Biz gitaristler, gitarlarımızı seven adamlar olarak gitar bakımına önem veririz, başta gitar bakımını usta ellere emanet ederiz, bir çok ayarını yapmasını, temizliğini, tamirini halletmesi için luthiere götürürüz gitarlarımızı fakat benim düşüncem ufaktan başlayarak belli başlı şeyleri kendimizin yapmasından yanadır. Adım adım giderek zamanla gitarın zor ayarlarını yapmak bile mümkün hale geliyor.

Bu yazımızda sizler için gitar bakımını evde nasıl yapabileceğiniz konusunda rehber olması adına detaylı bir makale yazdık, belli başlı malzemeleri satın alarak siz de evinizde gitarınızın bakımını yapabilirsiniz. Tabi ki başta en temel bakım kısımlarıyla, temizlik gibi konularla başlamalı, ustalık gerektiren şeyleri hemen denememelisiniz, ilerleyen zamanlarda daha kontrollü şekilde, profesyonellik gerektiren çalışmalara adım atabilirsiniz.

Gitar bakımı yazımızı okuduktan sonra aşağıdaki, sap ayarı ve entonasyon ayarı gibi konularımıza da göz atabilirsiniz, bahsettiğimiz ustalık gerektiren ayarlar “sap ayarı ve enstonasyon ayarı” gibi ayarlardır.

Gitarın sap ayarı nasıl yapılır?
Gitarın entonasyon ayarı nasıl yapılır?

Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitar bakımı nasıl yapılır ? ” sorusuna geçmeden önce “ neden gitar bakımı yapılmalı ? “ sorusunun cevabını bilmek daha yararlı olacaktır. Bu yazımızın içeriği boyunca öğreneceğiniz bilgiler ;

  • Gitar bakımı nasıl yapılır
  • Gitar bakımı yaparken hangi ürünler kullanılmalı
  • Gitar bakımı sırasında nelere dikkat edilmeli
  • Gitar bakımı süresince kullanılan ürünler nereden temin edilmeli

Yazımızı sizler için daha okunaklı bir hale getirmek adına gitar bakımını 3 ayrı kategoride inceleyeceğiz. Bunlar ;

  • Tel bakımı, gövde ve klavye bakımı, metal akşamların bakımı.

Bildiğiniz üzere bir gitar iki temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar ;

  • Gitarın klavyesi ve gövdesini oluşturan temel bileşen ağaç .
  • Gitarın akordunun ayarlanmasını sağlayan metal aksamlar ve bununla birlikte elektro, bas gitar gibi diğer gitar çeşitleri içinse bu söylediklerimize ek olarak elektronik aksamlardır.

Metal akşamların bakımının yapılması ile birlikte ;

  • Gitarı akort ederken burguların daha rahat dönmesi
  • Gitarınızı akort kaçırmaması gibi olumlu sonuçlar elde etmenizin yanı sıra elektro gitarda çok önemli olan killswitch ile istediğiniz manyetik grubunu hiç takılma yaşamadan anında aktif edebilmeniz
  • Ya da yine elektro gitar ve bas gitarda tonun ayarlanmasını sağlayan potansların kusursuz çalışmasını sağlayabilirsiniz.Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitarın ağacı ve klavye temizliği açısından ise ;

Unutmamanız gereken en önemli noktalardan biri de bu ! Kaliteli bir şarabı düşünün, yıllarca bekletilmesi onun tadını daha da güzelleştirecek ve hatta şişesinin binlerce dolara satılmasını sağlayacaktır.

Gitar klavyesini de bu noktada şaraba benzetebiliriz çünkü gitardan istediğiniz o güzel en iyi tonu elde edebilmenizi sağlayan nokta burasıdır. Eğer siz gitarınızın bakımlarını düzenli yaparsanız hem yıllar içinde oturan gitarınızın tonuna önemli bir katkıda bulunmuş olacaksınız hem de diğer bir yandan daha iyi bir enstrümana geçmek istediğiniz zaman, elinizdeki gitara gereken değeri verdiğiniz için, satmak istediğinizde elinizden daha rahat çıkarabileceksiniz.

Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitar Teli Bakımı

Gitar telleri de belirli bir ömüre sahip gitar parçalarından biridir. Kullanmasanız bile zaman içerisinde özelliğini kaybetmektedir. Bunun temel nedeni ise tellerin hava ile temas içerisinde olmasıdır. Klasik gitarda en üst kalın 3 tel diğer gitar türlerinde ise tüm teller metaldir ve bu metal teller siz kullanmasanız bile hava ile temas içerisine girdiğinde oksitlenmektedir.

