Manzara Fotoğrafçılığı Nedir?
Manzara fotoğrafçılığı, fotoğraf çekmeye başlayanların en çok tercih ettiği şeylerden bir tanesidir. Manzara fotoğrafçılığı çoğunlukla doğa fotoğrafçılığıyla karıştırılmakta ve çok kolay bir şey gibi görülmektedir.
Manzara Fotoğrafçılığı Senaryo 1 ( Kötü Senaryo )
Biraz stres atmak biraz yorgunluk gidermek belki de kafanızı dinlemek için gezmeye, yeni yerler görmeye ve gördüğünüz yerleri fotoğraflamaya, o güzel manzaraları ölümsüz hale getirmek için fotoğraf çekmeye karar verdiniz! Kısacası manzara fotoğrafçılığına bir adım attınız.
Fotoğraf makinanızı ve manzara fotoğrafı çekmek için gerekli lensinizi belki de tripodunuzu ve filtrelerinizi yanınıza alıp fotoğraf çekmeye gittikten sonra, eve döndüğünüzde fotoğrafları heyecanla bilgisayarınıza attınız ve büyük bir hüsran! Sizin gördüğünüz, çektiğinizi düşündüğünüz şeylerden eser yok! Oysa ki ne de güzel bir manzara vardı, büyüleyiciydi.
Manzara fotoğrafı çekmeye dair yeterli bilgi sahibi olmadığınız için istediğiniz gibi manzara fotoğrafı çekemediniz ve bu canınızı sıktı, fotoğraf makinanızı bir kenarı bırakmanıza sebep oldu çünkü gördüklerinizle çektikleriniz bir değil…
Manzara Fotoğrafçılığı Senaryo 2 ( İyi Senaryo )
Fotoğrafları çektiniz eve geldiğinizde her şey mükemmeldi çünkü siz manzara fotoğrafçılığına dair dikkat edilmesi gereken basit detayları biliyordunuz, çektiğiniz manzara fotoğraflarını gösterdiğiniz herkes hayranlıkla izliyor, hem gittiğiniz yerlere hem de çektiğiniz fotoğraflara hayranlıkla bakıyor!
İşte 2. Senaryonun gerçek olması için gereken manzara fotoğrafçılığıyla ilgili o basit maddeleri bu yazımızda sizin için detaylı olarak toparladık ve 22 Maddede En İyi Manzara Fotoğraflarını Çekebilirsin makalemizi hazırladık!
Fotoğrafa yeni başlayanlar doğa fotoğraflarında doğanın güzelliklerini, manzara fotoğraflarında manzaranın çekiciliğini fotoğrafladığımızda güzel fotoğraflar çektiklerini düşünebilirler fakat iş bu kadar basit değildir, bu fotoğrafları değerli kılan detaylardır.
Doğa fotoğrafçılığı doğal bir yaşamı fotoğraflamak üzerinedir ve fotoğraflarda mümkün olduğunca insan yapımı şeyler yer almamalıdır, doğa fotoğrafçılığı konulu fotoğraf yarışmalarında da insan yapımı unsurların da yer aldığı çoğu fotoğraf değerlendirmeye bile girememektedir, manzara fotoğrafçılığı doğa fotoğrafçılığına göre daha geniş bir alanı kapsamakta ve keskin sınırları bulunmamaktadır.
Ayrıca dünyanın en çok görünen ve bilinen fotoğrafı bir manzara fotoğrafı! Hangi fotoğrafmış o diye merak ediyorsanız yazımızı sonuna kadar okumalısınız, yazımızın sonunda sizin de bildiğiniz o fotoğraf sizi bekliyor!
Etkileyici ve Göz Alıcı Manzara Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
Daha iyi manzara fotoğrafları çekmek için dikkat etmemiz gerekenler
1. Çekim yapacağınız yer hakkında az da olsa bir bilgi edinmelisiniz.
Çekeceğiniz yer hakkında fikir sahibi olmanız daha iyi fotoğraflar çekme şansınızı arttıracaktır. İnternetten kısa bir araştırma yaparak çekime gideceğiniz yer hakkında bilgi edinebilir, gideceğiniz yere dair oranın çekilmiş fotoğraflarına bakabilir hatta Google Maps gibi uygulamalardan kısa bir sanal tur gerçekleştirebilirsiniz.
