Müzik dinlemek dünyanın neredeyse tamamında var olan ve her gün ister bilinçli şekilde ister maruz kalarak bir şekilde hepimizin hayatının parçası olan bir eylemdir.

Biz de Erturgut Sanat olarak bugün sizlere müzik dinlemenin üzerimizdeki etkilerini konu alan kısa bir yazı hazırladık. Hazırsanız başlayalım…

Müzik etkinliğimizi izlemek için tıklayınız.

Hepimizin farklı zevk ve seçimleri olsa da herkes müzik dinlemeyi sever. Kimimiz pop müziği tercih ederken kimimiz için rock müzik kulağa daha hoş gelebilir. Ayrıca bu tercihlerimiz ruh halimize, bulunduğumuz ortama ya da yaptığımız aktiviteye göre de değişiklik gösterebilir.

Fakat hepimiz çok severek müzik dinlesek de, çok az insan müziğin sağlığımıza faydaları hakkında bilgi sahibidir. Peki siz müziğin iyileştirici gücünden haberdar mısınız?

Müzik Türleri Önemli

Müzik türlerinin önemi
Müzik Türleri

Her müzik türünün farklı etkileri vardır. Örneğin, tekno müzik kalp atış hızını, kan basıncı ve stres hormonlarını arttırır. Klasik müzikler ise tam tersi, kalp atış hızı, kan basıncı ve gerginliği azaltır.

Yapılan bir araştırmaya göre klasik müzik dinleyenlerin kan basıncı düşerken, pop müzik dinleyenlerde herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Yine bir araştırma ise grunge rock müziğin bakım, rahatlama ve zihinsel netliği azaltarak üzüntü, gerginlik ve yorgunluk hislerini artırdığını ortaya koymuştur. Maksimum fayda sağlayabilmek için müziğin düşük tonlarda
yani 80-60 bpm arasında bir vuruşu olmalıdır.

Müzik Dopamin Salgısını Arttırır

Müzik beynimizin duygusal ve ödüllendirici kısımlarını etkiler ve dopamin salgılanmasını arttırır. Böylece daha mutlu hissetmemizi sağlar.

Müzik Stresi Azaltır

Müzik dinlemek, stres hormonlarının salgılanmasını azaltarak kronik stres riskini minimuma indirir. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, insan sağlığını etkileyen hastalıkların %60’ı stres kaynaklıdır.

Uyumayı Kolaylaştırır

Müzik stresi azaltır
Strest ve Müzik

Çağımızın hastalığı sayılan uykusuzluk için, bir grup katılımcıya uyumadan önce 45 dakika klasik müzik dinletilmiştir. Bu katılımcıların kısa süre içerisinde derin uykuya dalabildiği gözlemlenmiştir.

Yemek Yeme Alışkanlığınızı Değiştirebilir

İnsanlar, yüksek ışık altında ve hareketli müzikler eşliğinde daha çok yemek yer. Yeme alışkanlığınızı değiştirmek ve daha az yemek yemek istiyorsanız, loş ışıkta ve dinlendirici bir müzik eşliğinde yemek size yardımcı olacaktır.

Hafızayı Güçlendirir

Yapılan araştırmalar, müzik dinlemenin hafızayı güçlendirdiğini, daha iyi öğrenmeyi ve hatırlamayı sağladığını göstermiştir. Müzik dinlemek ya da bir enstrüman çalmak beynin her iki tarafını da çalıştırdığı için böyle faydalı bir etkiye şaşırmamak gerekir.

Gevşemeyi Sağlar

Araştırmalara göre, ameliyat öncesi müzik dinlemek kaygıyı azaltıyor. Bu durum ağrı hissinin azalmasına da yardımcı oluyor.

Müzikle Terapi

Osmanlı dönemlerinde su ve ney sesinin hastalıkların tedavisinde kullanıldığını biliyor muydunuz?

Osmanlı döneminde Darüşşifa’da açılan musiki ile tedavi bölümünde, hangi
hastalığa hangi makamın iyi geleceğine kadar çok detaylı çalışmalar yapıldığı biliniyor. Peki, hangi hastalıkların tedavisinde, müzik nasıl bir etki yapıyor olabilir?

Yüksek Tansiyon

Müzik ve tansiyon
Tansiyon için müzik

Yüksek tansiyonda dopamin aktivitesi oldukça önemlidir. Dopamin salgılanması ile kan basıncı düşürülerek hipertansiyon hastalarında büyük oranda rahatlama sağlandığı görülmüştür.

Kaygı ve Stres

Ameliyat öncesi katarakt hastalarına enstrümantal ve düşük tonlarda müzik dinletilmiştir. Böylece kaygı ve stres seviyeleri düşerken, hastalardan alınan geri dönüşler ise hoş duygular ve hisler olmuştur. Müzik, büyük ölçüde rahatlama sağlamıştır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Bilişsel davranışçı terapiye cevap vermeyen TSSB için alternatif yol müzik terapisidir. İlaç tedavisi bu hastalarda çok zayıf yanıtlara ya da çokça yan etkiye sebep olmaktadır.

Fakat müzik tedavisi ile sağlanan gevşeme, uyku kalitesini de arttırarak depresyon etkilerinin azalmasına destek olmuştur.

Şizofreni Belirtileri

Müzik terapisi, ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Bir çalışmada, müzik terapisinin depresif duygudurum ve depresif düşünce bozulmaların iyileşmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Egzersiz Performansı

Kişilerin müzik algısının, müziğin egzersiz performansı üzerindeki etkisini büyük oranda etkilediği görülmüştür. Yorgunluğu etkilemese de müzik, sporcuların yoğun ağırlıklı egzersizlere daha olumlu bakmasını sağlayabilir.

Müzik sporcuların rahatlamasını sağladığı için kas gerginliğini ve laktat üretimini azaltır.

Otizm

Günümüzde otizm spektrum bozukluklarında müzik terapisi potansiyel bir tedavi yöntemidir. Müzik dinlemek ve enstrüman çalmak, çocukların sosyal becerilerini ve motor davranışlarını geliştirir.

Ayrıca sözel olmayan ve sözlü iletişim becerisinin de gelişmesinde müziğin önemli bir faydası vardır.

Müzik Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

DEHB olan çocuklarda müzik, monoton ve rutin görevler esnasında dıştan uyarılmaya yardımcı olur. Bu yolla müzik, çocuğun görevden uzaklaşmasını önler ve odaklanmayı arttırır.

Yapılan bir araştırmada, arka planda çalan bir müzikle çalışan çocukların problem çözme becerisinde %33 daha fazla başarılı olduğu gözlemlenmiştir.