Akustik Gitarda Tel Seçimi

Bugün siz akustik gitar çalanlara, akustik gitarınız için yeni bir takım tel almanıza yardımcı olacak bir yazı hazırladık. Akustik gitarınız için en uygun telin hangisi olduğunu bulmanıza yardımcı olacak bu içerikten memnun kalacağınıza eminiz.

Akustik-Gitarda-Tel-Seçimi-Nasıl-Yapılır

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Akustik Gitarda Tel Seçimi Nasıl Yapılır?

♦ Tellerin Üretildiği Malzemeler Neyi Değiştirir?

♦ Tellerin İncelik Ölçüleri Neyi Değiştirir?

Dilerseniz sizler için hazırlamış olduğumuz, detaylı bilgilendirmeler ve altın değerinde ip uçlarını içeren “Akustik Gitarda Tel Seçimi Nasıl Yapılır?” isimli yazımıza geçiş yapalım.


Akustik Gitar

Akustik-Gitarda-Tel-Seçimi-Nasıl-Yapılırr

Öncelikle naylon tel ile çelik tellerin neyi değiştirdiğini anlamamız gerekmektedir. İki farklı telin de üretiminde kullanılan malzemelerden dolayı, gitarın boyun (neck) uyguladığı ayrı bir germe kuvveti vardır. Bu germe kuvvetleri az olursa, o gitardan ses çıkmaz, eğer çok olursa da o gitardan bir daha asla ses alamayacak kadar zarar verebilirsiniz. Bu yüzden, klasik gitarlar, sadece naylon telleri ile çalınmalı, akustik gitarlar ile sadece çelik teller ile çalınmalıdır. Bas gitar telleri çelik görünüme sahip olsada, fiber naylonlardan üretilmektedir.

Naylon ve çelik tellerin arasındaki farkları anladığımıza göre şimdi akustik gitarda tel seçimi konusuna geçebiliriz.


Tellerin Üretildiği Malzemeler Neyi Değiştirir?

Tellerin-Üretildiği-Malzemeler-Neyi-Değiştirir

Müzik piyasasında, akustik gitarınızda kullanabileceğiniz, farklı materyaller ile üretilmiş teller bulunmaktadır. Bu materyaller, teknik olarak az konuya etki ettikleri görülse de, etki ettiği durumlar, gitar çalımınızı ve gitarın sesini çok önemli derecede etkileyen durumlardır.

Tellerin üretildiği malzemeler neyi etkiler?

  • Tellerin üretildiği malzemeler, tellerin sertlik derecesini etkileyerek icrayı etkiler.
  • Tellerin üretildiği malzemeler, tellerin ses tonlarını etkileyerek, icrayı ve duyumu etkiler.
  • Tellerin üretildiği malzemeler, tellerin, gitara sürttüğünde gitarın klavyesine zarar verme derecesini etkiler.

Hangi malzeme ile üretilen tel, nasıl etkiler?

  • Bronz malzemelerden üretilen teller, bazı durumlarda 80/20 bronz olarak da adlandırılır çünkü bronz teller %80 bakır, %20 ise çinkodan oluşmaktadır. Her tür tarz çalıma uygun olan bronz tellerin sesleri çok parlaktır fakat bir kaç saat çalımdan sonra bu parlaklık yarı yarıya düşmektedir. Bronz teller, dünya üzerinde en fazla tercih edilen gitar telidir.
  • Fosforik bronz teller, bronz tellerin üretim sürecine fosfor eklenmiş halidir. Bu tel türü de her tarz müziğe uygun olarak üretilir. Fosforik bronz teller, bronz göre daha az parlak seslere sahip olan tellerdir.
  • İpekten ve çelikten üretilmiş teller ise daha yumuşak seslere sahip tellerdir. Bu teller, gitarınızın boyun kısmına daha az baskı uygulayan tellerdir ve geçmişte üretilmiş gitarlar için en uygun tellerdir. Daha az tuşesi olan bu teller, çalımı daha kolay kılan tellerdir.

Tellerin İncelik Ölçüleri Neyi Değiştirir?

Tellerin-İncelik-Ölçüleri-Neyi-Değiştirir

Tellerin inceliklerini öğrenmek için, paketlerinin üzerinde yazan göstergeleri kontrol etmelisiniz. Paketlerin üzerlerinde yazan değerler, o tellerin incelik ölçüleri gösterir. Genel olarak en ince Mi (E) telinin ölçüsünü yazılan bu paketlerde ölçü birimi olarak inç (ınch) kullanılır. Tel paketlerinin üzerlerinde bulunan rakamlar ( .009, .010, .01) ya da kelimeler (Ekstra ince, ince, orta) aynı şeyi ifade eder. En yüksek değer daima en kalın tel ölçüsünü, en alçak değer ise daima en ince tel ölçüsünü ifade etmektedir.

Tellerin incelik ölçüleri, gitarda neyi etkiler?

  • En kalın ölçüye sahip akustik gitar tellerinde, gitarınızdan daha fazla ses çıkar, tellerin çıkarttıkları sesler daha kuvvetli olur, genellikle ses parlaklığı az (Bas tonlara yakın sesler çıkartmaya el verişli) olur fakat çalımı, daha ince tellere göre daha fazla tecrübe ister çünkü çalımı zordur.
  • En ince ölçüye sahip akustik gitar tellerinde ise sesler daha az, tellerin çıkarttıkları sesler daha güçsüz, genellikle ses parlaklığı fazla (Tiz tonlara yakın sesler çıkartmaya el verişli) olur fakat çalımı, daha kalın tellere göre daha az tecrübe ister çünkü çalımı daha kolaydır.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]