En iyi fotoğraf makinası en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktilo da en iyi romanı yazardı!
Fotoğrafçılık, büyük miktarlarda paralar verilerek alınan fotoğraf makinelerinin en iyi fotoğrafı çekmeyeceği, fotoğrafı çekenin her zaman insan olduğu bilinciyle başlar. Fotoğrafçılığa başlandığında ilk önce fotoğraf makinasını çok iyi tanımak gerekir, fotoğraf makinasındaki tuşların, modların ne işe yaradığını, hangi ayarın nasıl yapıldığını bilmek gerekir, fotoğraf makinası fotoğrafını çektiğiniz şeyle sizin aranıza girmemeli sizin bir parçanız, sizin gözünüz gibi bir parçanız olmalıdır.
Madde madde kısaca fotoğrafçılığa başlayacak olanlara önerilerimizi sıralayalım.
1. Fotoğraf makinasını iyi tanımalısınız.
2. Bol bol fotoğraf çekmelisiniz.
3. Fotoğraf çekerken “M” yani manuel modunu kullanıp ayarları yapmayı öğrenmelisiniz.
4. Diyafram, enstantane, ISO kavramlarına hakim olmalısınız.
5. Fotoğraf çekeceğiniz saatleri doğru seçmelisiniz.
6. Fotoğraf dünyasından haberleri takip etmeli çok fotoğraf incelemelisiniz.
7. İmkanınız varsa iyi fotoğrafçılarla tanışmalı fotoğraflarınızı eleştirmesi için göstermelisiniz.
8. Fotoğraf ekipmanlarını kullanmayı öğrenmeli, çeşitli lenslerle çalışmalısınız
9. Farklı bakabilmeyi deneye deneye öğrenmelisiniz.
10. Fotoğraf çekmiş olmak için çekmemeli, kompozisyon yaratmaya çalışarak güzel sonuçlar elde etmeye çalışmalısınız.
Yüksek rakamlarla alınan bir fotoğraf makinesi kimseyi bir fotoğraf sanatçı yapmadığı gibi kötü bir makineyle bile bir sanatçının ustaca çekimi ile güzel kareler oluşturulabilmektedir. Makineyi tanıma süreci belki sıkıcı gelebilir ama sonuca ulaşmak için kesinlikle öğrenilmesi gereken bir şeydir, sıkıcı sanılan bu süreç ise aslında 1 haftada atlatılacak bir süreçtir.
Bu sürece başlarken yeterli düzeyde teknik bilgim yok diye üzülmeye gerek yok zaman içeresinde usta fotoğraf sanatçıların çekimlerini takip ederek okuyarak birçok şey öğrenebilirsiniz. Bu tekniklere hakim olduktan sonra yapılması gereken, çok iyi fotoğraflar çektim diyelim bunları olur olmaz sayfalarda paylaşmak yerine daha usta kişilerle göndererek yorumlarını alarak kendini geliştirmekle devam etmekte. Bu demek değildir ki fotoğraflarını çek ama paylaşma, tabi ki paylaşabilirsin ama zamanla gelişen çekim tekniklerini ve ustaca kompozisyon oluşturabildikten sonra kendi değişiminin farkına varacaksın işte o zaman demek istenilenleri daha iyi anlayacaksın.
Belki fotoğraflarını başkalarının tarafından eleştirilmesi biraz can sıkıcı olabilir belki de sadece dinlememeyi seçebilirsin, fakat zamanla haklı olduklarını görecek kendini daha iyi bir fotoğraf sanatçısı yapmak için can kulağı ile dinleyeceksin.