Fotoğrafçılık dünyasında karşımıza çıkan terimlerin bir kısmını sizin için basitçe açıkladık. Her terim tabi ki çok daha ayrıntılı anlamlar içeriyor, her biri başlı başına önem arz ediyor fakat temel olarak bilmeniz için fotoğraf terimlerini toparladık.
Merak ettiğiniz öğrenmek istediğiniz terimleri msn@erturgutsanatmerkezi.com adresine mail atarsanız fotoğraf kursu eğitmenlerimiz sorularınızı cevaplayacaktır.
Bilinmesi Gereken Fotoğrafçılık Terimleri
Analog fotoğraf makinası: Dijital olmayan, filmli fotoğraf makinasıdır, fotoğraf çekme maliyetini arttırması sebebiyle 2000li yıllardan itibaren yaygınlığını kaybetmiş, sevenleri tarafından halen ilgiyle kullanılan fotoğraf makinası çeşididir.
Piksel: Dijital görüntülerin en küçük parçasıdır, gördüğümüz görüntüler piksellerin bir araya gelmesinden oluşur.
Çözünürlük: Fotoğrafta çözünürlük, bir fotoğrafı oluşturan alandaki toplam piksel miktarıdır, günümüzde fotoğraf makinalarında çözünürlük megapiksel şeklinde belirtilmektedir.
RGB: İngilizce karşılıkları olarak kırmızı, yeşil ve mavidir, RGB sayesinde gözümüzün görebildiği tüm renkler oluşur, bilgisayar monitörlerinde kullanılan renk teknolojisi RGB’dir.
RAW Fotoğraf: İşlenmemiş, ham dosyalardır, belirli programlar sayesinde üzerinde değişiklik yapmak mümkündür. Dijital negatif olarak adlandırılır.
Gren: Fotoğrafta meydana gelen kumlanma, bozukluktur.
Algılayıcı / Sensör: Optik görüntünün dijital ortama aktarılabilecek şekilde dijital sinyallere dönüştüren ve fotoğraf makinasının en pahalı parçalarındandır. CMOS Algılayıcı ve CCD Algılayıcı en çok kullanılan iki çeşididir.
HDR: Farklı ışık değerlerinde çekilmiş aynı kadrajdaki fotoğrafın program yardımıyla işlenerek ortaya çıkan görüntüdür High Dynamic Range. Artık bazı telefonlar bile programla işlenmiş kadar tam başarılı olmasa da HDR özelliği sunmaktadır.
Paralaks Hatası: Fotoğraf çekerken baktığımız vizörde oluşan görüntüyle, objektiften sensöre düşen görüntünün bir biriyle aynı olmadığı yani gördüğümüzü çekemediğimiz durumdur, SLR ya da DSLR fotoğraf makinalarında böyle bir sorun bulunmamatakdır.
Objektif: Fotoğraf makinasının gövdesinin önünde bulunan, bazı makinalarda değiştirilebilir olan, netlik ve aydınlık ( ışık miktarı ) ayarını yapabildiğimiz, mercekler topluluğudur. Aynı zamanda lens diye de adlandırılır.
Diyafram: Lensimizin içine ışık girmesine izin veren açıklıktır.
Alan Derinliği: Fotoğraflarda aa ne güzel arkada taraftaki şeyler bulanık çıkmış sen ne kadar netsin dedirten şeydir yani objektifte netlik yaptığınız noktanın önündeki ve arkasındaki net alana net alan derinliği denir.
Enstantane: Objektifimize gelen ışığın ne kadar süre boyunca lensimizden geçip sensöre ulaşacağını belirleyen sistemdir.
Full Frame: Algılayıcı yani sensörün ne olduğundan bahsetmiştik, optik görüntüyü dijital sinyallere dönüştürüyordu. Full frame ise bu sensörün 24x36mm boyutlarında olmasına verilen isimdir.
CCD Sensör ve CMOS Sensör: En çok kullanılan algılayıcı çeşitleridir, bir birlerine göre farklı avantajları olan 2 sensör çeşidinden hesaplı ve hafif olması sebebiyle CMOS sensörün daha yaygın kullanıldığı söylenebilir.
Bakaç / Vizör: Fotoğraf makinasında gözümüzü dayayıp baktığımız kısımdır.
Histogram: Fotoğraftaki piksellerin ışık değerlerinden oluşmuş bir grafik gösterimdir. Yatay olarak gösterilen değerler ışık değeri, dikey olarak gösterilenler ise piksel sayısıdır.
Netlik Bileziği: Lensin üzerinde bulunan netleme yapmaya yarayan halka kısımdır.
Zoom Bileziği: Lensin üzerinde bulunan bir diğer halkadır, adından da anlaşılacağı gibi zoom yapmaya, görüntüyü yakınaştırmaya ve uzaklaştırmaya yarayan kısımdır.
Odak Uzaklığı: Lense gelen ışık bir noktada toplanır, ışığın toplandığı nokta ile fotoğraf makinasındaki sensör arasındaki uzaklığa odak uzaklığı denir, lensler de odak uzaklığına göre 75-300mm, 50mm gibi adlandırılır.
Prime Lens: Sabit odak uzaklığı olan, zoom yapamadığınız daha hafif lenslerdir.
Zoom Lens: Değişken odak uzaklığına sahip olan ve çekeceğiniz konuya, nesneye, kişiye yakınlaşıp uzaklaşma şansı bulabileceğiniz lenslerdir.
Tripod: Fotoğraf makinasının sarsılmadan durması için kullanılan 3 ayaktır.
Polarize Filtre: Fotoğraf makinasında lensin önüne takılan bir filtredir, yansımaları azaltır ve renklerin daha doygun olmasını sağlar.