Çello, modern müziğin en asil ve özgün üyelerinden biridir. Kendine has yapısı, estetik duruşu ve çalım tarzıyla sanat merkezlerinde de en çok tercih edilen ve insanların öğrenmeye en çok heves ettiği enstrümanların başlarında gelmektedir.
Biz de bu deneyimden ve Viyolonselin müzik dünyası içerisindeki haklı konumundan yola çıkarak sizlere Erturgut Sanat Merkezi olarak Viyolonselin tarihine, özelliklerine ve türlerine bakacağımız kısa bir içerik hazırladık.
Eğer siz de yaylı ailesinin bu asil üyesini biraz daha yakından tanımak, özelliklerine hakim olmak ve hatta çalarken nelere dikkat edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.
Hazır mısınız? O halde başlayalım.
Çello Nedir?
Viyolonsel, aslında italya kökenli ve viyolonsel olarak bilinen, yaylı sınıfına dahil bir enstrümandır. Viyolonsel ismini alması ise 20. yüzyılda yine bu isimden kısaltılarak olmuştur.
Keman ailesinin bir parçası olmasına rağmen Viyolonseli diğer kemanlardan ayıran birkaç önemli özellik vardır. Bunlardan ilki sırt kısmının diğer kemanlar gibi kavisli değil de düz bir yapıda olması gelmektedir. Ayrıca F yerine bir aç deliği bulunmaktadır.
Operanın vazgeçilmek ögelerinden biri olan Viyolonselin çağdaş müzik içerisinde en önemli temsilcileri arasında sayılabilecek isimler ise Yo-Yo ma ve Jacqueline de Pru gösterilebilir.
Çello Türleri Nelerdir?
Kısaca yapısal olarak değindiğimiz viyolonsel, yani güncel ve yaygın kullanılan adı ile Viyolonsel birkaç farklı türde karşımıza çıkmaktadır.
Şimdi isterseniz Viyolonsel türlerine biraz daha yakından bakarak tanımaya çalışalım.
1 – Akustik Viyolonsel
Tamamen akustik olan bu Viyolonsel türü, herhangi bir anfiye ya da elektrik aksamına bağlanmadan icra edilen Viyolonsel türlerini tanımlamak için kullanılır. Genellikle orkestralar içinde konumlandırılan bu Viyolonsel türüne daha yakından bakmak hatta ücretsiz deneme dersi yapmak için Erturgut Sanat Merkezi ile iletişime geçmeniz de yeterli olacaktır.
2 – Karbon Fiber Viyolonsel
Diğer Viyolonsel türlerinden daha yaygın ve popüler olmasının temel sebebi olan daha zengin ve daha dolgun bir sese sahip olmaları dışında Karbon Fiber çellolar diğer Viyolonsel türlerinden çok daha sağlam yapıdadırlar.
Bu sağlamlıkları nedeniyle diğer çellolarda olduğu gibi kornişlere de ihtiyaç duymazlar. Viyolonsellerin kenarında bulunan ve destek için kullanılan kornişler Karbon Fiber çellolarda yoktur.
3 – Elektrikli Viyolonsel
Elektrikli Viyolonselleri genel olarak akustik Viyolonsellerden ayıran bir özellik yoktur. Hem çalma tekniği hem de oturuş postür gibi ögeler tamamıyla aynıdır. Ancak yine de elektriğe bağlı olması nedeniyle tabi ki daha yüksek ve dolgun bir ses elde edilebilir.
Bir diğer yandan ise Viyolonsel konusundaki uzmanlar, elektrikli bir çelloya geçmeden önce çalan kişinin akustik çelloda ustalaşması gerekti ve öncelikle akustik bir çelloya hakim olması gerektiği konusunda hemfikirdir.
Çello Boyutları
Erturgut Sanat Merkezi olarak sizlere Viyolonsel türleri hakkında kısaca bilgi verdikten sonra isterseniz biraz da çelloların boyutlarına bir göz atalım. Çünkü hem beden formumuza hem de çalmak istediğimiz türe göre çellolar farklı boyutlarda olmaktadırlar.
1 – Tam Boy Çello
Genellikle 4/4 olarak da adlandırılan tam boy Viyolonseller ortalama olarak otuz ile kırk sekiz inç arasında değişen yüksekliğe sahiptirler. Dört telli olan bu çellolarda tel dizilimi ise C, G, D ve A olarak sıralanmıştır.
2 – Küçük Ölçekli Çellolar
Tam boyutlu bir çelloya ek olarak, birbirinden farklı boyutlarda yapılan küçük ölçekli çellolar da mevcuttur. Kısaca sıralamak gerekirse, ¾, ½, ¼, 1/8, 7/8 ve 1/10 olarak sayılabilecek bu çellolar genç yaşta Viyolonsel çalmaya başlamak isteyen insanlar için uygun boyutlara sahiptir.
Genel kanının aksine yapısal ya da teknik özellikleri bakımından tam boy Viyolonsel ile bir fark bulunmayan küçük ölçekli Viyolonselin farklılığı isimlerinden de anlaşılacağı gibi yalnızca ölçeklenme olarak daha küçük yapıya sahip olmalarıdır.
Çellonun Yapısal Özellikleri
Viyolonsel yapımında kalitesine bağlı olarak Ihlamur, abanoz, akçaağaç, kavak, ladin ya da söğüt gibi farklı ağaç türleri kullanılmaktadır.
Bu ağaç türlerinin seçimi genellikle Viyolonselin hem kalitesini hem de alınan sesin doygunluğunu ve yüksekliğini belirlemektedir.
Çeşitli bütçelere göre farklılıklar gösterilen bu yapımlar arasında çalış tekniği bakımından bir farklılık olmasa da tabi ki kalite ve doygunluk olarak farklılıklar mevcuttur.
Aynı şekilde seçilen tel ve yay da farklı yapılarda ve farklı kalitelerdedir.
Bizler Erturgut Sanat Merkezi olarak Viyolonsel çalmak isteyen kursiyerlerimize, alanında uzman eğitmenlerimizle eşlik ederken bir diğer yandan da bir çelloya sahip olmak istediklerinde en iyi yönlendirmeleri yaparak bütçeleri içerisinde tercihler de sunmaya devam ediyoruz.
Eğer siz de en doğru teknikle başlamak istiyor, kendinizi bu enstrümanla bulacağınıza inanıyor, pratik ve en geçerli egzersizlerle kısa sürede Viyolonsel çalmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.