Daha önceden çekilen fotoğrafları taklit edebilir ya da daha da iyisi çekilen fotoğrafları örnek alarak daha önce çekilmemiş manzara fotoğraflarına imzanızı atabilirsiniz.
2. Doğru zamanda fotoğraf çekmelisiniz.
Genellikle, sıcak renk tonları ve yumuşak ışık geçişler için altın saat dediğimiz gün doğumu ve gün batımı fotoğraf çekmek için daha doğru saatlerdir , öğle saatlerinde güneşin tepeden gelmesi fotoğraftaki derinlik duygusunu yok edecek ve ışık hataları oluşturacaktır. Önemli olan bol ışıktan çok kaliteli ışıktır.
Gün doğmadan 15 dakika önce ve gün batmadan 15 dakika önce fotoğraf çekeceğiniz yerde olursanız çok güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Altın saatlerin bitiminden sonra başlayan mavi saatler adı verilen ışık dilimi başlar ve bu ışık dilimi de şehir manzaraları için güzel fotoğraflar elde etmek için idealdir.
National Geographic dergisinde yayınlanan manzara fotoğraflarının neredeyse tamamı özellikle altın saatler ya da mavi saatlerde çekilmiş fotoğraflardır. Nereden bileceğim ben altın saatleri ya da mavi saatleri diyorsanız “Twilight Calculator” gibi site veya fotoğrafçılık uygulamaları aracılığıyla fotoğraf çekeceğiniz yerin altın saatleri ve mavi saatlerini öğrenmeniz mümkündür.
Erkenden, daha hava karanlıkken, henüz hava aydınlanmadan yollara düşmek ya da eve hava karardıktan sonra dönmek güzel fotoğraflar çekmenin püf noktalarının başında geliyor.
3. Sadece göz hizasından değil daha yukarıdan ve daha aşağıdan fotoğraflar çekin
Günlük hayatta görmeye alıştığımız hizanın dışından fotoğraflar çekmek daha yaratıcı sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır. Manzara fotoğrafı veya doğa fotoğraf çekerken de özellikle göz hizasyından daha aşağıda, yer seviyesine daha yakın fotoğraflar çekmemiz daha güzel fotoğraflar çekmemizi sağlayacaktır, farklı bakış açıları güzel sonuçlar doğuracaktır.
Bazı fotoğrafçılar yanlarında ufak merdivenler taşıyarak çekime gitmekte ve yukardan fotoğraflamak istedikleri kareleri bu şekilde çekerek çok daha güzel sonuçlar elde etmektedirler. Ufak dokunuşlar, bakış açısındaki ufak değişiklikler fotoğraflarda büyük değişiklikler yaratmaktadır.
4. Fotoğraflayacağınız yeri farklı açılardan da gözlemleyin, herkesin çektiği yerden değil farklı noktalardan fotoğraf çekin.
Hep beraber sürü halinde fotoğraf çektiğimizde hem dikkatimiz dağılacak hem de biribirimizin aynısı fotoğraflar elde edeceğiz fakat farklı açılardan bakarak, farklı noktalardan fotoğraf çekimi yapmak çok daha güzel sonuçlar çıkaracaktır. Doğa fotoğrafı çekmeye çıkan bir çok fotoğrafçı yanında uzun lastik çizmelerinizi de götürerek, dere, nehir, göl fotoğrafları çekerken suya girmekte ve diğer fotoğrafçılardan daha farklı noktalardan çekimler yaparak daha güzel fotoğraflar elde etmektedir. Fotoğraf çekerken ıslanmaktan, kirlenmekten ve belki de şekilden şekile girmekten korkmaz çekinmezseniz elde ettiğiniz fotoğraflarla hakkettiğiniz ödülü alacağınıza eminiz!
5. Hava şartlarını önceden kontrol edin.
Manzara fotoğrafçılığı sadece günlük güneşlik havada yapılması gereken bir şey değildir. Havada bulutların olması gökyüzünü daha güzel gösterecektir, yağmurlu bir havada yağmur sonrası ya da yağmur sırasında çok daha farklı fotoğraflar elde edilecektir, her hava koşulunun kendine has güzellikleri vardır, fotoğrafçılık kesinlikle sadece güneşli fotoğraf çekmekten ibaret değildir. Kötü havalar daha dramatik etkiler yaratıp farklı derinlikte fotoğraflar çekmenize olanak sağlayacaktır.
