Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Çelloda Doğru Pozisyon İçin 5 İpucu konusunu ele alacağız.. İyi çello duruşunu korumak sırt, omuz ve boyun yaralanmalarını önlemek için son derece önemlidir. Bir çello öğrencisi olarak iyi bir çellist olmak için onlarca saatlik özel bir uygulama yapmanız gerekir ve iyi bir duruş sergilemek, daha uzun ve daha etkili bir şekilde pratik yapmanıza izin vererek çello uygulamanızı geliştirmenize yardımcı olur.
Çello çalarken doğru tekniği korumak, yay tutuşu, parmak pozisyonları, müzik teorisi kadar duruş pozisyonları için de yukarıda bahsettiğimiz gibi son derece önemlidir. Bu nedenle bugünkü yazımızda sizler için çello çalarken doğru bir duruş için 5 ipucu paylaşacağız.
Çello Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..
Çelloda Doğru Pozisyon İçin 5 İpucu
Duruş Pozisyonundaki Üçgenlere Dikkat Etmek
Üçgenlerin en güçlü şekiller olduğunu biliyor olabilirsiniz ve çello söz konusu olduğunda duruşumuzu daha da güçlendirmemize yardımcı olabilirler.
Çellonuzun ve vücudunuzun her birinin üç temas noktası vardır. Vücut oturduğu sandalyeye ve önünüzdeki yere iki ayağınıza dokunur. Ayaklarınız yere düz olmalı, yukarı doğru eğilmemeli veya sandalyenin bacaklarına yaslanmamalıdır. Vücut ağırlığınızın, ayaklarınız ve sandalyeniz tarafından oluşturulan üçgenin merkezinde, çello üzerinde ortalandığını hayal edebilirsiniz. Sandalyenin önüne oturmalısınız, böylece aletin gövdesi üzerinde hafifçe öne doğru eğilebilirsiniz.
Çellounuzun da üç temas noktası vardır. Uç pim zemine dokunur, üst gövde göğsünüze dokunur ve sol vuruş sol dizinin arkasına ve üstüne sarılır.
Peki ya sağ diz? Gerçek şu ki, çelloyu sağ dizinizle tutmanıza gerek yok. Sağ dizinizi çellodan kurtararak vücudunuzun sağ tarafını açabildiğinizde, yay hızınız ve dağılımınızla oynamak için size daha fazla yer verecektir.
Omuzlarınızı Desteklemek
Çello çalarken en önemli noktalardan biri de omuzlarınızdır. Doğru bir duruş olmaksızın omuzlarınız kısa bir çello provasından sonra bile ağrımaya başlayabilir. Hatta kötü bir pozisyonda duruş sergilediğinizde uzun soluklu olarak ciddi sakatlanmalara bile neden olabilir.
Çello çalarken omuzlarınızı desteklemek için yapmanız gereken şey son derece basittir. Sırtınızı kullanmak… Sırtınızı sandalyeye dayamak yerine dik bir şekilde tutarsanız omuzlarınıza gereğinden fazla gerilim yüklenmez ve çok daha uzun ve sağlıklı bir çalışma seansı geçirirsiniz.
Kaslar Hakkında İki Önemli Kuralı Bilmek
İlk kural, rahat bir kas, esnemiş bir kastan daha doğrudur. İkinci kural, hareket halindeki bir kas, hareket etmeye yeni başlayan bir kastan daha doğrudur.
Bu kurallar, vücudun daha büyük hareketlerinin yanı sıra her boyuttaki harekette size yardımcı olacaktır. Bu, vücudunuzun duruşunun yanı sıra ellerinizle de ilgilidir.
Örneğin, birinci pozisyonun dördüncü pozisyona kaydırılması, eylemden önce hareket etmeye başlaması gereken sol dirsek tarafından yönlendirilir. Tüm kol ve omuz bile dinlenmek için gevşer, bu yüzden hareket pürüzsüz ve kontrol edilebilir hale gelir.
Bu nedenle çello çalarken hareketleri doğru kaslar ile yapmak sizin için hem doğru bir alışkanlık hem de kaslarınız için rahatlatıcı bir durum olacaktır.
Yüz Pozisyonuna Dikkat Etmek
Genellikle çello duruşunu boynun altındaki her şeyle uğraşmak olarak düşünürüz ama yüzünüz de önemlidir! Çalarken kasıtsız yüz ifadeleri yapıyorsanız, vücudunuzun başka bir bölümünün kötü duruş nedeniyle stresli olduğunun bir işareti olabilir.
En kötü işaret çenenizi sıkmaktır, bu sadece dişleriniz için kötü değildir, aynı zamanda vücudunuzun diğer kısımlarını da gerginleştirebilir.
Ayna Karşısında Çalışmak
Alexander Tekniği, 1800’lü yıllarda aktör Frederick Alexander tarafından yaratılan ve özellikle vokalistler ve aktörler tarafından sahne sanatlarında yaygın olarak kullanılan bir duruş eğitimi yöntemidir. Alexander’ın performanslar sırasında sesini yansıtmakta sorunları vardı, ancak doktorları bunun için fiziksel bir neden bulamadılar.
Aynaların önünde monologlar uygulamaya başladı ve konuşmaya başlamadan önce kamburlaştığını fark etti, bu da zayıf uygulamaya ve düşük performansa yol açtı. Aynalar ve fiziksel egzersizler kullanarak beden farkındalığına odaklanan yeni bir yöntemle kendini geliştirmeye ve eğitmeye başladı. Aynanın önünde pratik yapmanın faydalarından yararlanmak için Alexander Tekniğinde ders almanıza gerek yok, ancak özellikle acı verici sorunlarınız varsa ayna karşısında çalışmanızı tavsiye ederiz.