylıkla sanat merkezimize ulaşabilirsiniz.
Kaliteli bir eğitim arıyorsanız mesafelerin hiç önemi yok, bir metro, bir izban ya da bir otobüs kadar uzaktayız!
Harita üzerinde ayrıntılı görünüm için tıklayın. —> Erturgut Sanat Merkezi