Erturgut Sanat olarak sizler için hayvanlar ve müzik hakkında ilginç bir araştırmayı inceledik ve bu bilgileri Hayvanlar ve Müzik Hakkında 7 İlginç Araştırma başlığı altında bir araya getirdik.. Müziğin sadece insanlara değil tüm canlılara hitap edip etmediği ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır.
Sosyal medyada müziğe eşlik etmeye çalışan dünya tatlısı köpekleri, ritim tutan türlü hayvanları görmüşsünüzdür. Bu bir rastlantı mı? Müziği nasıl algılıyorlar? İşte bazı hayvanların, insanlar veya kendileri tarafından yaratılan müziğe nasıl tepki verdiğine dair yedi bilimsel keşif.
Hayvanlar ve Müzik
Köpekler Klasik Müzik Dinlerken Daha Az Stresli Olabilirler
The Journal of Veterinary Behavior dergisinde yayınlanan 2012 tarihli bir çalışma bağlamında Colorado Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, aktivite seviyeleri, ses çıkarma ve vücut sallama dahil olmak üzere 117 köpeğinin davranışını izledi.
Araştırmacılar, klasik, ağır metal ve değiştirilmiş bir klasik müzik türü de dahil olmak üzere köpeklere birkaç farklı müzik türü çaldılar. Ayrıca, hiç müzik çalınmadığı zaman köpeklerin davranışlarını da gözlemlediler. Köpeklerin en çok klasik müziği dinlerken uyuduklarını tespit ettiler, bu da rahatlamalarına yardımcı olduğunu gösterir. Köpekler metal müziğe karşı tepki gösterdiler ve bu vücut titremesine neden oldu.. Bu bir sinirlilik işaretidir.
Araştırmacılar, klasik müzik söz konusu olduğunda köpekler ve insanlar arasındaki benzerliklere dikkat çekti. “Bu sonuçlar, müziğin ajitasyonu azaltabileceğini, uykuyu teşvik edebileceğini, ruh halini iyileştirebileceğini ve stres ve kaygıyı azaltabileceğini öne süren insan çalışmaları ile tutarlıdır” diye açıklama yaptılar. Ayrıca ağır metal müziğin bazı insanlar üzerinde kaygı uyandıran etkileri olduğuna da dikkat çekiyorlar.
Kediler İnsan Müziğine Önem Vermez
Kediler insan müziğine ya umursamazlar ya da oldukça kayıtsızdırlar. Neyse ki, Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde bir psikolog olan Charles Snowdon, Maryland Üniversitesi’nde besteci olan David Teie ve daha önce Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden ve şimdi de Ph.D. SUNY-Binghamton’daki bir öğrenci, kedilerin iletişim kurmak için kullandıklarına benzer frekanslar ve tempolar içeren bir müzik geliştirdi. Kediler için yapılan müziği dinlemek için Buraya Tıklayın..
Bilim insanları kendilerin de olduğu 47 haneye girerek onlara iki klasik şarkı ve iki kedigiller için geliştirilmiş şarkı olmak üzere müzik dinlettiler. İlginç bir şekilde, kedi şarkılarına en olumlu tepkiyi genç ve yaşlı kediler verdi . Orta yaşlı kediler daha fazla kayıtsızlık gösterdi.
Maymun Müziği Yapmak Da Mümkün
Biology Letters dergisinde yayınlanan çalışmaları için bilim adamları, demirhindi maymunları için müzik çaldılar. Hayvanların yaptığı sakinleştirici çağrılardan ilham alan şarkılar, maymunların rahatlamasına neden oldu; hatta o şarkıları dinlerken daha çok yediler. Ancak araştırmacılar, maymunların korkularını ifade ederken çıkardıkları seslere benzer sesler içeren müzikler çaldıklarında, maymunlar tedirgin oldu.
Maymunlar çoğunlukla insan müziğine kayıtsızdı; Nine Inch Nails, Tool veya Samuel Barber dinlerken davranışlarında gözle görülür bir değişiklik olmadı. Ama ilginç bir şekilde, Metallica’nın “Of Wolf and Man” şarkısını duyduklarında daha sakinleştiler.
