Şarkı Söylemeyi İyileştirmenin Yolları
Bireylerin çevresiyle iletişim kurması, duygu ve düşüncelerini ifade etmede bir araç olarak sesini kullanılması insanoğlunun varoluşuna kadar uzanmaktadır…
İnsanoğlu, içgüdüsel bir eylem olarak şarkılar söylemiştir. Her toplumun kendi kültürel birikimini ve kimliğini ortaya koyan farklı türde şarkıları bulunur. Bu nedenle dünyanın bütün ülkelerinde, tarihin değişik dönemlerine ait müzik parçaları için her dilde “şarkı” kelimesi kullanılmıştır.Şarkı söyleme, kelimeler ve çeşitli tonlarla inandıklarımızı ifade etme şekli olagelmiştir.
İnsanların çoğu belli bir dereceye kadar şarkı söyleme kapasitesine sahiptir. Şarkı söyleme kapasitesine sahip bireylerin öncelikle bedensel (sağlıklı, kuvvetli ve elverişli bir ses aracına, ayrıca iyi duyan bir kulağa sahip olma) ve ruhsal (doğru bir kavrayış, sıcak bir his ve canlı bir hayal gücü) olarak şarkı söylemeye elverişli durumda olması gerekir. Bu müziğe karşı hazırbulunuşluk olarak da değerlendirilebilir…
Fakat sadece bu unsurlara sahip olmak şarkı söylemek için yeterli değildir. Aynı zamanda sesin gerçek kimliğini bulması için eğitilmesi de gerekir.
Sesinizin harika bir enstrüman olma potansiyeli vardır. Bir çantaya koymanıza, bir minibüse yüklemenize ya da sahneden düşeceği konusunda endişelenmenize gerek olmayan bir enstrüman… Evet. Dünyanın en büyük enstrümanı tam da içinizde duruyor.
Peki, bu enstrümanı ortaya çıkarmak ve onu ustaca kullanmak fikri kulağa nasıl geliyor?
Şarkı sesinizi geliştirmek için neler gerektiğini bilmek ister misiniz?
O halde bu yazımızı bir ses geliştirme rehberi olarak düşünebilirsiniz…
Şarkı söyleyebilmek insanoğluna bahşedilmiş güzel bir armağandır, ancak birçok insan bunu yanlış anlar ve ulaşamayacakları yerde yani menzili dışında şarkılar söylemeye çalışır. Genel olarak, insanlar geniş bir ses aralığının veya mükemmel perdeli olmanın da doğuştan gelen bir kabiliyet olduğunu varsayar…
Bu nedenle, birçok insan ne yazık ki şarkı söylemenin sadece bazılarının sahip olduğu bir yetenek olduğunu düşünür. O zaman size bir sır verelim: şarkı sesinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenebilirsiniz…
Güzel ses, sadece birkaç kişiye verilen bir armağan değildir. Nefes kesen sesler, ideal ses tonları, mükemmel ses perdesi ve güçlü ses kasları doğuştan gelen özellikler değildir. Tüm bunlar, ancak pratik yaparak geliştirmeyi öğrenebileceğiniz şeylerdir.
Her insan farklı bir ses ve ses aralığı ile doğar. Nasıl şarkı söyleyeceğinizi ve bireysel şarkı sesinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenme sanatı da tıpkı alet çantanızda bulunan araçlarla nasıl çalışılacağını öğrenmek gibidir. Bu aşamada şarkı sesinizi iyileştirmek için çeşitli bileşenlerin karışımına ihtiyacınız vardır. Neler mi bu bileşenler? Hemen söyleyelim: denge, koordinasyon ve doğru egzersizler.
Bir Şarkıcıyı İyi Yapan Nedir?
Öncelikle bilmemiz gereken, bir şarkıcıyı iyi yapanın ne olduğudur. Bu konuyu kısım kısım incelemek kavrayışımızı kolaylaştıracaktır. Zira şan sesinizi geliştirebilmek için katil bir şarkı sesinin bileşenlerini tespit edip, o şarkıcının vokal tekniğini çözebilmek çokça önemlidir.
