Saksafon Temizlemek
Erturgut Sanat olarak bugün sizler için “saksafon nasıl temizlenir“, temizlerken nelere dikkat etmeniz gerekir konusunda detaylı bir yazı hazırladık.
Bu yazıyı okuduktan sonra saksafonunuzu nasıl kaliteli ve profesyonel bir şekilde temizleyebileceğinizi öğrenip, istediğiniz zaman saksafon bakımını kendiniz yapabileceksiniz. Üstelik bu bakım, pahalı gereçler ya da araçlara ihtiyaç duymadan yapılabilecek bir bakımdır.
Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;
– Saksafon Nasıl Temizlenir?
-Saksafonunuzu Sökün
-Saksafonunuzun Her Parçasını Ayrı Ayrı Temizleyin
Dilerseniz sizler için uzun süreli araştırmalar ve yıllardır süre gelen tecrübelerimiz dahilinde, saksafon bakımı için hazırladığımız “Saksofon Nasıl Temizlenir?” isimli yazımıza geçiş yapıp, saksafonun nasıl temizlendiğini öğrenelim.
Saksofon Nasıl Temizlenir?
Saksafonunuzu temizlemek için kullanabileceğiniz çok fazla yöntem mevcuttur. Fakat bu yöntemlerin hepsini uygulayabilmek için tecrübeli olmalısınız.
Biz bugün sizlere, saksafon temizliği hakkında öğrenmeniz gereken her şeyi aşama aşama ve profesyonel bir şekilde aktaracağız. Dilerseniz saksafonunuzu temizlemeniz için öğrenmeniz ve uygulamanız gereken aşamaları tek tek başlıklar altında açıklayalım.
Saksafonunuzu Sökün
Saksafonunuzun her parçasını ayrı ayrı temizlemeniz gerektiği için öncelikle parçaların hepsini dikkatli ve nazik bir biçimde sökmelisiniz. Saksafonun parçaları ve özellikle tuşları çok kırılgan olduğu için olabildiğince sakin, yavaş ve nazik olmalısınız.
Özellikle dikkat etmeniz gereken faktörleri dilerseniz madde madde yazalım:
- Saksafonunuzu temizlerken asla tuşlarına basarak tutmayın, bunu yaptığınız takdirde, tuşların mekanizmaları yüksek yükte basınca dayanamayacağı için kırılıp, bozulacaktır.
- Saksafonunuzu asla doğrudan su teması ile temizlemeyin, bu durum saksafonunuzun yapısını, sesini ve kalitesini kötü yönde etkileyebilen bir durumdur.
- Saksafonunuzu asla daha önce kullandığınız ya da diğer parçaları temizlemek için kullandığınız araç ve gereçler ile temizlemeyin çünkü bunu yaparsanız tek sonucu bir yerdeki kiri, diğer kirli yerlere eklemek olacaktır. Bu bir temizlik ve bakım olduğu için ya her seferinde bezleri iyice temizleyin ve kurutun ya da farklı bezler kullanın.
- Saksafonunuzu sökerken asla doğrudan güneş teması kurmayın. Saksafonunuza uzun süreler güneş gelmesi dış yapısına ve sesine zarar verebilir. Bunu hiç bir müzisyen istemez, dolayısıyla hem saklama şartlarınızda hem de bakım esnasında saksafonunuza güneşin temaz etmediğinden emin olun.
Saksafonunuzun Her Parçasını Ayrı Ayrı Temizleyin
Saksafonunuzun her parçasını ayrı ayrı temizlemek için öncelikle saksafonunuzun kısımlarını ve ne işe yaradıklarını bilmeniz gerekmektedir.
Eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz mutlaka öğrenin çünkü yanlış yapabileceğiniz bir temizlik, saksafonunuza bir bakımdan ziyade bir zarar verme olabilir. Dilerseniz sizler için saksafonun kısımlarının isimlerini ve ne işe yaradıklarını ayrı ayrı maddeler ile açıklayalım:
- Bek: Bekler, metal ve plastik olarak ikiye ayrılır. Plastik pek genellikle en çok kullanılan bek türüdür.Caz yapımında metal bek daha çok tercih edilir
- Kamış: Kamışların üretiminde kullanılan kenarlar, dere kenarlarındaki kargılarda bulunur.Kargılar yaş iken toplanır daha sonra kurutulup fabrikasyon işlemleri yapıldıktan sonra piyasadaki müzik marketlere sunulur.Bu kamışı, beke bilezik yardımıyla tuturuz.
- Boyun: Saksafonunuza üflediğiniz kısımları gövdeye bağlayan ve sesi çok etkileyen bir kısımdır.
- Gövde: Saksafonun tuşlarını barındıran ve alt kısım ile birleşen bir kısımdır. Saksafonunuzu çalmanızı sağlayna neredeyse her şey gövde üzerinde bulunur. Saksafonun mekanizmaları, spatula tuşları, kıvrım gibi parçalar gövdenin üzerindedir. Dolayısıyla gövde en önemli parçalardan biri diyebiliriz.
- Alt Kısım: Saksafonunuzun sesinin dışarıya çıkmasını sağlayan “boru”ya benzeyen şekli barındıran ve sizin sanatınızın iletişime geçtiği kısımdır. Dolayısıyla bu kısıma yapılan bakım, diğer kısımlara yapılan bakımdan biraz daha incelik ister.
Saksafonunuzun kısımlarını öğrendiğinize göre elinize ber ve özel çubuğunuzu alıp, saksafonunuzun her yerini (içini ve dışını) narin ve nazikçe temizlemeye hazırsınız demektir. Umarız sizler için hazırladığımız bu yazıdan memnun kalmış ve yararlanmışsınızdır.