Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Enstrüman Bakımı konusunu ele alacağız.. Enstrümanlarımız durdukları yerde daha çok eskiyen ve yıpranan dostlarımızdır. Sanılanın aksine enstrümanı az kullanmak yıpranmasını önlemek yerine ömrünü kısaltır. Dış etkenler enstrümanları inanılmaz etkilemektedir. Avuç içi terleri ve odadaki fazla nem sağlayacaktır. Yani çalsanız da çalmasanız da oksitlenme (paslanma) görülecek. Bunun önüne geçmek çok kolay. Basit bir kaç bakım ile hem enstrümanınızın ömrünü uzatabilir hem çalışmalarınızı daha verimli kılabilir hem de enstrümanınızı daha temiz tutabilirsiniz..
Müzik Kurslarımız hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp randevu alın.. Enstrüman bakımı hakkında soru işaretlerini gidermek ve ayrıntılı enstrüman bakımı yaptırmak için bizlere ulaşabilirsiniz..
Genel Enstrüman Bakımı
Enstrümanınızı kullanmadığınız zamanlarda daima kutusunda saklayınız. Kasa kulplarının, menteşelerin, kilitlerin ve fermuarların düzgün çalıştığından emin olun. Enstrümanınızın üzerine asla herhangi bir şey koymayın ve enstrümanınızın üzerine hiçbir şeyi çantasının içinde saklamayın.
Enstrümanınızı aşırı sıcaklıklarda bırakmayın, çünkü ısı müzik aletine zarar verebilir. Enstrümanınızı, sıcak/soğuk ve nem dalgalanmalarına duyarlı olduğu bir arabada bırakmayın.Enstrümanınızı kutusu içinde veya dışında gözetimsiz bırakmayın. Enstrümanınız daha düşük sıcaklıklardan içeri getiriliyorsa, çalmadan önce oda sıcaklığına ısınmasına izin verin.
Enstrümanınızı parmak izlerinden, günlük toz ve kalıntılardan temiz tutun. Bunu, saklamadan önce enstrümanınızı temiz, yumuşak, işlem görmemiş bir bezle silerek yapın. Asla bir aleti evde tamir etmeye çalışmayın. Bir onarım gerekiyorsa, cihazınızı eğitimli bir cihaz onarım teknisyenine götürün. Enstrümanınızı hırsızlığa veya hasara karşı sigortalamayı düşünün…
Yaylı Çalgılar Bakımı
Yaylı çalgılardan kastımız tabiki de Keman, Viyola, Çello, Kontrbas gibi harika enstrümanlardır. Ellerinizi doğrudan enstrümanınızın cilalı kısımlarına koymaktan kaçının. Takıların, fermuarların ve düğmelerin enstrümanınızla temas etmemesine dikkat edin. Omuz desteğinizi enstrümanınızın üzerinde veya enstrüman çantanızda saklamayın. Saklamak için ayrı bir çanta kullanın.
Enstrümanınızı, çantadayken bile, her zaman tel tarafı yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Cihazınızda asla ticari veya ev tipi solventler kullanmayın. Bir cila veya temizleyici kullanmanız gerekiyorsa, bir müzik mağazasından bir tane satın alın ve verniğinizle uyumluluğu sağlamak için göze çarpmayan bir noktayı test edin. Aletinizde reçine birikmesini önlemek için her iki ila dört haftada bir alet cilası kullanın.
Tellerinizi en az 12 ayda bir değiştirin, bu tarihi çalışma sıklığınıza göre geri çekebilirisiniz. Telleri ilk kez değiştirmenize yardımcı olması için bir öğretmenden veya deneyimli bir arkadaşınızdan yardım isteyin. Tüm telleri bir kerede değiştirmeyin, tel gerginliğini azaltmamak için kademeli olarak değiştirin. Telleri değiştirmeden önce daima ellerinizi yıkayın.