- Kontrol Perdesi
Şarkı söyleyebilmenin en önemli hususlarından biri de perdenizi kontrol altına almaktır. Tondan uzaklaşmak, kendini kaptırmak veya sendelemek ve bazı notalardaki yerini kaybetmek, ses kontrolünü yitirmek bilgisiz ve deneyimsiz bir şarkıcının göstergesi olarak kabul edilir.
Sesinizin kontrolünü ele geçirmeye başladığınızda ise sesinizin potansiyelini keşfetmeye ve ses savaşını kazanmaya başlarsınız.
2. Güçlü Destek
Ses tellerinizi, üzerine harika bir şarkı sesi inşa ettiğiniz temel olduğunu hayal ederek destekleyin. Zayıf destekler, bir şarkıcının evinin ağırlık altında çökeceği anlamına gelir. Nefes alma teknikleri, kas ve boğaz egzersizleri ve tutarlı ses pratiği ile ses desteğinizi güçlendirmeyi ve daha iyi şarkı söylemeyi öğrenebilirsiniz. Ses iyi çalıştığında, ses telleri nefes düzenleyici görevi görür; böylece ses, baskı ve direnç dengesi ile gerekli alt yapıyla sağlam bir şekilde desteklenir.
*Bunu tek başına ‘nefes desteği’ olarak değil de daha çok ‘nefes yönetimi’ olarak düşünürseniz yaşamımızın tamamına yansıyacak bir kabiliyet edindiğinizi de fark edersiniz.
3. Volüm ve Stil
Şarkı söyleyebilen biri her zaman sesinin çıkardığı volüm ve stilin farkında olacaktır. Vokallerinizi mırıldanmak veya düşünmeden her notayı yüksek sesle söylemek ise profesyonel olmayan bir şarkıcının açık göstergeleridir. İyi bir şarkıcı, bir şarkıyı ezip geçmez ya da onu gürültüye çevirmez, Şarkıcı bu noktada hem şarkı hem de ses perdesi veya ses telleri için işe yarayan bir ses seviyesi ve stil bulur.
4- Öz Farkındalık
İyi bir şarkıcı, nağmesi olsun ya da olmasın, bir şarkıyı yüksek sesle bağırarak okumaz. Şarkı sesinizin farkında olduğunuzda, doğru notaları yakalayıp yakalayamayacağınızı, doğru perdeyi üretip üretemeyeceğinizi bileceksiniz ve elbette nasıl ses çıkardığınıza dair çok daha iyi bir fikriniz olacaktır.
Biraz eğitimle boğaz kaslarınıza zarar verip vermediğinizi de anlayabileceksiniz. Eğer her durumda, boğazınız ağrıyorsa, yaptığınız şeyi bırakmalısınız. Sesinizi kaybetme eğilimindeyseniz veya şarkı söyledikten sonra günlerce şarkı söyleyemiyor ya da konuşamıyorsanız, sorunu teşhis etmenize yardımcı olacak profesyonel bir ses eğitmenine ulaşın ve sesinizi doğru metotlarla korumak için bir egzersiz rutini oluşturun.
5. Sesinizi Kullanma
Bob Dylan, Beyoncé gibi şarkı söylemiyor – her birinin farklı vokalleri var ve her şarkıcı sahip olduğu sesi bir şekilde kullanmayı öğrendi.
Ses aralığınızı bilin ve o menzilin içinde kalın ve her şeyden önce kendinizi dinleyin. Şarkı söylerken kulaklarınızı sesinizle birlikte kullanın, böylelikle güçlü yönleriniz ve eksiklikleriniz hakkında daha net bir resme sahip olacaksınız.
Şarkı Sesini İyileştirmenin Yolları
Artık iyi bir şarkıcının hangi unsurlar ekseninde oluştuğunu konuştuğumuza göre, bu baskı noktaları üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Şarkı sesinizi nasıl iyileştireceğinizi öğrenmek hızlı bir çözüm değildir; ancak, perde, sesli harf ve yoğunluğun çevresel unsurları dâhilinde kaydınız için kişiselleştirilmiş ses egzersizleriyle, bu yüksek notalara mükemmel bir şekilde basma yolculuğuna başlayabilirsiniz.
