Keman’ da veya diğer telli enstrümanlar için vibrato öğrenmek büyük bir adımdır.

İlk kez keman öğrenmeye başlayan kişi, vibrato “parmak titremesi”  yapabilmek için genellikle çok heveslidir ve hemen yapmak isterler fakat burada önemli olan doğru adımlarla vibratoyu öğrenmenizdir, şayet yanlış şekilde öğrenirseniz, bunu düzeltmeniz çok çok zor olacaktır.

Sabır, sebat ve sıkı bir çalışma yapmanız gerekmektedir çünkü vibrato öğrenmek uzun bir çalışma gerektirmektedir.

Keman Hakkında: Vibrato Öğrenmenin Doğru Adımları

Vibrasyon

Öncelikle keman çalmayı ve doğru olarak vibrato’yu öğrenmeniz için konusunda uzman eğitimcilerimiz ile İzmir, Karşıyaka’da Erturgut Sanat Merkezi olarak her zaman hizmetinizdeyiz.

Bizler sanat aşığı kişiler olarak, ne kadar çok insanı sanata yönlendirebilirsek, deneyim ve bilgilerimizi ne kadar çok kişiyle paylaşırsak o doğrultuda mutlu olan insanlarız.

Vibrato öğrenmenize katkıda bulunmak adına aşağıdaki bilgileri sizinle paylaşarak, bizler gibi sanata değer veren ve sanat ile ilgilenen bir kişiye yol gösterici adımları anlatmak ve deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz:

Keman’ da Vibrato Öğrenmenin Doğru Adımları:

 Keman’ da  Vibrato Öğrenmede 1. Adım;

Sol el, bilek ve kolunuzun tamamen rahat olduğundan emin olun. Elinizi kemanın gövdesine doğru hareket ettirecek şekilde tuşe ( notaları basacağımız alan )  üzerine koyduktan sonra birinci parmağı ( işaret parmağı ), parmağın etli kısmından tırnak birleşimine doğru ileri ve geri hareket ettirme şeklidir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri parmağımızı kaydırmak değil olduğu yerde ileri ve geri esnetmektir. Bu hareketi yaparken tamamen bilekten yapılması doğru olur. Sadece parmağınızı oynatarak vibrato yapmayı zorlaştırırsınız.

Keman Hakkında: Vibrato Öğrenmenin Doğru Adımları

Keman Görseli

Ayrıca vibrato çalışırken kesinlikle ve kesinlikle bir anda yapılması beklenmemelidir. Vibrato tamamen zaman içerisinde oturan, kolunuzun ve bedeninizin kemana alıştıktan sonra rahatlaması ile gerçekleşir ve vibrato yaptıktan sonra bu teknik alışkanlık haline gelip artık düşünmeden vibrato yapabilirsiniz.

Keman’ da  Vibrato Öğrenmede 2. Adım ;

Vibrato tekniği ilk öncelikli olarak seslerin temiz basıldıktan sonra çalışılması gereken bir tekniktir çünkü tuşe üzerinde basılan seslerin, notaların doğru şekilde basıldığından emin olmalısınız aksi taktirde tamamen tekniğinizi kaybedersiniz ve tekrar en başa geri dönmek zorunda kalırsınız.

Kemanda vibrasyon eğitim videosu için tıklayınız.

Vibrato yaparken “RE” telinde birinci parmağın kalın “Mİ” ile başlanması işinizi bir nebze kolaylaştıracaktır. Vibrato yaparken birinci parmak genelde size çok fazla zorluk çıkarmaz ta ki iki, üç ve dördüncü parmaklara geçildiğinde eliniz farklı bir şekil alacağından vibrato yapmayı zorlaştıracaktır.

Bu sorunu aşmak içinde tamamen zaman ve çalıştığınız tüm etütlerde durağan olan seslerde, birlik notalarda, ikilik notalarda, vibrato unutulmamalı bu seslerde denenmelidir.