Fotoğrafını çektiğiniz ve beğendiğiniz manzaraları farklı hava koşullarında çekerek çok farklı ve güzel manzara fotoğrafları elde edebilirsiniz. Ve kesinlikle hava durumuna göre giyinmeyi unutmayın!
6. Düşük ISO değerleri kullanın
Fotoğrafta kumlanma olmaması ve kesinliğin yüksek olması için ISO değerini olabildiğince düşük tutup, aydınlık, ışıklı ortamlarda 100 ISO 200 ISO gibi ISO değerlerinde fotoğraf çekmeli ve çok ihtiyaç duymadıkça ISO değerlerini arttırmamalıyız.
7. Doğru diyafram değeri kullanın
Manzara fotoğrafı çekerken daha fazla alanın net çıkması ve keskinlik için genellikle diyaframı f/8 ve sonrası değerlerde tutmalıyız. Manzara fotoğraflarında fluluk genellikle istenmeyen bir şeydir.
8. Doğru enstantane değeri kullanın
Fotoğraf çekerken kullanmamız gereken sabit bir enstantane değeri yoktur, her durumda kullanmamız gereken enstantane değeri birbirinden farklıdır, akan bir suyu bulanık çekerek suyun hareketini daha iyi verebiliriz ya da yağmur sonrası bir yapraktan damlayan su damlalarını dondurarak su damlalarını sanki hareketsiz çekmek isteyebiliriz, bu yüzden her duruma uygun bir enstantane değeri girmeli ve bu değerleri girebilmek için fotoğraf makinamızı ve enstantane değerlerini iyi tanımalı konuya hakim olmalıyız.
Manzara fotoğrafı çekerken bu değerlerde kesin bir formül olmamakla beraber net bir fotoğraf çekmek için lensin odak uzaklığına göre bir enstantane değeri seçebiliriz, 60 mm odak uzaklığında bir lens kullanıyorsak net bir fotoğraf için 1/60 gibi bir enstantane değerinde fotoğraf çekebiliriz. 1/30 enstantane değerinin altına düşmemiz durumunda fotoğraf makinasını elimizde tutuyorsak net fotoğraf çekmemiz çok zor hale gelecektir.
Fotoğraf çekerken kollarımız vücudumuzun yan tarafında kapalı olmalı ya da bir yere dayanarak destek almalıyız. Eğer ellerimiz titriyorsa kendimizi ve fotoğraf makinamızı tanıyarak ona göre doğru enstantane değerleri girmeliyiz.
9. Tripot kullanın
Daha net fotoğraflar çekmek için elimizin titreme ihtimaline karşı tripot kullanmak bize büyük artı sağlayacaktır. Tripotun ayaklarının yere tam oturduğundan emin olmak ve eğimli bir alanda tripotu doğru ayarlamak da büyük önem taşımaktadır.
Tripot satın alırken ise dikkat etmemiz gereken önemli konuların başında tripotun yeterli ağırlıkta olması, rüzgarlı koşullarda yerinden oynamamasıdır. Gitzo, Manfrotto, Vanguard gibi markalar dayanıklı ve kaliteli tripotlar konusunda tercih sebebi olabilir.
10. Çok düşük değerlerde çekim yapılacaksa mirror lockup özelliğini kullanın.
Aynalı fotoğraf makinalarında aynanın açılıp kapanması, fotoğraf makinasında bir titreşime sebep olacağı için 2 saniye zamanlayıcı özelliği açılarak aynanın çekimden önce açılması sağlanarak titreşim azaltılabilir. Bu ayar yapıldığında mirror lockup özelliği aktif olacak ve uzun pozlama gibi durumlarda aynanın açılma titreşimi fotoğrafın silik çıkmasına sebep olmayacaktır.
11. İmkanınız varsa Crop Faktör yerine Full Frame fotoğraf makinesi kullanın.
