Bebop, doğaçlamaya odaklanmasıyla karakterize edilmiş bir müzik türüdür. Swing’in özelliklerinden ödünç alan ve blues’a dayanan bebop, modern cazın üzerine inşa edildiği temeldir.

Burada listelediğimiz on müzisyen ise bebop’un yaratılmasından ve geliştirilmesinden kısmen sorumludur.

Bebop Müzisyenleri

Charlie Parker

Bebop müzik

Bebop’un Dizzy Gillespie ile ortak kurucusu olarak kabul edilen alto saksofoncu Charlie Parker, caza yeni bir harmonik, melodik ve ritmik karmaşıklık düzeyi getirdi. Swing’in popüler hassasiyetlerinden uzaklaştığı için müziği ilk başta tartışmalı bir ortama sebep oldu. 34 yaşında sona eren kendine zarar veren yaşam tarzına rağmen, Parker’ın bebopu, on yıllar önce olduğu kadar bugün de caz tarihinin en önemli adımlarından biri olarak kabul ediliyor.

Dizzy Gillespie

Bebop Müzisyenleri

Trompetçi Dizzy Gillespie, Charlie Parker’ın arkadaşı ve ortağıydı ve Earl Hines ve Billy Eckstine liderliğindeki swing caz topluluklarında birlikte çaldıktan sonra Gillespie caz trompetinin sınırlarını zorlayarak enstrümanın en yüksek perdelerine sık sık çığlık atan üretken tekniği gösterdi. Bebop’un ilk günlerinin ardından, yaşayan bir caz ikonu haline geldi, Latin müziğini caz repertuarına tanıtmaya yardımcı oldu ve aynı zamanda dünya çapında diplomatik turlarda büyük bir gruba liderlik etti.

Max Roach

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Davulcu Max Roach, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk ve Miles Davis gibi zamanının en büyük müzisyenlerinden bazılarıyla çaldı. Bebop davul çalma tarzını geliştirdiği için Kenny Clarke ile birlikte kendisine itibar edildi. Zillere zaman ayırarak davul setinin diğer kısımlarını vurgular ve renkler için ayırdı. Bu yenilik, davulcuya daha fazla esneklik ve bağımsızlık kazandırarak, ortaklı bebop topluluğunda daha fazla varlık göstermesine izin verdi. Ayrıca yıldırım hızındaki bebop temposunu da mümkün kıldı.

Roy Haynes

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Davulcu Roy Haynes, 1949-1952 yılları arasında Charlie Parker’ın beşlisinin bir üyesiydi. Kendini en iyi bebop davulcularından biri olduğunu gösterdikten sonra Stan Getz, Sara Vaughan, John Coltrane ve Chick Corea ile performans sergiledi.

Kenny Clarke

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Davulcu Kenny Clarke, swing’den bebop’a geçişte çok önemli bir rol oynadı. Kariyerinin başlarında, trompetçi Roy Eldridge liderliğindeki biri de dahil olmak üzere swing gruplarıyla çaldı. Bununla birlikte, Harlem’deki ünlü Minton’s Playhouse’da ev davulcusu olarak, zamanı tutma araçlarını trampet ve hi-hattan ride ziline kaydırmaya başladı. Bu, davul setinin her bir parçasının bağımsız olmasını sağladı ve bebop’un patlayıcı seslerine katkıda bulundu.

Ray Brown

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Zorlu swing tarzı ve zengin tonuyla tanınan basçı Ray Brown, 20 yaşında Dizzy Gillespie ile çalmaya başladı. Brown, büyük trompetçiyle geçirdiği beş yıl boyunca Modern Caz Dörtlüsü olarak anılacak olan şeyin kurucu üyelerinden biri oldu. Ancak, 15 yılı aşkın sürenin sonunda Oscar Peterson’ın piyano üçlüsünde bas çalmak için ayrıldı. Kendi üçlülerine liderlik etmeye devam etti ve bas ustalarından biri olarak tanındı, zaman-his ve ses için standartları belirledi.

Hank Jones

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Piyanist Hank Jones, müzikal bir ailenin parçasıydı. Kardeşleri caz efsanesi Thad ve Elvin’di. Başlangıçta swing ve step piyano ile ilgilenen sanatçı, 1940’larda New York’a taşındı ve bebop tarzında ustalaştı. Coleman Hawkins ve Ella Fitzgerald ve Frank Sinatra dahil düzinelerce müzisyenle performans sergiledi ve Charlie Parker ve Max Roach ile kayıt yaptı.

Bud Powell

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Piyanist Bud Powell genç bir adam iken, Thelonious Monk’un vesayeti altına girdi ve ikisi, Minton’ın Playhouse jam seanslarında bebop’ta piyanonun rolünün tanımlanmasına yardımcı oldu. Powell, hızlı tempodaki isabetliliği ve Charlie Parker’unkilere rakip olan karmaşık melodik çizgileriyle ünlendi. Parker, Max Roach, Dizzy Gillespie ve Charles Mingus’un yer aldığı 1953 canlı albümü Massey Hall’da Jazz’ı kaydeden ünlü beşlinin bir üyesi olan Bud Powell, 1945’te polis memurlarıyla girdiği arbede gördüğü şiddet sonucu akıl hastalığına yakalandı. Hastalığına ve erken ölümüne rağmen, en önemli caz piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Powell, bebop’a muazzam katkılarda bulundu.

J.J. Johnson

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Tromboncu J.J. Johnson, cazın önde gelen trombonistlerinden biriydi. Kariyerine Count Basie’nin büyük grubunda başladı ve 1940’ların ortalarında popülaritesini yitirmeye başlayan swing tarzında çaldı. Max Roach, Sonny Stitt, Bud Powell ve Charlie Parker ile küçük bebop topluluklarında çalmak için gruptan ayrıldı. Bebop’un ortaya çıkışı, trombon kullanımında bir düşüşe işaret etti, çünkü hızlı ve karmaşık tellerle bir müddet baş edemedi. Ancak Johnson enstrümanın engellerini aştı ve modern caz tromboncularının yolunu açtı.

Sonny Stitt

Bebop Müziğini ve Etkileyici Bebop Müzisyenleri

Charlie Parker’dan büyük ölçüde etkilenen alto ve tenor saksafoncu Sonny Stitt, tarzını bebop dili üzerine kurdu. Özellikle lirizm ile blues şarkı formları ve baladlarda hızlı, vurgulu bebop replikleri arasında geçiş yapmakta ustaydı. Virtüöz ve heyecanlı çalışı, bebop’un teknik ve enerjik yüksekliğini temsil ediyor.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.