Kötü antrenman günleri maalesef kaçınılmazdır.
Bazı günler, kilometrelerce ileri atlamış gibi hissederken, bazı günlerde hayal kırıklığına uğrayarak “Ben yeniden sıfırdan başlayan biri olmaya başladım!” diye düşünebilirsiniz… Erturgut Sanat Ailesi olarak sizinle birlikte “Kötü Bir Pratiğin Ardından Nasıl Bir Yöntem Belirlenmeli” konusunu ele alacağız..
Peki, neden tutarlı olarak artarak ilerleyen bir yönde öğrenmiyoruz? Bu süreç neden düzenli dönüşler, döngüler, düşmeler ve spirallerle bir rollercoaster yolculuğu gibi görünüyor? Hiç düşündünüz mü?
Şimdiden söyleyelim ki tüm bu düşündükleriniz ve düştüğünüz durumlar oldukça normal. Bazen cesaretimiz kırılır, yorulur, yaralanır, sıkılır, dikkatimiz dağılır veya sadece meşgul oluruz.
Genellikle de çıtayı çok yükseğe koyarız. Duygusal ve fiziksel sağlığımız enstrümanlarımızla derinden bağlantılı olduğu için tüm bu faktörler müzik icramızı elbette ki doğrudan etkileyecektir.
Ayrıca beynimizin yeni bilgileri alıp işlemesi gerekir.
Bir dize tekniği öğrenirken, beynimiz yeni materyali saklamaya veya atmaya karar verir. Tekrarlama, odaklanmış alım ve diğer yararlı uygulama alışkanlıkları sayesinde, ayrıntıları daha sonra kullanmak üzere kaydedecektir. Görevi hatasız başarıyla yerine getirmek biraz zaman alabilir.
Psikolojide “örtük öğrenme” olarak adlandırılan bir öğrenme biçimi söz konudur. “Verimli uygulama teknikleriyle, depolanan bilgiye en çok ihtiyaç duyduğumuzda beynimizin onu serbest bırakacağına ve vücudumuzun istenen işlevi yerine getireceğine güvenmeliyiz” der bu teknik…
Bununla birlikte, zorlu bir çalma seansından sonra şunları merak edebiliriz;
“Kulağa her zaman böyle gelecek mi?”
“Enstrümanı satıp daha iyisini almalı mıyım?”
“Bir dahaki sefere bunun daha iyi olmasını nasıl sağlayabilirim?”
İşte kötü bir günün ardından daha iyi pratik yapmaya ve enstrümanla oynamaya nasıl geri dönülebileceğine dair bazı tavsiyeler:
Kötü Pratiğin Ardından Ara Vermek Sorun Değil
Kimi müzisyen adayları bir sürü hata yaptıktan sonra daha çok pratik yapma ihtiyacı hissedebilir. Kimileri de enstrümanlarını bir veya iki günlüğüne (daha fazlası değil) bir köşeye bırakmak isteyebilir. İkincisini tavsiye ederiz.
Dinlenme günü mükemmeldir çünkü neyin yanlış gittiğini atlatıp analiz etmenizi sağlar. Ayrıca, enstrümanı öğrenmenin diğer yönlerine odaklanmadan beynimize bilgiyi sağlamlaştırmak için zaman tanır.
Çoğu insan, enstrümanlarını kısa bir süre için bir kenara bıraktıktan sonra, eskisinden daha iyi bir şekilde geri döndüklerini fark eder!
Sorunları Tanımlayın
Devam eden sorunlardan bazıları nelerdi?
Onlara gerçekten verimli ve kaliteli bir şekilde hitap ettiniz mi?
Yoksa aynı hatayı kendiliğinden geçeceğini umarak tekrar etmeye devam mı ettiniz?
Bunlar kendimize sormamız gereken temel sorulardır. Enstrümandan uzakta kısa molanız sırasında, sorunlu alanlarınızı belirleyin ve ardından bir plan yapın.
Bir Plan Oluşturun
Sorunların üstesinden gelin. Küçük, ulaşılabilir hedefler belirleyin. Bazen hedeflerinizi ve stratejilerinizi yazma eylemi sizi motive eder. Örneğin gitarda Slash yada Jimi Hendrix gibi çalma hayaline kısa bir ara verip sıradaki egzersizi bitirmeyi amaçlayın.
Müzik öğretmeninizle sorunları tartışın ve öğretmeninizin eylem planını dâhil edin. Çalkantılı sularda tek başınıza yürümeye çalışmayın.
Müzik kurslarımız hakkında bilgi almak için TIKLAYIN
Unutmayın, etkili uygulama, saatlerce aynı hatayı tekrarlamaktan on kat daha iyidir. Sorunları belirleyin, stratejik olarak mücadele edin ve fethedin.
Dikkat Dağıtıcıları Kapatın
Teknolojik rahatsızlıklarla dolu dünyamızda, zihnimizin bunalması oldukça kolaydır.
Cihazlarınızı (TV, akıllı telefonlar, tabletler vb.) Kapatın, sosyal medyayı kapatın ve önünüzdeki işe yoğunlaşın!
Kendinize Karşı Bu Kadar Sert Olmayın
Müzisyenler olarak çoğumuz kendimizden şüphe duymaktan, mükemmeliyetçilikten ve hassasiyetten muzdaribizdir… Bu nedenle de en çok kendimizi çok eleştiriyoruz.
Birçoğu için alıştırma seansları berbat bir işyerini yürütür gibi yürür – tatil yok, küçük molalar yok, iyi yapılmış bir iş için sırtınızı sıvazlayan yok ve terfi yok…
Uygulama seanslarınıza bu kadar zehirli ve tehlikeli bir biçimde yaklaşmamanızda fayda var. Çoğu zaman kendinizin eğitmeni olmanız gerekecek, bu yüzden nazik, düşünceli ve sadık biri olmaya gayret edin.
Kendiniz için huzurlu, eğlenceli ve üretken bir sınıf ortamı yaratın. Yapacağınız bu uygulama, sorunları belirleme, yeni materyalleri sağlamlaştırma ve aynı zamanda bolca eğlenirken büyüme fırsatıdır.
Unutmayın ki, derslerimiz ve uygulama süremiz sırasında öğrenme sürecindeyiz. Kulağa harika gelmemesi gerekiyor! Eğer her şey kendiliğinden harika olsaydı, pratiğe ve derslere bile ihtiyacımız olmazdı.
Unutmayın ki müzikte ancak emek sizi ileri taşıyacaktır. Neden emek harcadığınız vakti güzelleştirmeyesiniz?
Ele almadığımız sorunları sizin için severek yanıtlarız, bunun için Bize Ulaşın.
İleriye doğru bastırmaya devam edin ve eğlenin.
Mutlu egzersizler!
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..