Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için İyi Bir Diyalog Nasıl Yazılır konusunu ele alacağız.. Senaryo yazımı, kısa öyküler ve dramatik oyunlardaki iyi diyalog, olay örgüsünü ileriye taşır ve gerçek insanların nasıl konuştuğunu yakalar. Bu nedenle iyi bir diyalog nasıl yazılır sorusunun cevabını biliyor olmak hangi türde yazarsanız yazın sizin için faydalı olacaktır.
Biz de bugünkü yazımızda bu soruya odaklandık ve Erturgut Sanat Merkezi olarak sizler için iyi bir diyaloğu var eden kurallara biraz daha yakından bakmaya karar verdik.
Eğer siz de iyi bir yazar olmak için adım attıysanız ve diyalog yazım kurallarına daha yakından bakmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Eminiz ki işinize yarayacak bazı detayları yazımızda bulabileceksiniz.
Yazarlık Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..
İyi Bir Diyalog Nasıl Yazılır
Diyalog Nedir?
Diyalog, bir oyundaki, filmdeki, TV şovundaki veya başka bir yaratıcı yazı türünde birden çok karakter arasındaki sözlü bir değiş tokuştur. Diyalog yazmak, olay örgüsünü ileriye taşıyabilen karakter gelişimini, konuşma kalıplarını ve tavırları ortaya çıkarır. Çoğu zaman yazarlar, belirli kişilerin nasıl konuştuğunu yakalayan gerçekçi diyaloglar kullanır. Bazen doğrudan diyalog kullanarak bir karakterin ne istediğini gösterirler, bazen ise alt metin bakımından zengin diyalog örgüleri yaratırlar.
İyi Bir Diyalog Nasıl Yazılır?
İyi bir diyalog yazarı olmanın ilk ve en önemli kuralı hiç kuşkusuz iyi bir okur olmaktır. Çünkü diyalogları hayata geçirmek için gerçek hayatı gözlemlemek ile birlikte yazım dünyasında var olan başarılı diyaloglara da hakim olmak gerekir. Bu bazen bir Shakespeare oyunu bazen de geçen hafta vizyona girmiş bir film olabilir.
Ayrıca iyi bir diyalog yazabilmek için sade, yalın bir dil kullanmak gerekir. Edebi bir eserin ağır, bol betimlemeli dilinden ziyade gündelik hayatın akıcı, sade dilini kullanmak diyaloglarınızdaki inandırıcı sağlamak için oldukça önemlidir.
Bir diğer yandan en önemli olan son nokta ise gözlem yapmak ve her karakterinizi kendi sosyolojik, fizyolojik ve psikolojik özelliklerine göre konuşturmaktır. Basit bir anlatımla bir doktorun diyaloglarını yazarken tıp jargonu, bir pazarcının diyaloglarını yazarken satıcı jargonu, bir anne ve çocuğun arasındaki konuşmayı yazarken ise ikisinin arasındaki ilişkiyi hissettirecek farklı bir jargon kullanmak gerekir.
Harika bir diyalog, karakterlerin geçmiş hikayelerini ortaya çıkarabilir ve ilk konuştuklarında onları hızlı bir şekilde tanıtmaya yardımcı olabilir. Karakterlerin diyalogları, okuyuculara hikayenin nasıl gelişeceğine dair daha net bir fikir vererek iç isteklerini de gösterebilir. ;Usta yazarların dediği gibi, “Diyalog, karakterlerin kim olduğunu öğrenmeme yardımcı olur.”