Ganj kıyılarında Sitar ve Tabla çalan müzisyenler. John Henry Claude Wilson.. Afrika, Hindistan ve Polinezya Müziğinin Sesleri..
Batı dışı müzik, genellikle kuşaktan kuşağa ağızdan ağza aktarılan müziktir. Notasyon o kadar önemli değildir ve doğaçlama tercih edilir. Ses, o ülke veya bölgeye özgü çeşitli enstrümanlar kadar önemli bir enstrümandır. Batı dışı müzikte melodi ve ritim vurgulanır; müzikal doku, konuma bağlı olarak monofonik, polifonik ve / veya homofonik olabilir.
Afrika, Hindistan ve Polinezya Müziği
monofonik : Tipik olarak tek bir şarkıcı tarafından söylenen veya uyum veya akorlara eşlik etmeden tek bir enstrüman çalar tarafından çalınan, bir melodiden oluşan müzik yapısının en basitidir.
polifonik: Enstrümantal müzik ve diğerlerde polifonik yapının ayrı ayrı seslerinin fonksiyonel eşitliği ile belirlenen bir polifonik müzik yapısıdır.
homofonik: Bir kompozisyon stilidir. Bir melodili ve tüm vokaller ve eşlik çalgıları aynı ritmik hareketle beraber ilerler.
Afrika Müziği
El ile veya sopalarla çalınan davul, Afrika kültüründe önemli bir müzik aletidir. Müzik aletlerinin çeşitliliği, kültürleri kadar çeşitlidir. Müzik aletlerini ses üretebilen her türlü malzemeden yaparlar. Bunlar arasında parmak çanları, flütler, kornalar, müzik yayı, baş piyano, trompet ve ksilofonlar bulunur. Şarkı söylemek ve dans etmek de önemli bir rol oynar. Afrika vokal müziğinde “çağrı ve yanıt” adı verilen bir şarkı söyleme tekniği belirgindir. “Çağır ve yanıtla” da bir kişi, daha sonra bir grup şarkıcı tarafından cevaplanan bir cümle söyleyerek yönlendirir. Dans, vücudun çeşitli bölümlerinin ritme göre zaman içinde hareket etmesini gerektirir. Afrika müziği karmaşık ritmik kalıplara sahiptir ve doku çok sesli veya homofonik olabilir.
Gana’nın merkezindeki “Ompeh”, vurmalı çalgıların kullanımı nedeniyle Afrika müziğini temsil eder. Bu parçanın birkaç farklı ritmik modeli vardır ve “çağrı ve yanıt” kullanılır. Bu şarkı söyleme tekniği Afrika vokal müziğinde belirgindir; burada bir kişi, bir grup şarkıcı tarafından yanıtlanan bir cümleyi söyleyerek yönetir. Ompeh dokuda homofoniktir ve idiofonlar (yani metal çanlar) ve membranofonlar (yani bambu yarık davul) gibi çeşitli yerel enstrümanlar kullanır. Solo melodiler koro ile değişim gösterebilir.
Hint Müziği
Tıpkı Afrika müziği gibi, Hindistan’ın müziği de ağızdan ağza, nesilden nesile aktarılan müziktir. Bununla birlikte, Hindistan’ın farklı müzik notasyonu sistemleri vardır, ancak Batı müziği kadar ayrıntılı değildir. Hint müziğinin Afrika müziğiyle bir başka benzerliği ise hem doğaçlamaya hem de ses yeteneklerine önem vermesidir; o yere özgü davul ve diğer enstrümanları da kullanırlar. Raga adı verilen bir melodinin nota kalıpları ve tala olarak adlandırılan tekrarlanan vuruşlar da Hint müziğinin özellikleridir.
“Maru-Bihag” Hindistan’ın müziğini temsil eder. Kamien’in Music An Appreciation (6. Brief Edition) ‘e eşlik eden CD’deki özel yorum, Ravi Shankar’ın bir doğaçlamasıydı. Doğaçlama, Hint müziğinin belirgin bir özelliğidir. Enstrümanlar, yükselen ve alçalan melodileriyle vokal tarzlarını taklit etmeye çalışırlar. Bu parçada görülen Hint müziğinin bir diğer özelliği de drone enstrümanının (tambura) kullanılmasıdır. Sitar, ana araç olarak kullanılır. Bu parçada kullanılan notaların melodik yapısı veya kalıbı raga olarak bilinir. Tekrarlanan ritmik yapı veya vuruşların döngüsüne tala denir.
Polinezya Müziği
Erken Polinezya müziği ilahiler olarak tanımlanır; basit melodiler kullanılarak söylenen vokal müzik türüdür. Bu ilahiler günlük hayatın bir parçasıdır. Amerikalı ve Avrupalı misyonerler bölgeye geldiklerinde yanlarında ilahiler denen bir tür müzik getirdiler, burada melodiler birkaç sesle söyleniyordu; bu Polinezya müziğini etkiledi. Polinezya müziğinde yaygın olarak kullanılan enstrümanlar elle veya sopalarla çalınan davullardır. Bunun bir örneği, küçük bir kanoya benzeyen yarık tamburdur. Polinezya dansçılarını izlemek ise büyüleyicidir. Şarkının sözleri ve melodisi el hareketleri ve kalça hareketleri ile gösterilir. Müziğin ritmi yavaş yahut hızlı olabilir; ayakların yere vurulması veya ellerin çırpılmasıyla vurgulanan bir müziktir. Dansçılar, Hawaii hula dansçıları tarafından giyilen çim etek ve leis gibi her adaya özgü renkli kıyafetler giyerler.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08 / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.
+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333 / Mobil telefonumuza 9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com
Sosyal Medya:
+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: www.facebook.com/ErturgutSanat
+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri
+ Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
+ Foursquare: Erturgut Sanat
+ Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.