Fotoğraf makinalarının sensörleri full frame ve crop factor şeklinde ayrılmaktadır, full frame sensörler crop faktörlere göre daha keskin sonuçlar elde etmemizi sağlarken iso performansları da daha başarılıdır. Ayrıca daha geniş fotoğraflar elde etmek ve lenslerin odak uzaklıklarından tam anlamıyla yararlanabilmek için full frame sensöre sahip bir makine kullanmak daha iyi olacaktır.
12. Sonradan işlemek için RAW formatta çekim yapın
Eğer fotoğraflarınızı çektikten sonra bilgisayarda işlemek istiyorsanız, fotoğraflarınızı işlerken veri kaybı olmaması için fotoğraflarınızı RAW formatta veya RAW + Jpeg formatta çekebilirsiniz.
Fotoğrafları işlerken fotoğrafın renkleriyle oynamak, beyaz ayarını değiştirmek ve çeşitli ufak düzenlemeler yapmak mümkündür fakat fotoğrafa ekleme çıkartmalar yapmak fotomanipülasyona girmekte ve orjinalliği tamamen bozmaktadır.
13. Doğru lens seçimi yapmak
Daha geniş bir manzara elde etmek için geniş açılı lensler manzara fotoğrafçılığında öncelikli olarak tercih edilebilir. Her markanın farklı odak uzaklıklarına sahip geniş açılı lensleri bulunmaktadır.
Manzara fotoğrafı çekerken tercih edebileceğiniz lensler;
Canon EF 17 – 40 mm f/4
Canon EF 16 – 35 mm f/2.8
Canon EF 24 – 70 mm f/2.8
Canon EF 24 – 105 mm f/4
Canon EF 8 – 15 mm f/4
Canon EF-S 10 – 22 mm f/3.5 – 4.5
Canon EF-S 17 – 55 mm f/2.8
Nikon 24 mm f/1.4
Nikon 24 -70 mm f/2.8
Nikon 24 – 120mm f/4
Nikon 16 – 35 mm f/4
Nikon 12 – 24 mm f/4 DX
Nikon 10 – 24 mm f/3.5 – 4.5 DX
Nikon 17 – 55 mm f/2.8
Nikon 35 mm f/1.8 DX
Sigma AF 10 – 20 mm f/3.5
Tokina 11 – 16 mm f/2.8
Tamron 17 – 50 mm f/2.7
Sigma 35mm f/1.4
Tamron SP 24 – 70 mm f/2
Sigma 24 – 105 mm f/4
Ayrıca zoom lensler yerine sabit odak uzaklığına sahip prime lensler kullanmak, prime lenslerin daha az parça içermesinden dolayı ışığı daha az mercekten geçirerek daha net fotoğraflar çekmenize olanak verecektir.
14. Ufuk çizgisinin düz olmasına dikkat edin
Manzara fotoğrafı çekerken, eğer bilerek yapmıyorsan ufuk çizgisinin düz olmasına özen göstermelisiniz, yamuk bir ufuk çizgisi bilinçli yapılmadığı sürece fotoğrafa bakan kişiyi rahatsız edecektir. Ufuk çizgisini fotoğrafı çektikten sonra bilgisayarda da düzeltmek mümkündür fakat bunun yerine fotoğrafı çekmeden önce fotoğraf makinamızdan klavuz çizgileri aktif hale getirebiliriz.
15. Filtre kullanarak çekim yapın
Polarize filtre, UV Filtre, ND filtre gibi filtreleri kullanabilirak çok daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Fakat çekim yaparken filtrenizin ve filtreyi taktığınız lensin temiz olmasına kesinlikle özen göstermelisiniz.
+ ND Filtre: Nötr yoğunluk filtresidir. Gün ışığında uzun pozlama yapmak için kullanılır. Fotoğraf makinasına giren ışık miktarını azaltmaya yarar
+ Polarize Filtre: Gözyüzünü fotoğraflarken daha mavi çekmenizi sağlar, ismi gibi polarize bir etki yaratıp yansımasız görüntüler sunar.
16. Samimi manzara fotoğrafı çekimine yönelebilirsiniz.
Geniş manzara fotoğrafları çekmek yerine büyük bir alandan detaylar alarak, dokulara, desenlere, şekillere ve çizgilere odaklanarak daha özele indirgenmiş daha samimi, hikayesi olan manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.
17. İstisnai durumlar dışında 1/3 kuralına bağlı kalın.
