Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Nasıl Şarkı Yapılır? konusunu ele alacağız. Oldukça göreceli bir konuyu ele aldığımızın, bunun formülünün olmadığının farkındayız ancak formülünüzü yaratmayı bu yazıyı okuyarak sağlayabilirsiniz. Kısacası, bir şarkıyı oluşturan farklı parçalar ve aynı fikirleri müziğinizi oluşturmak için nasıl kullanacağınız hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz!
Müzik bestelemeyi öğrenmenin birçok yolu vardır. Kulağa hoş geldiği ve işinize yaradığı sürece hiçbir şey doğru ya da yanlış değildir. Ancak ilk adım olarak müziği ve enstrümanı iyi bilmeniz gerekmektedir. Bundan emin değilseniz, enstrüman öğrenmek veya kendinizi daha da geliştirmek için bize ulaşabilirsin. İsteklerin doğrultusunda bir müfredat belirleyip müzik kariyerinde yürüyeceğin yolların taşlarını birlikte döşeyebiliriz!
Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak ve soru işaretlerinizi gidermek için hemen bize ulaşarak randevu alabilirsiniz..
Nasıl Şarkı Yapılır?
Önce Şarkı Sözü Mü yoksa Melodi Mi?
Bir şarkı yazarken, söz kadar müziği de önemlidir. Sözlerle mi yoksa melodiyle mi başlamalısınız? Bu tamamen size kalmış. Bazen beste yapmak isteyeceğiniz harika şarkı sözleriniz olur, bazen de şarkı sözleri için yalvaran harika bir melodiniz olur. Bazen hem sözler hem de müzik aynı anda zihninizde görünür.
Şarkı yazmayı öğrenmeye ilk başladığınızda, ustaları analiz etmek sizin için iyi bir alıştırmadır. Favori şarkılarınızı veya şarkı yazarlarınızı seçin. (Kolay akor şarkılarıyla başlamak iyi bir fikirdir.)
Bu analiz alıştırması için adım adım gidelim!
- Tekrar tekrar dinleyin ve şarkıyı analiz edin.
- Melodiyi kulağınızdan seçin ve nasıl yapıldığını görün.
- Kullanılan akorları ve armonileri öğrenin ve parça biçiminde bütünü oluşturan tüm küçük parçaları bulun.
Bir Şarkının Bölümleri
Giriş (İntro): Tüm şarkıların bir girişi yoktur, ancak çoğu vardır. Şarkıcının hangi notadan başlayacağını bilmesi için harika bir yol! Beatles’ın “ A Hard Day’s Night ”: (0:00-0:05) gibi bazı parçaların daha ayrıntılı girişleri vardır ve bazılarının girişinde sadece bir akor geçişi veya arpeji vardır.
Hikaye (Verse): Şarkının ilk bölümünün adı “Verse”. İşte “hikaye” burada anlatılıyor. (Jingle Bells’deki “Karda hızla koşmayı” düşünün.) Bazen melodi, korodakinden daha az “akılda kalıcı” olabilir, ancak bazen tam tersi olur.
Nakarat: Güya şarkının akılda kalan kısmı burası, kolayca hatırladığınız ve sıklıkla şarkıya eşlik ettiğiniz kısım derler. Ancak, durum hiç de böyle olmak zorunda değildir. Kalıpları bilin, ancak işi kalıplara değil yaratıcılığa bırakın.
Köprü: Korodan sonra şarkı genellikle dizeye döner. Köprü, onları birbirine bağlayan kısımdır. Yine, giriş gibi, bir akor kadar basit olabilir veya Police’in “Every Breath You Take” daki gibi tamamen bağımsız bir bölüm olabilir.
Es (Break): Bazen kullanılan bir şarkının başka bir kısmı bir moladır. Bir mola, farklı müzik tarzlarında farklı anlamlara gelebilir. Bu, müziğin bir süreliğine durduğu, ancak davulların (veya diğer enstrümanların) devam ettiği anlamına gelebilir. Şarkı söylemenin durduğu ve bunun yerine bir enstrümanın melodiyi çaldığı anlamına gelebilir.
Bitiriş (Outro): Bazı şarkıların ayrıca bir bitiş kısmı veya Coda’sı vardır. Şarkının bir parçası veya giriş parçası olabilir, tekrar eden ve solan bir parça veya tamamen farklı bir şey olabilir.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!
Erturgut Sanat Merkezimize sohbet etmek için de bekleriz!