Diyafram Nefesi ve Yan Flüt İçin Önemi.. İnsan yaşamını sürdürmek için oksijene ihtiyaç duyan, biyolojik bir varlıktır. Bu ihtiyacını ise solunum yoluyla karşılar ve bunu olağan bir şekilde, kendiliğinden gerçekleştirir. Solunum; insan vücuduna gerekli olan oksijeni sağlar ve diğer canlıların da faydalandığı karbondioksit salınımını sağlar. Solunum sırasında nefesle alınan hava, nefes borusundan bronş denen daha dar iki boruya ve oradan akciğerlere ulaşır.

Yan Flüt ve Diyafram

Her akciğer alveol denen ince, dallanan tüplerden ve bunların açıldığı hava keseciği denen minik odacık demetlerinden oluşur. Kaburga kasları ve akciğerlerin altında bulunan kas yapısındaki diyafram, körük gibi çalışarak havayı düzenli aralıklarla içeri çeker ve dışarı atar.

Diyafram Nefesinin Nitelikleri

Diyafram Nefesinin Nitelikleri ve Yan Flüt İçin Önemi

Diyafram nefesinin biyolojik nitelikleri elbette ki öncelikli bir sırada… Ancak biyolojik niteliklerinin yanı sıra spor ve sanatla da doğrudan bir ilişkisi mevcut… O halde gelin hep birlikte diyafram nefesinin etkilerini ve niteliklerini inceleyelim…

 • Vücuttaki kan kalitesi, artmış olan oksijen nedeniyle yükselir. Bu da sistemden toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

• Besinler daha iyi emilir ve sindirilir. Mide gibi sindirim sistemi organları daha fazla oksijen alır ve daha fazla çalışır.

• Beyin, omurilik, sinir merkezleri ve sinirler dahil olmak üzere sinir sisteminin sağlığında düzelme sağlanır. Bunun nedeni artan oksijen girişiyle sinir sisteminin iyi beslenmiş olmasıdır. Bu da vücudun her bölgesine ulaşan sinir sisteminden tüm vücuda sağlık yayılması anlamına gelir.

• Vücudun salgı bezlerinde gençleşme görülür. Bunun nedeni şudur: beyin diğer organlara nazaran üç kat daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu da yeterince beslendiğinde kontrol ettiği bezlerin iyi çalışarak metabolizmanın gençleşmesine yardımcı olacağı anlamına gelir.

• Cilt gençleşir, kırışıklıklarda azalma yaşanır ve cilt pürüzsüzleşir.

• Derin solunum sırasında diyaframın hareketi iç organlara masal etkisi yaparak bu organlardaki kan dolaşımını uyarır.

• Derin, yavaş solunum kalbin yükünü hafifletir. Bu da daha dinç, daha etkin ve kuvvetli bir kalp demektir. Ayrıca daha düşük tansiyon ve dolayısıyla daha az kalp hastalığı ihtimali anlamına da gelir.

• Derin ve yavaş solunum kilo kontrolüne de yardımcı olur. Eğer fala kilonuz varsa fazladan alacağınız oksijen yağlarınızın daha etkili yapılmasına yardımcı olur. Eğer fazla zayıfsanız fazladan alacağınız oksijen aç kalmış olan doku ve bezlerin beslenmesine yardımcı olur. Bir başka deyişle doğru nefes, doğru kiloya yardımcı olur.

• Yavaş, derin ve ritmik solunum kasların yavaşlayarak kalp atışlarının yavaşlamasını sağlayacak ve sonuç olarak vücutla birlikte kafanızın da rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Diyafram nefesi günümüzde sporcular tarafından yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bu sebepten diyafram nefesinin spora olumlu etkileri içerikli bir çok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalardan biri olan “Taekwondoda diyafram nefesi alıp vermenin faydaları” araştırmasının sonuçlarına göre diyafram nefesinin nitelikleri şu şekilde sıralanmıştır:

1-)Aklı ve vücudu çok sakin tutmak. Vücudun asla kasılmaması ve çok rahat hareketini sağlamak.Aklın hiç bir şeyle meşgul olmaması. Korku, heyecan. tereddüt vs gibi olumsuzlukların nötr alize edilmesini sağlar. Derin, yavaş, aşağı seviye solunum yapılması kişinin sinir sistemini yatıştıran ve kişiyi sakinleştiren oldukça önemli bir etkendir. Bu durum müsabakada veya tehlikeli anlarda adrenalin salgılanmasını en aza indirmenin bir metodudur. Adrenalin salgısı heyecan sıkıntı korku anlarında vücudun refleksi olarak ortaya çıkar ve enerjinin verimli ve etkin kullanımını önler.

2-) Yüksek oksijen değişimi yapabilmek. Karın seviyesinden nefes alınması, akciğerlere fazla havanın dolmasını ve havanın daha fazla tutulmasını sağlar. Oksijen ve karbondioksit değişimi saha verimli olur.

3-)Yüksek denge için ağırlık merkezini aşağı seviyelerde tutmak

4-)Odaklanma ve konsantrasyonu arttırmak

Bu veriler doğrultusunda diyafram nefesinin nitelikleri ve flüt eğitimine etkileri şu şekilde sıralanabilmektedir;

• Göğüs nefesine oranla çok daha fazla havanın vücuda alınmasını sağlar, bu da daha fazla hava sağlayacağından daha uzun ses demektir. Diyafram nefesi alan yan flütçünün daha uzun süre ses elde etmesi diyafram nefesiyle mümkün olacaktır.

