Piyanonun yanında duran o küçük tahta aygıta Metronom dendiğini biliyor muydunuz? Metronom, bir piyanist olarak kullanabileceğiniz en değerli alıştırma araçlarından biridir. Bir piyano metronomu, siz piyanonuzu çalarken “zamanda kalmanıza” yardımcı olacak sabit darbeler üretir. Nabız, tempo ayarlanarak hızlandırılabilir veya yavaşlatılabilir (genellikle dakika başına vuruş veya BPM olarak ölçülür). Düzenli olarak bir metronom ile pratik yapmak, yeni şarkılar öğrenmeyi ve bunları diğer müzisyenlerle birlikte çalmayı çok daha kolay ve eğlenceli hale getirebilir.

Peki, bir metronom nasıl ve ne zaman kullanılır?

Metronom ile Piyano Çalışmak

1. Bir şarkıyı ilk öğrenirken

Bir şarkıyı ilk öğrenirken, metronom kullanarak pratik yapmak gerçekten faydalı olabilir. BPM’yi gerçekten yavaş bir tempoya ayarladığınızdan emin olun. Bu, şarkıdaki ritimleri doğru bir şekilde yürütmenize ve bunları hafızanıza yazdırmanıza yardımcı olacaktır. Başlangıçta tempoyu yeterince düşük ayarlamanız önemlidir, böylece takılıp kalmadan veya zaman kaybetmeden piyanonuzu çalabilirsiniz. Kendinize güvendiğinizde, metronomun temposunu hızlandırmaya başlayabilir ve sonunda tamamen kapatabilirsiniz. Şarkının bir bölümü hala sorun yaşamanıza neden oluyorsa metronomu yavaş bir tempoda tekrar açın. Zamanlamanıza çok dikkat ederek daha da küçük bir bölüm uygulayın. Bunu bir şarkının her bir bölümünü ayrı ayrı çalışırken de yapabilirsiniz.

2. Ritim duyunuzu geliştirmek için (iç zamanlama)

İyi bir ritim duygusuna ve içsel zamanlamaya sahip olmak, özellikle diğer müzisyenlerle çalarken performans yaparken sahip olunması gereken gerçekten önemli bir beceridir. Bir enstrüman çalarken tutarlı bir hızı sürdürmek, grup arkadaşlarınızla senkronize olmanızı da sağlayacaktır. Bir grupla birlikte çalmanın nasıl bir şey olduğunu tatmak ve zamanlamanızın ne kadar iyi olduğunu görmek için şimdiden metronomla birlikte çalmaya çalışın. Başta yetişemezseniz endişelenmeyin, sabırlı olun ve birkaç kez deneyin.

3. Bir metronom parçasına kaydetme

Piyano Çalışmalarında Metronomun Önemi

İster müzik stüdyosunda ister evde müzik prodüksiyon yazılımı kullanarak bir şarkının parçalarını kaydederken, genellikle parçalarınızı bir metronoma kaydetmeniz gerekecektir. Parçalarınızın sesinin iyi olması ve parçanın geri kalanıyla aynı anda olması için bunu güvenle ve doğru bir şekilde yapmanız önemlidir. Yine de bir tıklama parçasında çalma düşüncesine kapılmayın, sadece bir metronomla bir şeyler çalmayı deneyin. Zamanlamanız, zamanı geldiğinde bazı katil parçaları bırakacak kadar iyi olacak!

4. Rubato çalmak

Özellikle solist olarak veya bir grupta doğaçlama yaparken, düzenli bir hızda çalmak her zaman en iyisi değildir. Bazen, müzikçalar hızlandığında ve tempoyu yavaşlattığında şarkılar daha etkili olabilir. Bu konsept “Tempo Rubato” olarak adlandırılır ve nasıl çalıştığı hakkında daha iyi bir fikir edinmek için Google’da kısa bir araştırma yapmak bile size büyük ilerleme kaydettirecektir.

Metronomda Son Sözler…

Piyano Çalışmalarında Metronomun Önemi

Özetlemek gerekirse, gezegendeki hiçbir müzisyenin kesinlikle mükemmel bir zamanlamaya sahip değildir… Bir metronom olmadan, Bill Evans ve Beethoven gibiler bile sonunda hızlanır veya yavaşlar! Sadece bir metronomu elinizin altında tuttuğunuzdan ve pratik yaparken bunu düzenli olarak kullandığınızdan emin olun. Üst düzeyde çalma konusunda gerçekten ciddiyseniz, metronomla birlikte çalmaya alışmak için biraz zaman ayırın.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Şimdi bir adım atmanız için tek gereken şey “istekli olmak”. Çevrenizden gelen aklınızı çelen olumsuz tepkilere bakmayın, yaşınızı sorun etmeyin, yapamam diye düşünmeyin çünkü bunları hiç biri sorun değil. İstedikten sonra yapması gerçekten kolay, kendinizi sanat merkezimizin programlarına bırakın. İddia ediyoruz, isteyen herkes müzik aleti çalmayı da, resim çizmeyi de, fotoğraf çekmeyi de, tiyatro oyunu oynamayı da öğrenebilir!