Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım? konusunu ele alacağız.. Yüzyıllar boyunca insanlar telli çalgılarla müzik yapmaktan keyif aldılar Keman ve gitar en popüler seçeneklerden ikisidir ve her birinin kendine özgü avantajları vardır:

Keman, klasikten folk’a ve pop’a kadar daha geniş bir tür yelpazesi için kullanılabildikleri için genellikle gitarlardan daha çok yönlü kabul edilir. Ayrıca öğrenmeleri gitarlardan daha kolaydır, bu da onları yeni başlayanlar için mükemmel bir seçim haline getirir. Gitarlar ise rock yapmak isteyenler için mükemmeldir.  Ayrıca çok taşınabilir olmaları, onları sokak çalgıcıları ve seyahat eden müzisyenler için ideal kılar. 

Nihayetinde, hangi enstrümanın öğrenileceği kararı kişisel bir tercih meselesidir. Ancak ister keman ister gitar seçin, saatlerce müzik keyfi yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Hangi enstrümanı seçerseniz seçin, derslere kaydolmayı düşünün. Eğitmeniniz size seçtiğiniz enstrümanın tüm ayrıntılarını gösterebilecektir

Keman Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Gitar Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?
Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Birçok insan keman çalmanın gitar çalmaktan daha zor olduğuna inanır. Ne de olsa keman, hassas parmak yerleşimi ve karmaşık yay hareketleri gerektirirken, gitar basit bir tıngırdatma düzeniyle çalınabilir. Bununla birlikte, her iki aracın da kendine özgü zorlukları vardır. 

Örneğin, kemancı her yay vuruşunda net bir ton üretebilmelidir , gitarist ise telleri iki eliyle kontrol edebilmelidir. Ek olarak, her iki enstrüman da ustalık elde etmek için çok fazla pratik ve özveri gerektirir. Sonuç olarak, hangi enstrümanı çalmanın gerçekten daha zor olduğunu söylemek zor. Nihayetinde, kişisel tercih ve beceri seviyesine iner.

Gitar Çalmanın Avantajları

Perdeler

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?
Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Gitarın perdeleri vardır, bu da parmak yerleştirme doğruluğunu çok daha az stresli hale getirir. Parmağınızı iki perde arasında herhangi bir yere koyabilirsiniz ve açık tel akortlu olduğu sürece her zaman doğru notayı çalacaktır.  

Kemanda perde yoktur. Bu, notanın iyi çalması için parmağın tam olarak doğru noktada olması gerektiği anlamına gelir. Kemancılar akortlu çalmayı öğrenmek için yıllarını harcarlar ve bu, özellikle yeni başlayanlar için hayal kırıklığı yaratabilir.

Capo

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?
Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Gitarda, perdenin yer değiştirmesi capo tarafından çok daha basit hale getirildi; belirli bir perdede tüm tellerin üzerine yerleştirilmiş kullanışlı küçük bir mekanizma. 

Bazıları için kopya çekmek olarak kabul edilir, ancak capo yeni başlayanlar için çok daha fazla müziği erişilebilir hale getirebilir. Keman kapo diye bir şey yoktur, bu nedenle kemancılar gitar muadilleriyle eşit olabilmek için daha birçok tuşta çalmayı öğrenmek zorundadır.

Sağ El Tekniği

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?
Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Gitaristler genellikle sağ ellerinde bir pena tutarken, kemancılar bir yay tutarlar. Her ikisi de nasıl kullanılacağını ve rahatça uygulanacağını öğrenmek için zor olsa da, seçim çok daha kolay bir seçimdir. Almayı tutma daha esnek, doğal ve kesinlikle daha bağışlayıcıdır. 

Hatta birçok insan penayı kendi başına tutmayı bile öğreniyor! İlk başta hala zorlayıcıdır, ancak çekme tutuşu, pruva tutuşuna kıyasla nispeten kolay bir şekilde ustalaşılabilen bir şeydir. Yay tutuşu, ustalaşması yıllar alabilen bir şeydir. Ayrıca kemandan üretilebilecek ses üzerinde de büyük etkisi vardır. İyi bir yay tutuşu olmadan sesiniz çok yumuşak, cızırtılı, cızırtılı, düzensiz veya kesik kesik olacaktır. Kötü bir pick hold’ten olabilecek tek kötü şey, yavaşlamanız veya ara sıra yanlış bir dizi çalmanızdır.

Keman Artıları

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?
Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Gitar öğrenmenin kemana karşı olumlu yanlarını tartıştığımıza göre, kemanın gitara göre avantajlarından bahsedebiliriz.

Tellere Basmak

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?
Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Yeni gitaristlerin karşılaştığı en baştaki zorluklardan biri, tellere basarken yaşanan zorluktur. Sorunsuz gitar çalmak için gerekli nasırları oluşturana kadar parmak ağrısını itmek birkaç hafta sürebilir. Ancak kemanda ilk veya iki gün tellere basmak biraz zor olabilir (kemanınızın nasıl kurulduğuna bağlı olarak), ancak bu genellikle geçici bir endişedir.