Şarkı sesinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı temel ipuçlarına bakalım:
1. Zayıf Noktalarınızı Seçin
• Nasıl şarkı söylediğinizi öğrenmenin harika bir yolu da, zaten bildiğiniz bir şarkıyı söyleyerek kendinizi kaydetmektir. Bunun profesyonel bir kayıt olması gerekmez. Yeterli bir kayıt elde etmek için akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda kayıt tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
• Daha sonra kendi versiyonunuzu orijinal şarkıcının versiyonu ile karşılaştırın.
• Tüm hatalarınızı not edin – Ses aralığınız çok mu zayıftı? Yanlış notalara mı bastınız? Nefesiniz çok mu kısa?
Zayıf yönlerinizi bilmek, şarkı sesini nasıl geliştireceğinizi öğrenirken üzerinde çalışmanız gereken sorunlu alanları belirlemenize yardımcı olacaktır.
2. Günlük Uygulama
Bir dakikalığına temel unsurlara geri dönelim. “Pratik yapmak mükemmelleştirir” eski bir klişe, ancak bir sebepten dolayı zamana meydan okuyan bir söz… Günlük ses egzersizi ses tellerinizi güçlendirecek, ses aralığınızı iyileştirecek ve daha iyi bir ses tonu geliştirecektir.
Günde en az otuz dakika şarkı söyleme pratiği yapmalısınız (önce ısınma hareketlerinizi yaptığınızdan emin olun).
Eğer günlük bir rutininiz yoksa sizin için bir tane oluşturmak için vokal koçunuzla birlikte çalışmanız oldukça faydalı olacaktır.
3. Vokal Isınmaları
Ses ısınmalarından bahsetmişken – bu, şarkı söylemeden önce boğaz ve ağız kaslarınızın bakımı söz konusu olduğunda en önemli ipuçlarından biridir. Unutmamanız gereken nokta, şarkı sesiniz bir kastır ve herhangi bir kas gibi, hızlanmadan önce ısınması gerekir. Vokal eğitimi için yararlanabileceğiniz bir ton ses ısınma egzersizi bulunur. Bunlardan bazıları:
Ölçekler uygulamak, dil-yumuşak damak koordinasyonunuzu geliştirmek, dil ve dudak trillerini tekrarlamak ve sadece mırıldanmak, ses tellerinizi gevşetip işe hazır hale getirmek için harika küçük ısınma egzersizleridir.
4. Nefes Almaya Başlayın
Nefes egzersizleri, şarkı söyleme yeteneklerini geliştirmek isteyenler için mükemmel bir başlangıçtır. Nefes alışınız ne kadar iyi olursa, şarkı sesiniz o kadar güçlü olacaktır. Nefes egzersizleri aynı zamanda stresi azaltmak ve sağlıklı bir zihin durumunu desteklemek için de kullanılır.
Pek çok insan nefes alıp verirken tüm akciğer kapasitesini kullanmaz. Bu durum, diyaframlarının dibinde, çok fazla kullanılmamış potansiyeli saklı tutar. Bu saklı potansiyeli açığa çıkardığınızda sahip olabileceğiniz gücü hayal edin…
Bir farkındalık ve gevşeme egzersizi olarak omuzlarınızı aşağıda, göğsünüzü gevşeterek ve nefeslerinizi güzel ve derin tutmaya çalışın. Nefes verirken “ss” sesini tutmak da hava akışınızı kontrol etmenin harika bir yoludur. Bu yöntem şarkı söyleme pratiğinize kolayca dâhil edilebilir. Başka bir egzersiz, 4 kez nefes almak, 4 kez tutmak ve 4 kez nefes vermektir.
