Fotoğraf Makinesi Ayarları Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Bugün sizlere, fotoğraf makinesinin üzerinde bulunan bütün ayarların ne anlama geldiklerini, ne işe yaradıklarını ve matematiksel orantılarını açıkladığımız bir yazı hazırladık.
Bu yazıda bulabileceğiniz konular;
♦ ASA / ISO ayarları nedir? ASA / ISO ne işe yarar?
♦ Net alan deriliği ayarı nedir? Net alan derinliği ayarı ne işe yarar?
♦ Enstantene ayarı nedir? Enstantene ayarı ne işe yarar?
♦ Diyafram ayarı nedir? Diyafram ayarı ne işe yarar?
♦ Fotoğraf makinesinin üzerindeki simgeler ne anlama gelmektedir?
♦ Manuel çekim ayarları nasıl yapılmalıdır?
Dilerseniz, sizler için fotoğraf makinesi ayarları hakkında hazırladığımız detaylı yazımıza geçelim.
ISO (ASA)
Fotoğraf makinesinin, çekeceği görüntünün sağladığı ışığa olan duyarlılığını ayarlayabildiğimiz bir ayardır. Alan derinliğini kaybetmek ya da uzun pozlama yapmak istemediğimiz zamanlarda “ISO” ayarlarını yükseltebiliriz. “ISO” ayarı, manuel çekim ayarlarında en sık kullanacağınız ayarlardan biridir.
Eğer ortam karanlıksa ve diğer ayarları değiştirdiğimiz takdirde alan derinliği gibi önemli detayları kaybediyorsak “ISO” ayarını arttırıp, görüntüyü aydınlatabiliriz.
Net Alan Derinliği
Fotoğraf makinesi ile odaklanılan objenin, subjenin ya da konunun önünde ve arkasında kalan netlik alanına alan derinliği denir.Bazı yabancı kaynaklarda ve yayınlarda bu ayara “DOF” yani “Depth of Field” olarak da rastlayabilirsiniz. Daha detaylı bir açıklama ile tarif etmek gerekirse, fotoğrafını çekme istediğiniz ve netlediğiniz “şey”e odaklandığınız zaman, o “şey”in önünde ve arkasında net olarak görülen bu alana, yani görüntüdeki kabul edilebilir ölçüdeki keskin alanlara, alan derinliği adı verilir. Net olarak görülmeyen alan, “blurlu” yani bulanıktır ya da bir başka deyiş ile keskin ve net değildir.
Odaklanılan subjenin, konunun, objenin önünde ve arkasında kalan netlik alanına alan derinliğidenir. Bazı kaynaklarda, yabancı yayınlarda DOF yani Depth of Field olarak da rastlayabilirsiniz. Daha detaylı tarif etmek gerekirse, fotoğrafını çektiğiniz bir “şeye” odaklandığınızda, önünde ve arkasında net olarak görülen alana, yani görüntüdeki, kabul edilebilir ölçüdeki keskin alana, alan derinliği adı verilir. Net olarak görünmeyen alan, bulanıktır, blurludur, yahut keskin ve net değildir.
Enstantene
Fotoğraf makinesinin, saniyeler ve saniyenin kesirleri ile işaretlenmiş bir kadran ile kontrol edilen bir ayar olan enstantene ayarı, diyafram açıklığı ile birlikte, filmin üzerine ne kadar ışık düşeceğini belirleyen bir ayardır. Ancak daha da önemlisi, enstantene ayarı, hareketli ya da durağan konuların net ve keskin detaylı mı yoksa belli bir izlenimi ifade edercesine bulanık olarak mı kayıt altına alınacağını belirleyen bir ayardır.
Obtüratör açık iken fotoğraf makinesinin hareket etmesi ile oluşabilecek istenmeyen titremelerden kaçmak için, yeterince yüksek bir enstantene hızı kullanabilirsiniz. Eğer makinenizi bir üç ayak (tripot) üzerine oturtmaz iseniz bu titremeler meydana gelecektir ve görüntü istenilen düzeyde kaliteli olmayacaktır. Bu durumda enstantene ayarını kullanarak bu titremelerden kaçınabilirsiniz.
Diyafram
“Diyafram nedir?” sorusuna verilebilecek en kısa yanıt şudur; Objeden yansıyan ışıkların ne kadar şiddette ve yoğunlukta filme düşeceğini belirleyen sistemdir.
İngilizce karşılığı Aperture (Açıklık) olan kelime, Fransızcada “Diaphragme” kelimesinden türemiştir.
Diyafram, net alan derinliğini ve ışığın yoğunluğunu kontrol eder.
Diyafram ayarını, bir evin penceresindeki jaluzi olarak düşünebilirsiniz. Jaluzi kapalı ya da kısıksa, evin içine o kadar az ışık girer. Eğer jaluzi çok açıksa evin içine çok fazla ışık girer. Açıklık ne kadar fazla ise, ortamda bulunan ışık o kadar çabuk toplanarak kameranın aynasına ulaşır. Bu durum aynı zamanda ışığın az olduğu ortamlarda da etkili fotoğraf çekimini sağlar.
Umarız sizler için hazırladığımız “Fotoğraf Makinesi Ayarları” temalı detaylı yazıdan hoşnut kalmışsınızdır ve işinize yaramıştır. Bu tarz yazıları okuyup, bilgilenmek için bizi takipte kalın.
Eğer bir fotoğraf makinesi almak istiyor fakat hangi marka ve modeli seçmeniz gerektiğini bilmiyor ve kararsız kalıyorsanız “En Uygun Fiyata Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi” isimli yazımızı okuyabilir, çok kısa bir süre içerisinde hangi marka ve model fotoğraf makinesinin size daha uygun olduğunu ve en uygun fiyata nasıl satın alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.