Seyahat Etmek

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?
Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Bu, çoğu kişinin bir enstrüman seçerken dikkate almadığı bir şey olabilir, ancak dikkate alınması gereken önemli bir konu olabilir. Özellikle uçakla çok seyahat eden biriyseniz , bir enstrümanla seyahat etmenin nasıl bir şey olduğunu bilmek önemlidir.

Bir kemanla, genellikle sorun olmaz. Çoğu hava yolunun, baş üstü kutularına sığdığı sürece (genellikle yaptıkları gibi) kemanlarını uçakta yanlarında taşıyan kişilerle ilgili bir sorunu yoktur. Öte yandan gitar tamamen farklı bir hikaye. Hiç gitarla uçmayı denemedim ama arkadaşlarımdan ve tanıdıklarımdan birçok hikaye duydum.  

Gitarlar bir uçuşta baş üstü kutularına sığmadığından, birçok kişi enstrümanları için ayrı bir koltuk almayı veya uçaktaki bir dolapta saklamak için uçuş görevlileriyle pazarlık yapmayı tercih ediyor. Son çare, kontrol edilen bagajla birlikte koymaktır. Bu çok tehlikelidir çünkü uçuşlarda enstrümanlara özen gösterilmez ve gitar neredeyse kesinlikle kırılır. Süper pahalı, ağır, gösterişli bir uçuş çantasıyla bile hiçbir söz verilemez.

Akort Aralıkları

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Keman beşte akort edilir. Bu size mantıklı gelmiyorsa endişelenmeyin. Sadece dört telin perdesi arasında tutarlı bir aralık olduğunu bilin, bu da birçok parmak desenini tekrarlanabilir hale getirir. Gitarda akortta tutarsızlıklar var, yani klavyede parmak desenlerinin geçerli olmadığı belirli yerler var. Bu büyük bir aksilik değil, ama kesinlikle klavyeyi hissetmek için kemanda olduğundan daha fazla keşif gerektireceği anlamına geliyor.

Keman ve Gitar Arasındaki Birkaç Fark Daha

Her iki enstrüman da güzel müzik üretir, ancak onları ayıran bazı önemli farklılıklar vardır. Bu iki telli çalgı arasındaki bazı önemli farklara bir göz atalım. 

Keman Telleri ve Gitar Telleri

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Bir keman ve bir gitar arasındaki en belirgin farklardan biri, her enstrümanın kullandığı tel türüdür. Kemanın telleri metal veya naylon gibi sentetik malzemelerden, gitar telleri ise çelikten yapılır. Her iki enstrümanın diziliş şekli de önemli ölçüde farklılık gösterir; kemanlarda mükemmel beşte akortlanmış dört tel bulunurken, gitarlarda çalınan gitarın tarzına (yani akustik veya elektrik) göre değişen akortlu altı tel bulunur. 

Keman Öğrenmek Gitara Karşı Daha Çaba Gerektirir

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Keman çalmayı öğrenmek, gitar çalmayı öğrenmekten çok daha fazla zaman ve çaba gerektirir. Bunun nedeni, keman çalmanın karmaşık bir nota okuma, teknik ve tonlama anlayışı gerektirmesidir. Öte yandan, gitar çalmayı öğrenmek, yeni başlayanlar tarafından sadece birkaç gün içinde kolayca öğrenilebilecek akorlar ve ses çalma teknikleri hakkında yalnızca temel bilgileri gerektirir. 

Gitar ve Keman Aralığı

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Her enstrümanın üretebileceği nota aralığı da oldukça farklıdır. Standart bir 4 telli keman aralığı tipik olarak G3-C7 arasındadır; ancak, çift stop ve glissandos gibi gelişmiş tekniklerle bu aralık daha da genişletilerek daha yüksek kayıtlara genişletilebilir. Standart bir 6 telli gitar, akortuna bağlı olarak E2-E4’ten daha da geniş bir aralığa sahiptir.  

Gitar ve Keman Akortlaması

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?

Tartışacağımız son fark, her enstrümanın nasıl akort edildiğidir. Tipik bir 4 telli keman GDAE’ye akort edilirken, tipik 6 telli gitarınızın boyutuna/tarzına bağlı olarak birden fazla akordu vardır (akustik/elektro gitarlar için standart akort = EADGBE). Akortlardaki çeşitlilik, her enstrümanın birbirinden büyük ölçüde farklı benzersiz sesler üretmesine olanak tanır; ancak, istenirse her iki enstrümanın da farklı tarzlara/türlere uyacak şekilde yeniden akort edilebileceğine dikkat edilmelidir! 

Gitar Mı Yoksa Keman Mı Çalmalıyım?