Gitar telleri sarım halinde bulunduğundan tek bir parça değil de birden fazla parçanın birleşip sıkıştırılması ile oluşmaktadır. Kullanıma bağlı gitar tellerinin eskimesi de bu sarımların, siz gitarı her kullandığınızda elinizde bulunan kirlerin teller tarafından absorbe edilmesini sağlar. Bu kirler sadece gitar teli tarafından değil aynı zamanda klavye tarafından da emilmektedir ancak bunu birazdan anlatacağız.

Tellerin bu şekilde kirlenmesi hem gitar klavyenizin çizilmesine neden olacak aynı zamanda da gitarınızdan aldığınız tonu olumsuz yönde etkileyecektir. Gitar teli değiştirmek tam bir kondisyon sağlasa da her zaman gitar teli değiştirmenize gerek kalmayabilir bu durumda sadece gitarınızın tellerini temizlemeniz de size yarar sağlayacaktır ancak yine de unutulmamalıdır ki sıfır bir tel takımı takmak kadar etkili olmayacaktır.

İnternette birçok gitar bakım ürünü olduğunun farkındasınızdır. Bunlardan kimisi gerçekten işinizi görebilecek kimisi ise hiçbir işe yaramamaktadır. Biz kendi tecrübelerimizden yola çıkarak sizlere gitar teli temizlemeniz sırasında kullanmanız açısından WD-40 isimli ürünü tavsiye ediyoruz. Otomobil, motosiklet bakımı sırasında da sıkça kullanılan bu ürünün en önemli avantajı size anında sonuç vermesi ve diğer marka ürünler kadar pahalı olmamasıdır.

Bu ürünü kullanmaya geçmeden önce telin ömrünü uzatabilecek ve çok basit birkaç öneride bulunalım. Bunlar ;

  • Gitar çalmadan önce kesinlikle ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Elleriniz ne kadar temiz olursa zaman içerisinde tellere ve klavyeye geçen kir miktarı da o kadar az olacaktır.
  • Gitarınızı her kullandıktan sonra telleri eski bir bez parçası ile silin. Bu bez parçasının temizleme işlemi sırasında pamukçuk bırakmadığından emin olun.
  • Bu işlemin amacı gitar çalışmanız sonucunda gitar telleri üzerindeki nemden büyük oradan kurtulmuş olacaksınız.

Tel Temizliği sırasında WD-40 isimli ürünü kullanırken bir kağıt havluyu olabildiğince küçük bir şekle sahip olana kadar katlayın ve üzerine sıkın.

Bu kağıt havluyu ikiye katladığınız zaman gitar tellerinin tam olarak arasında kaldığından emin olun ve boydan boya gitar tellerine baskı uygulayarak temizlemeye başlayın.

Bu işlemi birkaç defa tekrarlayabilirsiniz çünkü tek seferde telleri tüm kirlerden arındırmanız pek mümkün olmayacaktır.

Diğer yandan bu işlemi çok sık tekrarlamayın çünkü WD-40 güçlü bir pas sökücü olduğu için tellerin deformasyona uğramasına da yol açabilir. Ayrıca sürekli belirttiğimiz üzere bu işlemi sadece tellere uygulayın ve kesinlikle gitarın klavyesi ya da gövdesi gibi başka yerlere temas etmediğinden olun.

Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitar telleri ne kadar sürede değiştirilmeli ?

Eğer aktif olarak gitar kullanıyor ve gitar telinizin deformasyonunu görebiliyorsanız bu durumda değiştirmek yerine az önce de dediğimiz gibi tel bakımı yapabilirsiniz.

Bu durumda bakım yaptığınız telleri en fazla 3 ay içerisinde tekrar değiştirmeniz, eğer bakım yapmıyorsanız ve sıfırdan tel takımı takmak istiyorsanız bunu da en fazla 5 ay içerisinde gerçekleştirmeniz en sağlıklı davranış olacaktır.

Hangi gitar telini kullanmak gerekli ? 