5. Sesinize Yatırım Yapın
Sesinizi enstrümanınız olarak görmeye başlamak istiyorsanız, öncelikli olarak ona özen göstermeniz gereklidir. Toz toplaması ya da paslanması için dışarıda bir gitar ya da trompet bırakmadığınız gibi sesinizi de şansa bırakmamalısınız…
Günde sekiz bardak su içmek, ses zarlarını sulu ve sesinizi sağlıklı tutmanın mükemmel bir yoludur. Söylemeye gerek yok, sigara içmekten, çığlık atmaktan veya sesini aşırı zorlayan herhangi bir şeyden kaçınmak ses kontrolünüz için en iyi yöntemlerden birkaçıdır. Pasif içicilik bile boğaz ağrısına katkıda bulunabilir. Dahası, bir ses kısıklığı, yeteneklerinizi yarı yolda bırakmaya yetebilir…
6. Duruşu Anlamak
Duruş, güçlü bir ses aralığı geliştirmede ve şarkı sesinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenmede önemli bir rol oynar. Çökmüş bir sırt, sarkan omuzlar, kambur duruş ve hatta eğik bir kafa, perdeyi, tonu ve nota üretme gücünü olumsuz etkileyebilir.
Şarkı söylerken hava vücudunuzda akar; yani oturarak veya kamburlaşarak diyaframınızın tamamen genişlemesini durdurursunuz. İyi bir duruş havanın akıcı bir şekilde hareket etmesini sağlayabilir, boğazınızı açık tutabilir ve yüksek notaları daha uzun süre tutmanıza yardımcı olabilir. İyi bir duruş, sesinizi daha etkili bir şekilde yansıtmanıza da yardımcı olabilir.
Ses aralığınızı geliştirmek için en iyi şarkıcı duruşu, dizleriniz açık ve ayaklarınız omuz genişliğinde açık halde dik durmaktır. Omuzlarınızı ve karnınızı gevşetmeye çalışın. Çenenizi biraz aşağı eğmek, yüksek notalara basmanıza yardımcı olabilir ve bu sesinize daha fazla güç ve daha iyi kontrol sağlayabilir.
Şarkı söylerken daha iyi vaziyet almanın yararlı bir yolu da uzanmaktır. Bu şarkı söyleme egzersizi, vücudunuzu daha sonra ayağa kalktığınızda taklit edilebilecek düz bir çizgide tutmanıza yardımcı olur.
7. İfade Sanatı
Şarkı sesini anında iyileştirmek ve ifade sanatını mükemmelleştirmek için sihirli ve hızlı çözümlere dair bazı söylentiler vardır…
Bunlardan bir tanesi de aynanın karşısında dururken, A-E-I-O-U adlı ünlüleri telaffuz ettiğinizde çenenizin nasıl hareket ettiğine iyice bakmanızdır. Bu harfleri söylerken çeneniz kapanırsa, parmaklarınızı veya bir mantar tıkaç kullanarak çenenizi 2 inç kadar açık tutmaya çalışın. Çenenizi açık tutarken söyleyene kadar bu ünlüleri tekrar etmeye devam edin.
Bu egzersizi ne kadar çok uygularsanız, kas hafızanıza o kadar çok yerleştirirsiniz. Şarkı söylerken bu teknikte ustalaşabilirseniz, sesiniz daha yüksek ve notalarınız daha net çıkacaktır.
8. Yüzünüzü Esnetin
Yüzünüzde ve boynunuzda on kas grubu vardır. Bu kasların üzerindeki kontrolü sürdürmek, kasları dirençli ve esnek tutmak için çalıştırmak oldukça önemlidir.
Yüzünüzdeki ve boynunuzdaki kasların, şarkı söyleyen sesinizin okyanusunu besleyen küçük akarsular olduğunu hayal edin. Bu kasları düzenli olarak esnetmek, ses tellerinizi daha güçlü şarkı söyleme teknikleri için hazır tutmanıza katkıda bulunacaktır.
Bu kasları gevşek ve esnek tutmaya yardımcı olabilecek bazı eylemler şunlardır: esnemek, dudaklarınızı buruşturmak, kocaman gülümsemek, gözlerinizi devirmek, kaşlarınızı bükmek.
