Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Gitar İle Türk Müziği Çalınır Mı? konusunu ele alacağız.. Bildiğiniz üzere gitar batıda ortaya çıkan ve gelişimi boyunca batı müziği ile harmanlanan bir enstrümandır. Ancak bu durum gitar ile sadece klasik Batı müziği yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Örneğin, müziğin gelişim sürecinde ortaya çıkan yeni müzik türlerine (Blues, Rock, Metal, Pop) en kolay adapte olan enstrüman gitardır.
Bu bağlamda gitarın sadece bir müzik türüne ait olmadığını ve gelişen hatta gelişmekte olan tüm müzik türlerinde icra edilebilecek kadar geniş bir yelpazede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun en büyük kanıtı da üst paragrafta da belirttiğimiz üzere enstrümanımızın her gelişen veya doğan müzik türüne hemen adapte olmasıdır. Tabiki de bu adaptasyonu kolaylaştıran en önemli unsur ise hiç şüphe yok ki gitara erişebilirliğinin diğer enstrümanlara göre kolay olmasıdır..
Gitar Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..
Gitar İle Türk Müziği Çalınır Mı?
Türk Müziği İle Batı Müziği Arasındaki Farklar
Türk müziği ile batı müziğini arasındaki farkları bir çırpıda kısa bir makale ile ele almak neredeyse imkansızdır. Bu konuda birçok üniversitede tezler ve uzun çalışmalar bulunmakta, yani şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu konuyu alt başlık halinde ele aldığımız bu paragrafta verdiğimiz bilgi özet niteliğinde olacaktır..
Çok basit ele almak gerekirse batı müziğinde notalar 7 ses ve o seslerin diyez ve bemollerinden oluşur, Türk müziğinde ise yine aynı sesler var diyebiliriz ancak işin içine bir de komalar girmekte. Aslına bakarsanız müziğimize rengini, ahengini katan söz konusunu komalardır. Ayrıca Türk müziği makam ve usullerler dediğimiz kalıplaşmış farklı aralıklardan oluşur. Kısacası bu kıyas eksik ve genel geçer bir bilgi olsa dahi genellikle Türk müziği daha ayrıntılı ve mikro bir kaç nüanslarla doludur diyebiliriz..
Gitarla Türk Müziği Çalmak
Gitarla Türk müziği çalmak mümkün değildir demek son derece yanlıştır. Evet perdeler ve fretler batı müziği notasyonuna uygun bir şekilde gitarın gelişim süreci içinde evrimleşmiştir ancak söz konusunu formla bile Türk müziği yapmak kesinlikle mümkündür. Somut bir kaç örnek için Türk müziğine ait herhangi bir şarkıyı sonuna gitar ekleyerek arama motorlarında araştırmanız yeterli olacaktır.
Unutmayın gitarın evrimi hala devam ediyor ve sonsuza kadar da devam edecektir. Özellikle son dönemlerde Perdesiz gitarlar ve yer değiştirebilen ‘Mikrotonal Gitarların’ ortaya çıkması ile gitarda türk müziğine ait komalara ulaşmak gayet mümkün hale geldi. Şimdi sırada perdesiz gitarlar var..
Perdesiz Gitarlar
Perdesiz Gitarda kahramanız tabiki de Erkan Oğur.. Onunla birlikte perdesiz gitar geniş kitlelere yayıldı ve popülerliğini arttırdı diyebiliriz. Erkan Oğur türküleri ve Türk müziğine ait motifleri gitara uyarlayarak muhteşem eserler çıkartmıştır. Buna örnek olarak Fırat Türküsünü dinlemenizi tavsiye ederiz.
Perdesiz gitarlarda fret olmadığı için komalar rahatlıkla verilebiliyor.. Müziğimize ait motifleri ortaya çıkarmak için komaların önemi ise çok büyük. Peki Türk müziği yapmak için perdesiz gitar gerekli mi? Göreceli olarak evet ya da hayır. Perdeli gitarla da türk müziğine ait eserleri gitara uyarlayabilirsiniz, Perdesiz gitarla ise söz konusunu eserleri daha ayrıntılı ve orjinaline yakın bir şekilde icra edebilirsiniz..