Gitar telleri kendi içerisinde onlarca marka, kalınlık ve özelliğe göre çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Sizlere şu markayı kullanın özellikleri bunlardır şeklinde açıklama yapmak yanlış olacaktır çünkü gitar tellerini çeşitli belirli bir segment içerisindeki benzer özelliklere sahip otomobiller olarak düşünebilirsiniz. Her kişinin tercihi farklı olacaktır. Bu nedenle size en uygun tel markasını bulana kadar farklı ürünler denemeniz gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Bu aşamada dikkat etmeniz gereken tek durum ise “ paslanmaz tel “ adı altında satılan ürünleri satın almamanız gerektiğidir. Paslanmaz olması bir çok yönden cazip geliyor farkındayız ancak gitar klavyenize en çok zarar veren tel takımları bu isim altında satılan ürünlerdir.

Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitar Gövde Temizliği ve Gitar Klayve Temizliği 

Gitarınızın klavye bakımını yapmadan önce kesinlikle gitarınız ile ilgili bazı bilgilere sahip olmanız gerekmektedir çünkü her bakım ürününü her gitar klavyesine uygulamak yanlış bir davranış olacaktır.

Abanoz ve gül ağacı klavyeye sahip gitarlarda en çok tercih edilen temizlik ürünü limon yağıdır. Hem hesaplı hem de gitarınızım kondisyon bakımından eksiksiz olmasını sağlayacak bir üründür. Kullanımı da oldukça basittir evde kendi başınıza rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Gitar Klavye Bakımı ve Limon Yağı Kullanımı 

Abanoz(ebony) ve gül ağacı(rosewood klavye bakımı) klavyeye  sahip gitarlarda kullanımı tercih edilmelidir.Limon yağı kullanımına geçmeden önce gitarınızın tellerini sökün. Artından pamuk ya da kulak temizleme çubuğu üzerine bir miktar limon yağı damlatın ve gitarınızın klavyesine iyice yedirmeye başlayın. Uzun süredir klavye bakımı yapılmamış gitarlara birkaç kez bu işlemi uygulamak gerekebilir ancak 3 ayda bir tel takımı değiştiriyorsanız aynı süreç içerisinde her tel değişimi sırasında da bu işlemi uygulamanız durumunda hiçbir sorun olmayacaktır.

Limon Yağı Nereden Alınabilir ?

Gitar bakım ürünlerini internetten sipariş verebileceğiniz gibi limon yağı gibi ürünleri aktarlardan da temin edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise limon yağı asidik bir ürün olduğu için asitlik değeri çok yüksek bir ürün seçmemeniz gerekmektedir.

Ben marka ürünler kullanmak istiyorum diyorsanız da yine çeşitli müzik marketlerin internet sitelerinden Planet Waves gibi markaların ürünlerini temin edebilirsiniz.

Akçaağaç Klavyeye Sahip Gitarların Temizlenmesi 

Akçaağaç ya da diğer bir adı ile maple klavyeye sahip gitarlar karşımıza cilalı ve cilasız olmak üzere iki şekilde çıkabilir.

Limon yağı cilasız maple klavye üzerinde kullanılmamalıdır çünkü kararmaya yol açmaktadır. Cilasız klavyeye sahip akçaağaç gitarları temizlerken bebek yağı kullanabileceğiniz gibi yine MusicMan markasının F-One Oil ürününü de kullanabilirsiniz.

Cilalı bir akçaağaç klavyeye sahipseniz yapmanız gereken daha basit. Bildiğiniz bir zippo gazı ile klavyeyi temizledikten sonra limon yağı kullanabilirsiniz.

Özellikle akçaağaç klavyeye sahip gitarların klavye bakımlarını iki tel değişiminde bir yani 5 ayda ortalama 2 kez yaparsanız gitarınızın kondisyonu çok iyi ir seviyede kalacaktır.

Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitarın Gövde Temizliği

Gitarın gövde bakımı aslında iki aşamalı olarak gerçekleşir. Bunlardan biri temizleyici dediğimiz ürünler olan cleaner’lar ile yapılanlar diğerleri site cilalama işine yarayan polisher’lardır.

Temizleyiciler ile gitarınızın üzerindeki çeşitli toz ve parmak izlerini silebileceğiniz gibi cilalama ürünleri ile de daha parlak bir yüzey ve gitarın dokusunun hava almasını sağlayabilirsiniz.

Gitar cilası işlemi sonucunda gitarınızın üzerindeki kılcal çiziklerden görsel olarak kurtulabileceğiniz gibi cila ürünleri daha çok ağaç yapısının hava almasını sağlayan özel bir gomalak cilası içeriği bulundurmaktadır.

Hangi gitara hangi cila ürünü kullanılmalı ? 

Gitar klavyesinde bakımında en sık yapılan hatalardan birinin her tip klavyeye limon yağı uygulamak olduğunu sizlere az önce anlatmıştık. Buna çok benzer bir durum da gitara uygulanacak cila seçiminde de geçerlidir.

Gitara uygulayacağınız cila tipleri hakkında geniş bilgiye sahip olmak zor olabilir ama bunu şu şekilde basit birkaç cümleye indirgeyebiliriz.

Nitro cilalar üst düzey gitarlarda tercih edilen bir cila biçimidir. Uygulama sırasında ince bir katman bırakmaktadır. Fender, Gibson , Esp gibi üst düzey gitarlar bu cila ile cilalanmalıdır.

Poly cilalar ise nitro cilalara göre uygulama sırasında daha kalın bir işlem yüzeyi bırakmaktadır.

Nitro cila uygulanması sırasında en iyi yöntem mikrofiber bir bez yardımı ile kullanmaktır. Diğer yandan ben bilindik marka ürünleri kullanmak istiyorum diyorsanız Jim Dunlop Polisherler kullanabilirsiniz.

Gitar Islak Mendil İle Silinir Mi ?

Aslında bu sorunun cevabını az önce sizlere detaylı bir açıklama yaparak verdik fakat bu konu ile ilgili bir çok soru geldiği için ayrı bir başlık altında toplamak istedik. Gitarın kasasını ıslak mendil ile silmek yerine biraz nemli bir bez ile sildikten sonra hemen kurulamanız daha sağlıklı olacaktır. Bunun dışında ise kesinlikle gitar klavyesine ıslak mendil değirmemeye özen gösterin. Klavye yapısı gereği çok hassas olduğu için gitar klavye bakımını sizlere yukarıda anlattığımız gibi yapmanız gitarınızın ömrü açısından daha etkili olacaktır.

Gitarın Metal Aksamlarının Temizlenmesi 

Burgular, killswitch, potanslar, köprü ve manyetik kapakları gibi açık bir elektronik bağlantısı olmayan metal akşamların temizlenmesinde yine WD-40 pas sökücü ürününü kullanmanız durumunda tatmin edici bir sonuç elde edebilirsiniz. Az öncede belirttiğimiz gibi bu ürünü gitarın ağaç kısımları ve elektronik kısımları ile temas ettirmemeye çalışmanızda fayda bulunmaktadır.

Bir bez yardımı ile rahatça silemeyeceğiniz kapak vidalarının bulunduğu yerler, manyetik kapaklarının bulunduğu bölgeleri bir kulak temizleme çubuğuna sıkarak rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

İzmir Gitar Bakım Fiyatı Nedir ?

Gitar bakımı klasik, bas, elektro veya akustik gitar seçeneğine göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak gitar klavyesinin temizliği, gövde metal aksamların bakımı kullanılacak tel takımı hariç 60 TL ile 100 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak unutmamak gerekli ki bu verdiğimiz fiyata kesinlikle sap ayarı dahil değildir. Sap ayarı için su terazisinden faydalanılmaktadır ve oldukça ciddi bir işlemdir çünkü gereğinden fazla eğilen sapın çatlama ya da kırılma ihtimali vardır. İzmir gitar sap ayarı fiyatı yapan kişiden kişiye göre değişmekte olup ortalama 100 TL ile 150 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Gitar bakımı fiyatları arasında en pahalı olanlar bas gitar ve elektro gitardır. Klasik ve akustik gitar bakımı bas ve elektroya göre bir miktar daha ucuz olmaktadır. Gitarınızın sap ayarının atmamasına özen göstermeniz konusunda bir kere daha vurgu yapmak istiyoruz. Sap ayarının bozulmaması için gitarın rutin bakımları aksaltılmadan yapılmalı ve özellikle de bir alt madde de sizlere anlatacağımız gitarın muhafaza edildiği yere dikkat edilmelidir.

Gitarın Muhafaza Edilmesi 

Gitarınızı mümkün olduğunca aynı oda içinde kullanmanız, sürekli olarak bir ısı değişimine maruz bırakmamanız önemlidir. Sıcaklık farkından dolayı sürekli olarak akort problemi yaşayabilir hatta en kötü senaryo olarak da gitarınızın sap ayarı atabilir.