Yapılan en büyük hatalardan biri ise parmağını tuşe üzerinden oynatarak, kaydırarak vibrato yapılmaya çalışılmasıdır. Bir önceki paragrafta belirttiğimiz gibi üstüne basa basa aynı cümleyi tekrar söylüyoruz sesleriniz oturmadan kesinlikle ve kesinlikle vibrato çalışılmamalıdır.

Keman’da  Vibrato Öğrenmede 3. Adım

Vibrato çalışılacak parçalara örnek vermek gerekirse seçeceğiniz parçalar öncelikle daha yavaş ve ağır parçalar olmalıdır ki sesler uzun olsun ve vibrato yapmayı size daha kolay hale getirsin.

Örnek olarak yabancı eserlerden; 9. Senfoni, Laputa, Secret Garden, Türkçe eserlerden ise; Sarı Gelin, Uzun İnce Bir Yoldayım vibrato çalışmak için örnek parçalar olabilir. Sürekli sol elimizden bahsederken en büyük görevlerden birini üstlenen sağ kolumuzu da unutmamalıyız.

Yayı itiş ve çekiş vibrato tekniğini daha belirgin hale getirir. Bu şekilde çalışmak zamanla oturacaktır. Kesinlikle bir anda yapılamadığında moral bozulmamalı, sürekli denenmelidir ve unutulmamalıdır ki vibrato bir anda olabilecek bir teknik değildir.

Keman’da  Vibrato Öğrenmede 4. Adım

Artık vibrato yapıyorsunuz şimdi işin içine biraz girerek vibrato tekniğini nasıl ve nerelerde daha iyi kullanabilir ve hissettirebilirsiniz şimdilik bu konu üzerine bira konuşalım;

Boş tellerde vibrato yapılmadığı için boş sesler yerine ( Sol, Re, La, Mi ) Sesleri yerine dördüncü parmağımı kullanıp vibrato tekniğini bu seslerde de kullanmalıyız. Bu şekilde çalacağınız eserler çiğ ( güçsüz ) duyulmayıp sizi ve dinleyenleri tatmin edecektir.

Pozisyon kavramını kavradıktan sonra ise ilk önce dördüncü pozisyonda birinci parmağınızı vibrato tekniğini oturtmak için kullanmalısınız. Daha sonrasında iki ikinci pozisyon, üç üçüncü ve diğer pozisyonlarda kullanmaya çalışmalısınız. Vibrato bir süreden sonra düşünülmeden yapılan teknik olacaktır. Diğer tekniklerden farkı budur.

Keman partisyonları üzerinde vibrato yapacak bir işaret bulunmamaktadır, istisna olarak kimi orkestra şefleri ve kimi metodlarda vibratoyu abartı şekilde istediği için Vib şeklinde notanın üst tarafına gelecek şekilde yazarak, çalan müzisyeni düşünmek zorunda bırakmayıp o notayı kural halinde vibrato yapmayı istemiştir.

Yavaş yavaş profesyonel adımlara geçerken hissiyat olarak aynı yerde aynı zamanda vibrato yapılır.

Son olarak vibrato yapmak çok zevkli ve sizi keman çalmakta motive edecek en önemli tekniklerden birisidir.

Yukarıda cümlelerde anlattığımız yöntemlerden çıkaracağımız sonuç şuydu; Vibrato tamamen alışkanlık ve uzun süreçlerde oturan bir tekniktir. Bu yüzden eğitmensiz şekilde çalışıldığında oturan bu sistem değiştirilmesi imkasıza yakındır. Bu yüzdendir ki vibrato çalışmak dikkat edilmesi gereken bir tekniktir, yanlış çalışıldığında kötü sonuçlar doğurabilir.

Biz İzmir Karşıyaka’da Erturgut Sanat Merkezi olarak bir telefon kadar uzağınızdayız. Bize 0507 959 63 33 No’lu telefonumuzdan ulaşabilir, Sanat Merkezimizi ziyaret edip Eğitmenlerimiz ile tanışıp ücretsiz deneme derslerimize katılabilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar dileriz, müzikle kalın, bizi takip etmeye devam edin.