Erturgut Sanat olarak bugünkü yazımızda sizlerle birlikte Kemanda Akorlar ve Çalınış Biçimlerini ele alacağız. Akor deyince genellikle akıllara gitar ve piyano gelmektedir. Keman genellikle solo olarak veya orkestrada solo atılarak icra edildiğinden akor basma konusunda genellikle soru işareti barındırır. Hatta son dönemde Google’da keman hakkında en çok aratılan sorulardan biri de “Kemanda akor basılır mı?” sorusu olmuştur.

Öncelikle akorun tanımından başlayalım. Akor, en az 3 sesin aynı anda duyulmasıyla ortaya çıkan seslere denir. Akorun tanımından yola çıkarsak “Kemanda akor basılır mı?” sorusuna hemen cevap verebiliriz. Evet kemanda 3 sesi aynı anda elde edebilir ve dolayısıyla akor basabilirsiniz..

Keman Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..

Keman perdesiz bir enstrüman olduğu için akor tablosu gibi bir kolaylığı barındırmaz. Bu dezavantajlı bir durum gibi gözükse de bizce aksine armoni ve keman hakimiyetinin gelişimi açısından oldukça pozitif bir durumdur. Kalıplarla çalışmak yerine, çalış sırasında Do – Mi – Sol seslerini elde ederek Do Majör akorunu basmak öğrenim kalitesi bakımından kesinlikle daha avantajlıdır. Kemanın yapısı itibariyle mümkün olmayan bu kolaylık kesinlikle sizleri daha da geliştirecektir.

Akorların nasıl oluşturulacağı konusunda ayrıntılı bilgi almak için Armoni hakkındaki ayrıntılı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Yazımızı incelemek için Buraya Tıklayın..

Kemanda Akorların Çalınış Biçimleri

Kırık Akorlar

Kemanda Akorlar ve Çalınış Biçimleri

Söz konusu çalınış biçiminde akorların hepsi aynı anda duyulmaz. Akorlar yine en az 3 sesten oluşur ancak adı üzerinde, akorları oluşturan sesler kırılarak çalınırlar. Kemanda en çok kullanılan akor basma biçimidir. Genellikle bir eserde görevlendirme yerine göre cümlenin sonunda, içinde yada başında yer alır.

Bütün Akorlar

Kemanda Akorlar ve Çalınış Biçimleri

Romantik dönem virtüözlerin en sık kullandığı akor basma biçimidir. Kırık akorların aksine burada sesler aynı anda duyulur. Doğru yapılabilmesi için kemanda duruş ve tutuş hakimiyetinin üst düzeyde olması, kol ağırlığını dengeli kullanılması gerekir. Tüm akorların aynı anda çalınması melodi ve armoni açısından muhteşem bir ahenk oluşturur.

Dönen Akorlar

Kemanda Akorlar ve Çalınış Biçimleri

Ters kırık akorlar olarak da isimlendirilir. Polifonik tarzlar için oldukça uygun bir akor basma biçimidir. Burada önemli olan akorların bozulmadan ve devamlılığı olacak şekilde basılmasıdır. Akor ve melodinin iç içe geçtiği bir çalış sunar.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!

Ayrıntılar ve daha fazlası için mutlaka bizlere ulaşın..