Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Yapay Zeka Ve Sanat konusunu ele alacağız.. Yapay Zeka (AI) araştırması, web araması, görüntü tanıma, konuşma aracıları ve robotikte herkesin görebileceği birçok gelişme de dahil olmak üzere son zamanlarda şaşırtıcı ilerlemeler kaydetti. Bu gelişmeler, Yapay Zeka’nın toplumun birçok yönü üzerindeki etkisine ilişkin korkuları körükledi.
Sanat bağlamında, haber medyası hype, sanki sanatın yaratılmasını otomatikleştiriyormuş gibi yeni görüntü ve video oluşturma algoritmaları sunuyor. Belki de sanatçıları işsiz bırakmasa da sıradan kullanıcıları güçlendirecekler ve onlar bu işi yaparken, bizi sanat yapma hazzımızdan mahrum edecekler mi? Profesyonel sanatçılar genellikle bilgisayarların onları işlerinden edebileceğinden endişe duyuyor. Bazı uygulayıcılar algoritmalarını kendileri, potansiyel olarak sanatçılar ve bazı gazeteciler olarak sunarlar.
Sanat Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bizimle iletişime geçip ücretsiz randevu alabilirsiniz..
Yapay Zeka Ve Sanat
Sinir ağlarıyla ilgili son sonuçlardan esinlenerek, sıradan insanların bilgisayar tarafından yapılmış sanat eserlerini satın almaya istekli olup olmadıklarını ve eğer öyleyse nedenlerini değerlendirmek için deneyler yapmak isteyen tanınmış bir sosyal psikolog tarafından temasa geçildi. Bilgisayarların zaten mutlu bir şekilde kendi sanat eserlerini yaptıkları varsayıldı.
Öte yandan, bilgisayarların sanat yaratıp yaratamayacağı sorusunu gayri resmi olarak araştırmacılara sorduğumuzda, cevap bazen kesin bir “Hayır” oluyor.
Sanat, insan niyetini, ilhamını, bir şeyi ifade etme arzusunu gerektirir. Bu nedenle, tanımı gereği, bir bilgisayar tarafından yaratılan sanat diye bir şey yoktur… Neden kimse endişelensin ki? Sanat ve ilham kavramları genellikle mistik terimlerle, bilim ve teknolojinin ötesinde özel ve ilkel bir şey olarak konuşulur; sanki insanlar sadece “ruhlara” sahip oldukları için sanat yaratabilirler. Elbette daha bilimsel bir açıklaması olmalı.
Bilgisayarlar Sanat Yapabilir Mi?
Bu yazıda “Bilgisayarlar Sanat Yaratabilir mi?” sorusunu ele alıyoruz. Bu basit bir soru gibi görünebilir. Bazen insanlar bunu teknolojik yeteneklerle ilgili bir soru olarak soruyorlar, örneğin yeni bir araba saatte 100 mil gidebilir mi diye. Bu tür bir soru için, teknolojiden anlayan birinin basit bir evet. veya hayır yanıtı vermesi gerekir. Ancak herhangi bir bilgisayarın geniş çapta bir sanatçı olarak kabul edileceği verilmemiştir. Bugüne kadar, bilgisayar tarafından oluşturulan zengin bir sanat yapısı zaten var ve her durumda, çalışma, yazılımın yazarları veya kullanıcıları gibi araçların arkasındaki insan sanatçıya/sanatçılara atfediliyor.
Bu makalenin sorusunun daha kesin bir ifadesi şudur: “Bir bilgisayar yazılımı parçası, bir sanat eserinin yazarı olarak geniş çapta itibar görebilir mi? Bu ne gerektirir?” Bu, sanatın psikolojisi ve felsefesiyle ilgili bir sorudur; Mevcut teknolojiyi çok detaylı anlatmıyoruz. Ayrıca “Yapar zeka sanatçıları işsiz bırakacak mı?” ile ilgili soruyu tartışıyoruz.
Bu soruları doğrudan ele almadan önce, sanat için otomasyonun tarihini ve mevcut durumunu tartışıyorum. Bazı tarihsel bakış açılarıyla başlıyoruz: yeni teknolojilerin görüntü ve film oluşturmayı, özellikle de fotoğrafın icadıyla otomatikleştiği tarihin önceki anları. Her durumda, bu yeni teknolojilerin sanatçıları yerinden etme korkularına neden olduğunu görüyoruz, aslında yeni teknoloji hem geleneksel medyayı canlandırırken hem de sanatçılar için yeni fırsatlar yarattı.
Yeni teknolojilerin sanata ve sanatçılara fayda sağladığını, yeni araçlar ve ifade biçimleri ve yeni ifade tarzları yarattığını savunulabilir. Ne yazık ki, sanat ve bilim genellikle ayrı, hatta karşıt olarak görülüyor. Yine de teknolojik gelişme, sanatın devam eden canlılığını çok fazla teşvik ediyor ve yeni sanatsal teknolojiler yeni iş fırsatları yaratıyor. Yeni AI (Yapay Zeka) teknolojilerimiz bu eğilimi takip ediyor ve öngörülebilir bir gelecek için olacak: yeni AI algoritmaları, geçmişte diğer birçok teknolojinin yaptığı gibi, ifade için yeni araçlar sağlayacak ve sanatımızı ve kültürümüzü olumlu şekillerde dönüştürecek.
Bilgisayarlar sanat yaratmaz, bilgisayar kullanan insanlar sanat yaratır. On yıllardır prosedürel ve bilgisayar tarafından üretilen sanata rağmen, bir sanat eserinin yazarı olarak geniş çapta kabul edilen bir bilgisayar hiç olmadı. Bugüne kadar, tüm “bilgisayar tarafından üretilen sanat”, insan icadı, yazılım geliştirme, ince ayar ve diğer doğrudan kontrol ve yazarlık türlerinin sonucudur.
Sanatsal yaratımın öncelikle sosyal bir eylem olduğunu, insanların öncelikle toplumdaki diğer insanlarla etkileşim olarak gerçekleştirdiği bir eylem olduğunu savunulabilir. Bu, insanların kahve makinelerine hediye vermemeleri veya arabalarıyla evlenmemeleri gibi, bilgisayarların da sanat yaratamayacağı anlamına gelir. Tersine, herhangi bir insan sanat yapabilir, çünkü biz insanlar sosyal yaratıklarız. Bununla birlikte, sanatın sınırları değişkendir ve bir gün daha iyi AI, gerçek sosyal ajanlar olarak görülebilir. Bunu ve yapay zeka algoritmalarının sanatçı olarak kabul edilebileceği diğer senaryoları ve yazılımı çok hevesli bir şekilde sanatçı olarak kabul etmenin tehlikelerini tartıştık.