• Çok daha fazla havayla birlikte, kanın temizlenmesine yarayan oksijenin vücuda daha fazla alınmasını sağlar, beynin ihtiyaç duyduğu oksijen fazlasını elde etmesiyle birlikte dikkat ve algılama düzeyi de önemli ölçüde iyileşecektir. Bu durumda da yan flüt çalan bireyin eser özelliklerine uyum sağlaması kolaylaşacaktır.

•Diyafram nefesi aynı zamanda vücudun oksijen alımına bağlı olarak kas ve sinir sisteminin gevşeyip rahatlamasını sağlar, böylelikle rahat olan kas ve sinir sistemi çalıcı için kaygı ve endişe öğelerini büyük ölçüde hafifletir.

• Vücuda alınan nefesin daha uzun süre tutulabilmesini sağlar ve bu da çalanın uzun ve zor pasajlarda nefes desteği almasını sağlar.

• Nefes verme işlemi sırasında kişinin devreye giren diyafram, karın ve kaburga kasları sayesinde nefes vermenin çok daha kontrollü bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Yan flüt çalan birey için nefes almak kadar vermek de önemlidir çünkü ses üretimi nefes verme sırasında gerçekleşir. Bu işlemin kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi bireyin hava ve ses denetimine daha çok sahip olmasını sağlayacaktır.

Peki, Yan Flüt Eğitiminde Diyafram Nefesinin Önemi Nedir?

Diyafram Nefesinin Nitelikleri ve Yan Flüt İçin Önemi

Her enstrümanın eğitiminde kazanılması gereken olmazsa olmaz beceriler vardır. Elbette bu beceriler enstrümandan enstrümana değişir, kazanılması çok uzun zaman alabilir ve çok zor olabilir. Örneğin; yaylı çalgılarda yay tutuşu oldukça mühimdir ve doğru bir şekilde yerleştirilmesi gereken temel davranışlardan biridir.

Yan flüt üflemeli müzik aletlerinden biridir. Birçok müzik aleti ve ses eğitiminde olduğu gibi bu çalgı da uzun süren ve sabır isteyen çalışmalar gerektirmektedir. Bu eğitim süresince birey, müzik aletinden doğru ve temiz ses üretme çalışmalarını sürdürmektedir.

Güzel ve doğru ses üretimi için dikkat edilmesi gereken hususların en başında nefes gelmektedir. Çünkü nefes, çalıcının en temel malzemesidir ve onu en iyi şekilde alıp kullanmayı bilmek ilk görevlerden biri olmalıdır. Yan flüt öğrenmeye yeni başlayan bir birey için doğru ses çıkarmak ilk amaçtır ve bu uzun uzun ses üfleme çalışmasıyla gerçekleşmektedir. İlk adımda birey flütü el yordamıyla dudağına yerleştirip ses çıkarmaya çalışmaktadır. Göğüs nefesi için herhangi bir eğitim yahut egzersize gerek yoktur ve bu nefes tamamen doğal, kendiliğinden gerçekleşen bir yaşamsal faaliyettir.

Üflemeyi bilmeyen bir kişi havayı oldukça savurgan bir şekilde harcayabilmektedir. Göğüs nefesinin kapasite bakımından diyafram nefesine oranla daha düşük olduğu göz önüne alınırsa, doğru ses çıkarma çalışması diyafram nefesinin kullanılmasıyla çok daha kolaylaşacaktır. Çünkü birey her nefesinde biraz daha efor sarf etmekte ve yorulmaktadır. Nefes verme işleminde de diyafram kasının yaptığı baskı, nefesin kontrollü bir şekilde verilmesini sağlamaktadır. Yan flüt eğitimine başlarken diyafram nefesinin öğrenilmesi, bu eğitim süresince edinilebilecek yanlış nefes alma becerilerinin de baştan önüne geçilmesini sağlar.

Diyafram nefesinin bir beceri haline gelmesini zaruri kılan başka bir husus vardır ki o da seslendirilen eserlerdeki uzun ve zor pasajlardır. Bu pasajlara girmeden önce alınan doğru bir diyafram nefesi hem müzik cümlesinin bölünmesini önleyecek, hem de kişinin hava problemi yaşama ihtimalini ortadan kaldırıp kaygısını azaltacak ve icra ettiği eserin müzikal özelliklerine konsantre olmasını sağlayacaktır.

Diyafram nefesinin özellikleri dikkate alınırsa şunu rahatlıkla görebiliriz. bu nefesin yan flüt eğitimi alan bireye ilk adımda öğretilmesi ve bu nefesin beceriye dönüştürülmesi, daha sonra doğacak birçok problemi ortadan kaldıracaktır ve bireyin daha az efor sarf ederek daha da güzel sesler çıkarmasını sağlayacaktır.

Bu nefesi doğru kullanmak, uzun çalışmalar sonunda beceriye dönüştürülebilir. Bu süreç, çalgısını yeni öğrenmeye başlayanlar için sıkıcı olabilir ve bu durum olağandır. Bunun yanı sıra bolca sabır gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle nefes başlangıçta büyük bir problemdir. Fakat sabır, çaba ve zaman ile problemin boyutu azaltılabilmektedir.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Şimdi bir adım atmanız için tek gereken şey “istekli olmak”. Çevrenizden gelen aklınızı çelen olumsuz tepkilere bakmayın, yaşınızı sorun etmeyin, yapamam diye düşünmeyin çünkü bunları hiç biri sorun değil. İstedikten sonra yapması gerçekten kolay, kendinizi sanat merkezimizin programlarına bırakın. İddia ediyoruz, isteyen herkes müzik aleti çalmayı da, resim çizmeyi de, fotoğraf çekmeyi de, tiyatro oyunu oynamayı da öğrenebilir!