Ekranı yatayda 3’e bölerek fotoğraftaki konumlandırmayı buna göre yapmamız daha başarılı fotoğraflar elde etmemizi sağlayacaktır. Örneğin ufuk çizgisini fotoğrafın tam ortasına koymak çoğunlukla istenmeyen bir fotoğraf elde etmemize sebep olacaktır. Eğer gökyüzünün güzelliğine dikkat çekmek istiyorsak fotoğraflarda 2/3 oranında gökyüzüne yer verebilir veya zemin / yer odaklı bir çekim yapmak istiyorsak gökyüzüne 1/3 gibi bir oran ayırarak farklı çekimler gerçekleştirebiliriz.
Dengeli ve ilgi çekici fotoğraflar çekmenin sırrı çoğu zaman 1/3 kuralından geçmektedir.
18. Doğru netleme yapmak
Manzara fotoğrafı çekerken AF ya da MF ayarlarından birini seçerek netleme yapabiliriz fakat istediğimiz alanların tümünün net olduğundan emin olmalıyız, eğer AF modunu kullanıyorsak tek noktalı AF modunu seçebilir ya da MF modunu seçerek elle bir netleme gerçekleştirebiliriz.
19. Uzun pozlama yaparak hareket duygusunu daha iyi aktarabiliriz.
Dere, şelale, dalgalı deniz gibi yerleri tripot üzerinde bir kamerayla, zamanlayıcı ya da kumanda kullanarak uzun pozlamayla çekebilir ve hareket duygusu içeren, yumuşak görünümlü fotoğraflar çekebiliriz. Çektiğimiz her fotoğrafta hareketli nesne ya da canlılar donuk şekilde çekilmek zorunda değildir.
20. Doğal çerçeveleme kullanmaya çalışın.
Fotoğrafınızın etrafında bir çerçeve oluşturacak şekilde etraftaki nesneleri kullanabilirsiniz. Örneğin bir manzarayı çekerken ağaç dallarının arkasından çekmek güzel bir çerçeveleme olacaktır.
21. Boyutları belli edin.
Örneğin dev bir şelaleyi çekerken onun ne kadar büyük olduğunu gösterebilmeniz için yanına onun büyüklüğünü gösterebileceğiniz bir şeyler eklemeniz fotoğrafın etkisini arttıracaktır, mümkünse büyük bir şeyi ya da küçük bir şeyi fotoğraflarken yanında kıyaslanabilecek başka unsurları da fotoğrafa katmalıyız.
22. Bol bol fotoğraf inceleyin ve çekin!
Başarılı manzara fotoğraflarını size örnek olması için inceleyebilirsiniz. Eğer fotoğrafı çeken kişi fotoğrafa dair diyafram, enstantane, iso ve kullandığını lens bilgilerini de paylaştıysa bu bilgiler size bir rehber olabilir. Başta fotoğrafları inceleyip onları taklit etmeye çalışarak manzara fotoğrafçılığı konusunda belli bir hakimiyet kazanabilir ve ilerleyen süreçte kendi tarzımızı ortaya koyabiliriz.
Ayrıca çektiğimiz manzara fotoğraflarını çeşitli stok fotoğraf sitelerine yükleyerek bu işten para bile kazanabiliriz.
Diğer yazılarımızda detaylı olarak manzara fotoğrafçılığı için kullanmanız gereken lensler, manzara fotoğrafçılığında fotoğraf makinası ayarları gibi konuları da değineceğiz.
Dünyanın En Ünlü Manzara Fotoğrafı
Yazımızın başında söz verdiğimiz gibi o herkesin bildiği, dünyanın en çok bilinen manzara fotoğrafına da değinmeden geçmeyelim, Windows XP’nin arkaplanı olarak gelen Charles O’Rear’ın çektiği o meşhur fotoğraf dünyanın en bilinen manzara fotoğrafı ve bu fotoğrafı bugüne kadar 1 milyardan fazla kişi görüntülemiş fakat aynı fotoğrafı tekrar çekmeye giden hiç kimse aynı fotoğrafı çekememiş bunun sebebiyse o ışık koşullarını yakalayamaması, o bölgeyi tekrar öyle yeşil bulamaması gibi çeşitli etkenlermiş…