9. Düşünün
Yüksek notalara ulaşmanın tamamen perdenizin zirvesine çıkmakla ilgili olduğunu düşünebilirsiniz, ancak uzmanlar dürtüye direnmeniz ve düşünmeniz gerektiğini söylüyor. Yüksek notalara gelince ses tellerinize biraz ağırlık ve direnç eklemek, notlarınızı zorlanmadan daha yükseğe taşıyacaktır.
Baş sesinizle göğüs sesiniz arasındaki farkı öğrenmek de şarkı söyleme menzilinizi genişletmenize yardımcı olabilir. Farkı bilmiyorsanız, araştırabilirsiniz. Bu aşamada, ses koçunuz baş ve göğüs seslerinizi etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir.
Bu yüksek notalara basmanın bir başka yolu da şarkı söylerken sahte ağlayıştır. Bu, elbette, sahnede değil evde pratik yapmaya dair bir ipucu olabilir:) Ağlıyormuş gibi davranmak tiroidin eğilmesine neden olur ve bu da o yüksek notalara ulaşmanıza yardımcı olur. Yeterince pratik yaptıktan sonra ise zaten sahte ağlamaya gerek kalmadan bu notalara basabileceksiniz.
10. Bir Metronom Ekleyin
Sabit bir tempoda zorluk çekiyorsanız veya sabit bir ritminizin olup olmadığından emin değilseniz, buna metronom cevap verebilir.
Farklı türde metronomlar vardır, ancak siz şarkı söylerken sabit bir ritmi korumak için farklı tempolara ayarlanabilir. Bir metronomla şarkı söyleme pratiği yapmak, zamanlamanızı doğal olarak nasıl bulacağınızı ve koruyacağınızı öğrenene kadar sabit bir tempoda kalmanıza yardımcı olabilir.
Henüz bir metronomunuz yoksa bir metronom satın almayı düşünebilirsiniz. Biraz daha rahatsız edici olsa da, sabit bir ritmi korumanıza yardımcı olacak internetten indirebileceğiniz birçok metronom uygulaması vardır.
11. Kendinizi Cesaretlendirin
Şarkı sesinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenirken güven önemli bir rol oynar. Şarkı söylerken sesinize inanmazsanız, kendinize olan güveninizden de uzaklaşırsınız. Ne yazık ki, bu durumda çatırdayan bir ses, başarısız notalar, mırıldanma, perdeyi düşürme ve hem nefes hem de duruşla mücadele etme ile sık sık karşılaşabilirsiniz.
Kendinden emin bir ses karşı tarafa da doğru ulaşır. Fazla uzanmasına veya aşılmasına gerek yoktur. Güven ayrıca sizi daha iyi bir performans sergileyecek ve izlemesi çok daha zevkli bir hale getirecektir. Güvenle şarkı söylemenin anahtarı ise kendi sesini bulmak ve kimseyi taklit etmemektir…
Sesinizi bulduktan sonra, rahat oluncaya kadar tekrar tekrar pratik yapın. Ustalaşana kadar birkaç şarkı üzerinde çalışın ya da bir vokal koçuyla birlikte çalışın ve daha fazla beceri öğrenmek için birkaç şarkı dersi alın.
Hatırlatma:
Sesinizi nasıl geliştireceğinize dair tüm bu ipuçları, sadece şarkı söylemeye yeni başlayanlar için geçerli değildir. Burada yazılanlar aynı zamanda sizi profesyonel bir düzeye taşıyabilecek ipuçları ve alıştırmalardır. Nefes alma, iyi duruş, ses ısınma hareketleri, ses egzersizleri, diğer küçük ses eğitimi ipuçları ve püf noktaları, sizi duyacak kadar şanslı olanların kalp tellerini çekerken, ses tınılarınızı da görkemli ve berrak tutacaktır.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
Daha fazla kültür sanat haberlerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde resim hocamıza danışabilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz.