Aslında herşey güneş tutulmasıyla başladı. İşte ışıkla yazı yazmanın kısa tarihi…
Arap bilim adamı İbni-l Heysem güneş tutulmasını izlemek için “camera obscura” adı verilen karanlık bir kutu kullandı. İlerleyen yıllarda ise Flipo Brunelleschi aynı karanlık kutudan yola çıkarak karanlık oda içinde oluşan görüntünün çizimi ve perspektifi doğru olarak kullanma konusunda çalışmalar yaptı.
Bu çalışmalarda ki görüntünün daha kaliteli, net olması için Girolama Cardano camera obscura’nın önüne optik takmıştır. Daniello Barbaro ise camera obscura’nın önüne taktığı 2. Bir mercekle daha kaliteli bir görüntü elde etmiştir.
1604 yılında Johannes Kepler fotoğraf makinalarında kullanılan aynadaki yansıma kuralını bulmuştur, ve camera obscura daha küçük ve taşınabilir bir hale gelmiştir. Mercekle ekran arasındaki uzaklık ayarlanabilir hale gelmiş ve bu da odaklanma konusunda çözüm olmuştur.
1826 yılında Niepce, 26 saat süren bir uğraş sonrasında, evinin penceresinden bir görüntü elde etmeyi başardı. Bu dünyadaki ilk fotografik görüntüydü. Niepce’den sonra çalışmaları Daguerre devraldı ve daguerreotype’ı yani fotoğrafı insanlığa hediye etti. Takvimler 1839 yılının 19 Ağustos gününü gösterdiğinde bu yeni icat, Fransız Bilimler Akademisi tarafından resmi olarak ilan edilmişti.
George Eastman Kodak tarafından üretime geçirilen, kolay taşınabilen fotoğraf makinası , bu aletin daha çok kişiye daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır.
Edwin Land polaroid fotoğraf sistemini geliştirmiştir, bu sistemin özelliği ise çekimden bir dakika sonra makinadan pozitif fotoğraf alınabilmesidir.