Gitarınızı mümkün olduğunca direkt olarak güneş ışığından etkilenmeyecek bir yerde bırakmanız ve mümkünse bir hardcase denilen kutularda kullanmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Bu kutularda gitarınızı muhafaza etmeniz sonucunda bulunduğunuz bölge nemli olsa dahi iyi bir koruma sağlayacaktır. Ancak gitarınızı her kullandıktan sonra hardcase e koyup kaldırmadan önce kesinlikle kuru bir bez ile silerek çalışma sonucunda elinizden gitar üzerine geçen nemi temizlemeniz gitarınızın kondisyonunun sürekliliği açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca nem faktörünü en aza indirmek için ayakkabı satın aldığınızda kutu içinden çıkan nem tutucu kesecikleri de hardcase içine koyabilirsiniz.

Gitar bakımında kullanılan temizlik ürünleri için çeşitli müzik marketlerin sitelerini inceleyip fiyat alabileceğiniz gibi aynı zamanda bizlere de danışarak bu ürünler hakkında bilgi alabilir ve istediğiniz ürünü daha kısa sürede temin edebilirsiniz.


Tekrar kısa bir özet geçelim, bakım yaparken dikkat etmemiz gerekenleri unutmamak adına; 

Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitar-Bakımı-Nasıl-Yapılır

Profesyonel bir gitarist olmak için sadece gitar çalmak yetmez, aynı zamanda gitarına iyi ve kusursuz bir şekilde bakmanızda gereklidir. Bakımı düzenli ve kusursuz bir şekilde yapılmamış bir gitar, tekerlekleri patlamış bir arabaya benzer; hareket edersen sarsıntıdan miğdeniz bulanır, sürülen arabadan keyif alamazsınız, yolculuğunuz berbat geçer ve bir süre sonra araba gidemeyecek duruma gelir.  İşte tam da bu sebepten ve bize yöneltilen sorulardan dolayı bugün sana, bir gitara nasıl bakım yapman gerektiğinden bahsedeceğim. Aklında şu sorular mı var;

♦ Gitar bakımı nasıl yapılır?

♦ Gitar bakımı yapmak için hangi malzemeler gereklidir?

♦ Gitar bakımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

♦ Gitarın bakıma ihtiyacı olduğunu nasıl anlarım?

♦ Gitar bakımı yaparken yapılan yanlışlar nelerdir?

Merak etme, yukarıda yazmış olduğum ve aklında oluşabilecek diğer tüm potansiyel soruların cevaplarını bu yazıda bulabileceksin.

Bugün ki bakım yazımızı gitarın parçaları olan sap, gövde, klavye, tel ve metal aksamlar olarak başlık başlık inceleyeceğiz. Eğer bu yazıyı okurken bakım yapmaya karar verirsen yapman gereken ilk şey gitarının tellerini sökmek olduğunu hatırlatmak isteriz. Şimdi dilersen yazımıza geçelim;


Kusursuz Bir Gitar Kusursuz Bir Sapa Sahip Olmalıdır

Kusursuz-Bir-Gitar-Kusursuz-Bir-Sapa-Sahip-Olmalıdır

Bir gitarın en çok göze batan ve en önemli kısımlarından biri olan sap, her daim temiz tutulmalı, alacağı ve karşılaşacağı zararlardan korunmalıdır. Bir gitar sapını kusursuz bir şekilde temizlemez isen olacaklar şunlardır;

♦ Gitarın telleri paslanacaktır.

♦ Gitar sapının rengi solmaya başlayacaktır.

♦ Akord burgularının renkleri yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır.

♦ Akord burguları yavaş yavaş paslanmaya başlayacaktır.

♦ Üst eşik ile ilgili sorunlar yaşanmaya başlanacaktır.

Eğer kusursuz bir gitar sapına sahip olmak ve kusursuz bir şekilde sap bakımı yapmak istiyorsan ihtiyacın olan malzemeler ve yapman gerekenler ise şunlar;

♦ Cleaner (Temizleyici) solüsyonları.

♦ Polish (Cila) solüsyonları.

Bu solüsyonları edindikten sonra (Gitarımızın tellerini söktükten sonra) ise yapmanız gerekenler şunlardır;

♦ Öncelikle Cleaner (Temizleyici) solüsyonunu gitarımızın sapına döküyoruz.

♦ Sürdüğümüz solüsyonu eğer var ise özel temizleme bezleri, yok ise temiz bir bez ile iyice yayarak silmeye başlıyoruz.

