Bağlama öğretimi geçmişten günümüze uzanan süreçte daha çok, usta-çırak ilişkisiyle ve meşk yöntemiyle sürdürülerek, nesilden nesile aktarılmıştır.
“Meşk yöntemi, öğreticiyi izleyen öğrencinin hocasından duyduğunu ve gördüğünü çalgısı veya sesi ile tekrar etmeye çalışması yöntemiyle yapılan bir öğrenme şeklidir. Bununla birlikte usta-çırak ilişkisi içerisinde yine öğrencinin ustasını izleyerek öğrenmesi biçiminde yaygındır.”
Hem usta çırak yönteminde hem de meşk yönteminde bariz olan ortak olan özellik ise, her iki yöntemde de yazılı bir öğretim metodu izlenmemesidir. Bunun yerine, daha çok eğitimcinin yani ustanın çaldığı ezgiler, öğrenci yani çırak tarafından görsel ve duysal olarak algılanıp çalınmaya dayalı bir öğretim metodu izlenmektedir.
Bağlama eğitimi hakkında ayrıntılı bilgiler için Buraya Tıklayın.
Bağlama Eğitimi
Ancak bu metotla yapılan öğretimde, bağlama ve diğer halk sazları üzerindeki parmak pozisyonları, oturuş pozisyonları, mızrap tutuş ve vuruş yönlerinin anlatımları gibi teknik çalışmalar genellikle önemsenmemekte, esas olarak kısa sürede ezgiler çalmak çaldırmak hedeflenmektedir.
Bu durum ise bağlama enstrümanının yahut diğer halk sazlarının bilimsel tabanının geliştirilememesine ve alt yapısının yetersiz kalmasına sebep olmuştur. Alt yapının yetersiz olması ise enstrüman eğitiminde uzunca bir zaman standardizasyon yakalamaya engel olmuştur. Hal böyle olunca müzik eğitiminde, bilimsel olarak açıklanan çalgı icra tekniklerinden (standart tutuşlar, pozisyonlar, mızrap vuruşları vb.) bahsedebilmek de zorlaşmıştır.
Nihai kertede, ortak bir eğitim benimsenmemiş, geleneksel yöntemlerle çalgı öğrendikten sonra çalgı eğitimi veren bağlama eğitimcileri, kendi aralarında bile çoğu zaman birbirlerinden farklı pozisyonlar, mızrap vuruşları ve terminolojik ifadeler kullanmışlardır.
Günümüzde ise artık, müzik eğitimi veren kurum ve kuruluşlarda bağlama enstrümanı meslek çalgısı veya seçmeli çalgı olarak yer almıştır. Bu da enstrümanın öğretim açısından sistemli bir şekilde ele alınarak, bilimsel temeller üzerine oturtulmasının önünü açmıştır.
Mehmet A. Özbek, Türkiye’de Çalgı Eğitiminde Metot İhtiyacı ve Bağlama Metodu adlı çalışmasında konuyla ilgili şunları söyler:
“Ancak ne yazık ki, bu çalgının eğitiminde okuldan okula, hatta öğretmenden öğretmene, farklı öğretim yolları izlenmektedir. Çalgıya ait tam bir metodun olmaması, onun bilimsel ve teknik imkânlarının öğrenilememesine, öğrenenlerin ise ayrı ayrı tekniklere sahip olması gibi bir çıkmazı hazırlamıştır.”
Savaş Ekinci’nin Bağlama Eğitimi Yöntem Ve Teknikleri adlı çalışmasında belirttikleri de bu durumu tasdikler niteliktedir…
“Bağlama eğitimi ve öğretimi ile ilgili metot çalışmaları bulunmaktadır. Fakat bu çalışmaların büyük bir çoğunluğu usta çırak ilişkisi içerisinde kendisini yetiştirmiş kişiler tarafından yapıldığından, bilimden daha çok ticari veya ekonomik endişeler ön planda tutulmuştur.(…) Bu tür çalışmaların üniversite çatısı altında eğitim ve öğretim yapan müzik okullarında ders kitabı olarak kullanılması, ancak zaman kaybına neden olacaktır.”
Bağlama enstrümanının öğretimine yönelik çeşitli bilimsel içerikli metot çalışmaları da yapılmıştır. Ancak yapılan bu metot çalışmalarının da kendi aralarında pek çok açıdan farklılıklar teşkil ettiği gözlemlenebilmektedir. Bu farklılıklar genel itibariyle; bağlama enstrümanının öğretiminde tutuş, pozisyon, terminolojik ifadeler ve icra öğretileri farklılıkları şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bağlama öğretimine yönelik hazırlanmış bilimsel içerikli metotlar büyük bir oranda ihtiyaca cevap verecek içeriklere sahip olsalar dahi, bu metotların kendi aralarındaki öğreti farklılıklarından dolayı, ulusal ölçekte tam anlamıyla bir standarttan bahsedebilmek günümüzde mümkün olamamaktadır.
Umarız ki köklü bir geçmişe sahip olan bağlama enstrümanı ve diğer halk sazları, metot ve teknik bakımından geliştirilerek ulusal ölçekte bir standardizasyona kavuşur ve sonrasında ezgilerini küresel ölçekte duyma imkânına erişiriz…
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!
Erturgut Sanat Merkezi 2007 yılının Aralık ayından, yani kurulduğu günden beri müzik alanında, çok geniş bir enstruman seçeneğiyle hizmet vermektedir. İzmir’de müzik kursu ve sanat kursları arayışınıza son vermek için Erturgut Sanat burada!