Telleriniz tekrar tekrar kopuyorsa, somunu ve köprü oluklarını kontrol etmesi ve gerekli ayarlamaları yapması için aletinizi bir teknisyene götürün. Enstrümanınızı ayarlamak için önce akort mandallarını kullanın, ardından ince akortçularla küçük ayarlamalar yapın. Pinler, akort mandallarının kaymasını önleyebilir. Yayınıza dikkat edin! Parmak yağları reçinenin yapışmasını engelleyebileceğinden, yayınızın saçına dokunmayın. Yay da kırılgandır ve özen gösterilmezse kırılabilir.
Üflemeli Çalgılar Bakımı
Üflemeli çalgılardan kastımız tabiki de Yan Flüt, Klarnet, Saksafon gibi çok derin enstrümanlardır.. Enstrümanınızı kutusuna geri yerleştirirken, tüm doğru girintilere uyduğundan emin olun. Aksi bir durum yaşıyorsanız büyük olasılıkla enstrümanın doğru şekilde yerleştirilmediği anlamına geleceğinden, çantanızı zorla kapatmayın. Enstrümanınızı çantasına koymadan önce boyun askılarını çıkarın.
Saksafonunuzu saklarken daima bir nem hapsedici kullanın. Enstrümanınızı sadece deliğinden kaldırın, asla anahtarlardan kaldırmayın. Ayrıca enstrümanınızı monte ederken anahtarları bükmemeye dikkat edin. Enstrümanınızı çalmadan hemen önce yemek yemekten, şekerli sıvılar içmekten veya sakız çiğnemekten kaçının. İç nem, çatlaklara veya küflenmeye neden olabilir. Saklamadan önce nemi gidermek için her zaman temiz, kuru bir çubukla aletinizden çekin.
Enstrümanınızı saklamadan önce tuş takımlarını nazikçe silin. Mantarın içine küçük bir miktar gres sürerek gerektiğinde mantar derzlerine çok sınırlı miktarda mantar yağı sürün. Kamışı asla ağızlık üzerinde saklamayın. Yontulmuş, çatlamış veya yumuşamış kamışları değiştirin. Ağızlıkları (bağ ve kamış çıkarılmış halde) ılık, sabunlu suda temizleyin ve saklamadan önce tamamen kurulayın.
Gevşek vidalar için anahtar mekanizmalarını periyodik olarak kontrol edin. Bir anahtar gevşek hissediyorsa, pivot vidayı yalnızca anahtar artık ‘sallanmayana’ kadar sıkın. Anahtarları üreticinin anahtar yağıyla her 12 ayda bir yağlayın. Bir iğne piminin ucuna tek bir damla uygulayın. Çok fazla yağ sürmemeye özen gösterin.
Pirinç Çalgıların Bakımı
Enstrümanınızı kutusuna geri yerleştirirken, tüm doğru girintilere uyduğundan emin olun. Eğer aksi bir durum yaşıyorsanız büyük olasılıkla enstrümanın doğru şekilde yerleştirilmediği anlamına geleceğinden, çantanızı zorla kapatmayın. Aletinizi çantanıza koymadan önce tamamen kuru olduğundan emin olun. Çaldıktan sonra suyu boşaltın ve enstrümanınızı temiz, yumuşak bir bezle kurulayın .
Pahalı onarımları ve olası korozyonu önlemek için pirinç aletler için yıllık profesyonel temizlik önerilir. Enstrümanınızı çalmadan hemen önce yemek yemekten, şekerli sıvılar içmekten veya sakız çiğnemekten kaçının. Oynadıktan sonra her zaman ağızlığınızı çıkarın. Ağızlığınızı düzenli olarak ılık su ve yumuşak sabunla temizleyin.
Ağızlığınız kuruysa, sıkışmasını önlemek için deliğe ince bir tabaka valf yağı sürün. Ağızlığınız sıkışırsa, çıkarmak için özel bir ağızlık çektirmesi kullanın. Ağızlığınızı asla zorla çevirmeyin. Çıplak pirinç, uzun süre hareketsiz bırakıldığında birbirine yapışır. Mümkün olan tüm parçaları en az birkaç haftada bir taşımak için zaman ayırın.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
Şan hakkında tüm sorun ve soru işaretleriniz için hemen bizlere ulaşabilir ve hepsini ücretsiz bir şekilde giderebiliriniz..