♦ Sap üzerinde görünen her parçayı ayrı ayrı solüsyonlayıp temizliyoruz.

♦ Temizleme işlemi bittikten sonra kurumasını bekleyip, kuruduktan sonra Polish (Cila) solüsyonumuzu sapa döküp, o bezi yıkayıp kuruladıktan sonra sapın gövde kısmına yedirerek siliyoruz.


Gitarın Gövdesi En Önemli Parçalarındandır

Gitarın-Gövdesi-En-Önemli-Parçalarındandır

Gitar gövdesini temizlerken ihtiyacın olan malzemeler, sap temizliği ve bakımı için gerekli olan malzemeler ile aynıdır. Gövde bakımı ve temizliğinde dikkat etmen gereken şeyler ise şunlardır;

♦ Eğer var ise özel, yok ise temiz bir bez yardımı ile öncelikle tozunu alıyoruz.

♦ Tozu alınan gitara yine aynı Cleaner (Temizleyici) solüsyonunu döküp, farklı bir bez ile yavaş yavaş siliyoruz.

♦ Her yerini Cleaner solüsyonunu döküp, temizlediğimizden emin olduktan sonra biraz kurumasını bekliyoruz.

♦ Gitarımız kuruduktan sonra, farklı bir bez yardımı ile Polish (Cila) sölüsyonumuzu gitarımızın gövdesine yavaşça döküyoruz.

♦ Yeni bezimiz yardımı ile döktüğümüz solüsyonu iyice yedirip siliyoruz.

♦ Aynı şekilde gövdenin kurumasını bekliyoruz.


Klavye Bakımı İyice Yapılmamış Bir Gitardan Keyif Alamazsın

Klavye-Bakımı-İyice-Yapılmamış-Bir-Gitardan-Keyif-Alamazsın

Gitar üzerinde belki de en çok temas edilen nokta klavyedir. Bakımı düzenli ve kusursuz bir şekilde yapılmamış bir klavye, tekerlekleri patlamış bir arabaya benzer; hareket edersen sarsıntıdan miğdeniz bulanır, sürülen arabadan keyif alamazsınız, yolculuğunuz berbat geçer ve bir süre sonra araba gidemeyecek duruma gelir. Gitar da aynı şekilde işler ve düzenli bakımı yapılmazsa bir süre sonra keyfinizi kaçırır ve işlevini yavaş yavaş yitirmeye başlar.

Ebony (Abanoz) ve Rosewood (Gül Ağacı/Pelesenk) malzemelerden üretilmiş bir klavyeye bakım yapmak için gerekli olan ana malzeme limon yağıdır. Evet, yanlış duymadınız limon yağı. Genelde tüm aktarlardan ulaşabileceğiniz limon yağı, asidik özelliğe sahip olan bir yağ olduğu ucuz ve kalitesiz limon yağlarından kaçınmaya çalışın. Bunun yanı sıra güzel bir araştırma yapıp var ise düşük asit oranına sahip ve kaliteli limon yağlarını satın almaya özen gösterin. Eğer “Limon yağını güvenilir bir yerden satın almak istiyorum, bana ne önerirsin?” diyor isen; biraz daha pahalı olan fakat gözün kapalı güvenebileceğin ve piyasada adını duyurmuş markaların limon yağlarını tercih edebilirsin. Bu markalar şunlardır;

♦ Planet Weaves

♦ Jim Dunlop

Eğer Maple (Akçaağaç) bir klavyeye sahip iseniz bu klavyeler Finished (Cilalı) ve Unfinished/Raw (Cilasız) şekilde karşımıza çıkabilir. Limon yağları, maple klavyelerin kararmasına sebebiyet verdiği için kullanmanı önermeyiz. Cilasız Maple klavyeleri için içerisinde limon yağı olmayan Music Man F-One Oil tipi özel solüsyonlarını önerebiliriz. Aynı zamanda bunun yanında Johnson’s Baby  Oil’i de(Johnson’s Bebek Yağı) önerebiliriz. Eğer cilalı maple klavyeli bir gitara sahip iseniz, her yerde bulabileceğiniz Zippo gazı ile temizleyip sonrasında yağlama işlemine geçebilirsiniz.