İnekler Daha Fazla Süt Üretiyor
2001 yılında, Leicester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 1000 güçlü Friesian süt ineği sürüsüne çeşitli şarkılar dinlettiler. Dokuz haftalık bir süre boyunca, araştırmacılar her gün 12 saat boyunca hızlı müzik, yavaş müzik ve sessizlik arasında geçiş yaptılar. REM’in “Everybody Hurts”, Simon & Garfunkel’in “Bridge Over Troubled Water” ve Beethoven’ın “Pastoral Symphony” adlı müziği gibi sakinleştirici müziğin, ineklerin yüzde 3 daha fazla süt üretmesine neden olduğunu buldular..
Baş araştırmacılardan biri olan Dr. Adrian North: “Sakinleştirici müzik, muhtemelen stresi azalttığı için süt verimini artırabilir.”
Filler Müzik Konusunda İnsanlardan Daha Yetenekli Olabilir
Filler, gövdeleriyle resim yapma yetenekleriyle zaten biliniyorlar, ancak müzikal olarak da eğimli olabilecekleri ortaya çıktı. Kuzey Tayland’da Richard Lair adlı bir korumacı , 16 filin çelik davullar ve hatta mızıka gibi özel olarak geliştirilmiş enstrümanları çaldığı Tay Fil Orkestrası’nı bir araya getirdi . Tay Fil Orkestrası’nın müziğini inceleyen sinirbilimciler, hayvanların büyük bir davulda çok sabit bir tempo tutabildiklerini belirlediler. Üstelik metronomları bir insandan bile daha kararlı.
Kuş Beyni Müziğe İnsan Beyni İle Aynı Tepkiyi Veriyor
Kuşlar, muhtemelen hayvanlar aleminin en tanınmış şarkıcılarıdır. Birkaç yıl önce, Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kuşların insanlar gibi gerçekten müzik yapıp yapmadığını öğrenmek için kolları sıvadı.. Bunu bulmak için, erkek kuşların sesini dinlerken hem erkek hem de dişi ak kuyruklu serçelerin beyinlerini incelediler.
İnsanlar müzik dinlediğinde, amigdalamızda genellikle tepki oluşur. Dişi ak kuyruklu serçelerin kuş seslerine benzer beyin tepkilerine sahip olduğu ortaya çıktı. Beynin amigdalaya benzeyen kısmı, erkeğin şarkısını dinlerken aydınlandı. Erkek kuşlar ise, insanların sevmedikleri müzikleri dinlemelerine benzer beyin reaksiyonlarına sahipti.
Araştırmanın baş araştırmacısı Sarah Earp, “Aynı sinirsel ödül sisteminin, erkek kuş cıvıltılarını dinleyen üreme durumundaki dişi kuşlarda ve sevdikleri müzikleri dinleyen insanlarda da etkinleştirildiğini gördük.” Dedi.
Balıklar Bestecileri Ayırt Edebilirler
2013 yılında Behavioral Processes dergisinde Japon balıklarının besteciler arasında ayrım yapmak için eğitilebileceğini ortaya koyan bir çalışma yayınlandı Keio Üniversitesindeki araştırmacılar, çalışmadan iki bestecinin müzik parçalarını kullandılar: Igor Stravinsky ve Johann Sebastian Bach
Amaç, akvaryum balığını, doğru bestecinin müziği çalarken yiyecekle dolu bir topu kemirmesi için eğitmekti. Bir grup balık Stravinsky’yi aldı ve ayrı bir grup Bach aldı. Balıklar müziği duyduğunda, topu kemirmeye gittiler ve yiyecekle ödüllendirildiler. Balık bir bestecinin müziğini ödülle ilişkilendirdiğinde, araştırmacılar diğer bestecinin müziğini çalmayı denedi. Japon balığı o noktada topu kemirmedi, bu da bestecisinin ses tonu ve tını hakkında roman müziğini yemekle ilişkilendirmemek için yeterince bildiklerini gösteriyordu.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!
Ayrıntılar ve daha fazlası için mutlaka bizlere ulaşın..