Öğrencilere nasıl keman çalınacağını öğretmek söz konusu olduğunda müzik eğitimcileri tarafından kullanılan çeşitli teknikler vardır. İşte en popüler keman öğretme yöntemleri.
Kodaly Yöntemi
Menşei
Yöntem tam olarak Zoltan Kodaly tarafından icat edilmemiş olsa da, 1940’larda ve 50’lerde onun rehberliğinde geliştirildiğine şüphe yok. Zoltan Kodaly Macaristan’da doğdu ve resmi eğitim almadan keman, piyano ve çello çalmayı öğrendi. Müzik icrasına devam etti ve Bartók ile yakın arkadaş oldu. Doktora derecesini aldı. Ve eserleriyle – özellikle çocuklara yönelik müzikleriyle – eleştirel övgü aldı. Kodaly, kariyeri boyunca birçok müzik besteledi, genç müzisyenlerle konserler verdi, birçok makale yazdı ve konferanslar verdi. 1967’de öldü.
Felsefesi
Müzik eğitimi, erken başladığında en etkilidir ve herkes müzik okuryazarlığı yapabilir. Şarkı söylemek, müzisyenliğin temeli olarak ve halkın kullanımının ve sanatsal değeri yüksek besteli müziklerin kullanılması vurgulanmaktadır. Müzik temel müfredattır.
Tekniği
Öğrenciler, dersler ilerledikçe diğer ülke ve kültürlerin harika müziklerine zihinlerini genişletecek yerli halk şarkılarını dinlerler. Müzik becerilerinde ustalık kazanırken, müzik aletleri çalacak, ezberden şarkı söyleyecek ve dans edecekler. Çocuklar müzik okumayı ve beste yapmayı öğrenecekler. Kodaly Metodu’nda kullanılan araçlardan bazıları tonik sülfa, el işaretleri ve ritmik süre heceleridir.
Ebeveynlerin Rolü
Ebeveyn pasif bir rol alır ve müzik öğretmeni birincil eğitmendir. Yöntem, bir çocuğun doğal gelişimiyle yakından ilişkili olarak sıralanır ve yapılandırılır.
Suzuki Yöntemi
Menşei
Suzuki yöntemi, başarılı bir Japon kemancı olan merhum Dr. Shinichi Suzuki tarafından geliştirilmiştir. Japonya İmparatorluk Mahkemesi için çaldı ve kardeşleriyle Suzuki Dörtlüsü’nü kurdu. Dr. Shinichi Suzuki daha sonra bir müzik okulu kurdu ve 1964’te Suzuki yöntemi Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıtıldı. Shinichi Suzuki 27 Ocak 1998’de öldü.
Felsefesi
Yöntem, Suzuki’nin Almanya’dayken çocukları gözlemlemesine dayanıyordu. Çocukların ana dillerini zorlanmadan öğrenebildiklerini gözlemledi. Alman hanelerinde doğan çocukların doğal olarak Alman dilini konuşmayı öğrendiklerini belirtti. Japon bir ailede doğan çocuklar, doğal olarak ana dillerini uyarlayacaklardır. Bir çocuğun çevresinin onun gelişimini büyük ölçüde etkilediği sonucuna varmıştır.
Tekniği
Çocuklar “Yetenek Eğitimi Hareketi” ni kullanarak 2 ya da 3 yaşlarında keman dersleri almaya başlar. Suzuki öğrencileri ilk olarak harika klasik kayıtlara ve sonunda öğrenecekleri müzik parçalarına maruz kalırlar. Çocuklar okuldayken onları müziğe kaptırmak için arka plan müziği sürekli çalacak. Bunun arkasındaki inanç, çocukların iyi müzik kulakları geliştirmeyi öğrenecekleri, perde, zamanlama, ton vb. Değişiklikleri tespit edebilecekleridir. Öğrenciler gözlem yoluyla öğrenirler, grup olarak öğrenirler. Öğrenciler arasında sosyal etkileşim ve işbirliği teşvik edilir.
Ebeveynlerin Rolü
Suzuki yöntemi, ebeveyn etkisinin ve katılımının önemini vurgular. Ortak bir hedefe ulaşmak için öğretmenlerle birlikte çalışmaya teşvik edilirler. Ebeveynlerin derslere katılması ve evde öğretmen olarak hizmet etmesi beklenir.
Geleneksel Yöntem
Menşei
On sekizinci yüzyılın ortalarında keman eğitimi materyallerinin ortaya çıktığına inanılıyor. Francesco Geminiani’nin yazdığı “Keman Çalma Sanatı” 1751’de çıktı ve bu eserin ilk keman eğitim kitaplarından biri olduğuna inanılıyor. Geminiani kitabında pek çok meseleyi ölçtü tartı, parmaklama ve selamlama gibi temel keman çalma becerilerini ele aldı.
Felsefe
Bu yöntem, çocuğun müzik dersi almadan önce en az 5 yaşında olmasını önerir. Öğrenciler, becerileri üzerinde yalnız çalışmaya teşvik edilir ve grup etkinlikleri olabilir veya olmayabilir.
Teknik
Ezberci öğrenmeyi vurgulayan Suzuki Yönteminin aksine, Geleneksel Yöntem nota okumayı vurgular. Dersler basit melodiler, halk şarkıları ve etüdlerle başlar.
Ebeveynlerin Rolü
Kodaly yöntemi gibi, ebeveynler de pasif bir rol oynarlar, genellikle sınıftaki varlıkları öğrenme ortamının ayrılmaz bir parçası değildir. Eğitimci olarak birincil rolü oynayan öğretmendir.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08 / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.
+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333 / Mobil telefonumuza 9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com
Sosyal Medya:
+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: www.facebook.com/ErturgutSanat
+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri
+ Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
+ Foursquare: Erturgut Sanat
+ Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.