Gitarın Tellerinin Bakımı Yapılmaz İse Asla Güzel Sesler Duyamazsın

Tel-bakımı

Gitarın telleri, bir arabanın tekerleklerine benzer. Eğer arabanın tekerleklerine iyi bakım yapmaz ve gerektiği zaman değiştirmez isen o araba bir süre sonra zarar görmeye ve sürülemez bir hal almaya başlar hatta en olmayacak zamanda seni yarı yolda bile bırakabilir. İşte bu yüzden gitarın diğer parçalarına uyguladığın gibi tellere de bakım yapman ve düzenli olarak değiştirmen gereklidir. Tel bakımı için piyasada kullanılan bir kaç yöntem ve gereç vardır. Bunlardan biri “Gitar teli temizleme aracı” olarak da bilinen resimdeki gereçtir. Bu gereçi bütün müzik marketlerden edinebilirsin. Eğer “Onu satın almadan temizlemenin bir yolu yok mudur” diyorsan tabi ki de var; temiz bir bez ile gitarın tellerinin altına bezi sokup, gitarın tozunu almak da bir yöntemdir fakat bu sap ayarının bozulmasına, tellerin yamulmasına, akordun kaçmasına ve daha sık kaçmasına ve gitarın zarar görmesine sebebiyet verdiği için pek önerdiğimiz bir yöntem değildir. Eğer bir bez ile temizlemeye karar verdiysen, gidip yeni bir takım tel alman senin ve gitarın için daha yararlı olacaktır.


Metal Aksamlara Yapılan Bakım Gitarı Canlı Tutar

 Metal Aksamlara Yapılan Bakım Gitarı Canlı Tutar

Eğer elektronik mekanizmaya sahip olan bir gitarın var ise, diğer parçalara uyguladığın gibi metal aksamlara da güzel bir bakım yapman gereklidir. Bu konuda sana önereceğimiz ürünün adı “WD-40″tır. Yalnız bu malzeme ile bütün metal aksamları temizlememelisin. WD-40 ile temizleyebileceğin metal aksamlar şunlardır;

♦ Gitar Köprüsü

♦ Gitar Burguları

♦ Jack Plate

♦ Kapak Vidaları

♦ Köprü saddler’ı

♦ Manyetik Vidaları

Yukarıda saydığım parçalardan bezin ulaşamadığı yerlere kulak pamuğu yardımı ile bakım yapabilirsin.

Şimdi gelelim daha dikkatli ve başka bir ürün ile temizlenecek metak aksamlara. Bu aksamlar şunlardır;

♦ Manyetik Switch

♦ Potanslar

Bu kısımlar, doğrudan elektronik aksama ulaştığı için bu parçaları “WD-40” ile temizlemen dahilinde gitarın zarar görebilir. Bu parçalar için sana önerebileceğimiz en etkili ürün Kontakt Temizleyicidir. Peki hangi markaları tercih etmelisin? İşte güvenilir markalar;

♦ Philips

♦ Motip

Aynı zamanda Kontakt Temizleyici ürünler gitarın manyetik switch, potans ve jack kısmında duyulan haşırtı ve cızırtı gibi problemleri de çözecektir. Aynı problemleri amfinde de yaşıyor isen, amfinin potans kısımlarını da kontakt temizleyici ile temizleyebilirsin


Gitar-Bakimi-Nasil-YapilirBugün ki yazımıza gitar bakımının nasıl yapılması gerektiği konusunda derinlemesine yapılmış araştırmaların ve uzun yılların vermiş olduğu tecrübelerin sonucunda bir yazı hazırladık. Umarız bu yazıyı okuyan herkes düzenli olarak gitar bakımı alışkanlığını kazanmak konusunda ilk adımlarını atmıştır. Gitar bakımı en az gitar çalmak kadar önemlidir ve aksatılmamalıdır.

Gitar bakımıyla ilgili yapılan ayarları tek tek anlattığımız yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz;

Gitarda entonasyon ayarı nasıl yapılır?
Gitarda sap ayarı nasıl yapılır?


Burada verilen bilgilere rağmen  ben gitar bakımımı başkasına yaptırmak istiyorum zamanla öğrenirim diyorsanız “Gitar Bakımı” sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıca; gitar çalarken bir şeylerin ters gittiğini düşünüyor ya da hata yapıp yapmadığını merak ediyor isen “Gitar Çalarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri” isimli yazımızı da okumanı öneririz. Eğer bir hata yapıyorsan mutlaka bu yazıda bulup, çözümünü öğrenebilirsin.