Piyano müzik tarihi içerisinde hem çoksesli hem de solo performanslarda adından her zaman söz ettiren bir enstrümandır. Piyano çalma (öğrenme) hem bedensel hem de zihinsel bir etkinlik olduğundan piyano eğitiminde atılacak her adım çok önemlidir dolayısıyla piyano çalma tekniklerini eğitim almaya başladığınız ilk günden itibaren oturuş pozisyonundan, boş el çalışmalarına, arpej ve solfej çalışmalarından parmak ve ayak egzersizlerine kadar bedensel formumuzu ve zihinsel algımızı son derece geliştiren bu enstrümanın da eğitim süreci buna bağlı olarak çok dikkatli ve teknik bir çalışma gerektirmektedir.
Erturgut Sanat piyano kursumuzda alanında uzman eğitmenlerimiz de piyano eğitiminin ne kadar önemli ve hassas bir konu olduğunu bildikleri için kursumuza katılan öğrencilerimize daha ilk çalışmadan itibaren titizlikle piyano çalma tekniğine dair tüm ayrıntıları aktarmaya başlamaktadırlar. Çünkü, doğru bir yönlendirme ve eğitim olmadan büyük bir hevesle başlayan piyano eğitimi, ilerleme devam ettikçe önce bedensel ve sonra da zihinsel olarak öğrenciyi yıpratmaya ve gelişimini sekteye uğratmaya başlayacaktır. Ayrıca piyano çalmanın hem görsel hem de işitsel boyutları olduğunu düşünürsek, bestelenmiş olan notaların, piyanist adayının kafasında “ses olarak tasavvur edebilme” bilincini de daha baştan kazandırılmaya çalışılmalıdır. Çünkü̈ piyanist, zihninde tasavvur ettiği müziği, tüm bedeni; kolları, elleri, parmakları ve hatta pedal kullanımı için ayaklarını kullanarak yorumlamaya çalışır.
Peki siz de bu kadar ayrıntısı ve teknik detayı olan piyano eğitiminde hangi tekniklerin var olduğunu merak ediyor musunuz? O halde Erturgut Sanat olarak yazımızın devamında sizlere piyanodaki dört farklı çalış tekniği hakkında kısaca bilgi verelim.
1. Bağlı Çalma – Legato
Erturgut Sanat Piyano kursu olarak yıllardır deneyimlediğimiz şeylerden biri, öğrencilerin en zorlandığı tekniklerinden birinin Legato olduğudur. Tuşlu bir çalgı olan piyanonun belki de en zor çalma tekniklerinden biridir çünkü sesleri birbirine bağlı olarak çalmak telli ya da vurmalı enstrümanlara göre piyanoda daha zordur. Bu nedenle öncelikle her iki el için de doğru parmak ve el alıştırmalarının yapılması öğrenci için çok verimli sonuçlar doğurmaktadır.
Videosunu buradan izleyebilirsiniz.
2. Yarı Kesik Çalma – Portato
Özellikle kol egzersizlerinin çok etkin olduğu bu teknikte sesler yarı kesik olarak ve yaylanma dediğimiz bir hareket ile sağlanır. Yine Erturgut Sanat Piyano kursunda sıkça tekrar ettiğimiz bu egzersiz sayesinde öğrencilerimiz kısa sürede bu tekniğe hakim olup gelişmektedir.
3. Kesik Çalma – Staccato
Bu çalma tekniği parmakları tuşa basıp hemen kaldırarak yapılmaktadır. Tekniği geliştirmek için yine diğer tekniklerde olduğu gibi her iki elle de doğru ve yeterli egzersiz yapılması gerekir. Aksi halde hızlı kol ve bilek hareketlerine ihtiyaç duyulan bu tekniğin gelişmesi çok zor olacaktır
4. Parmak Staccatosu – Leggiero
Genelde çok hızlı akışlı pasajlarda gerek duyulan bu teknik, staccatonun parmakla çabuk ve biraz da uçar gibi olduğu çalış tekniğidir. Bu tekniğin de piyanist adayına bilinçli bir yöntemle kazandırılması gerekir.
Piyanonun güncel çalma tekniklerini kısa ve öz olarak gözden geçirdik, bilgimizi sağlamlaştırıp piyanonun ilk çalma tekniklerini de öğrenmeye ne dersiniz, okumak için tıklayabilirsiniz.
Erturgut Sanat olarak piyano eğitmenlerimiz bu tekniklerin gelişmesinde öğrencilerimize en uygun ve hızlı yöntemleri benimsetmekte ve alıştırmaları düzenli olarak takip etmektedir.
Eğer siz de doğru teknikler ve egzersizlerle kısa sürede piyano çalmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.