Türk Halk Müziğini Tanıyor muyuz? Adım Adım Türk Halk Müziği

Bugün sizlere Türk Halk müziği konusunda detaylı bilgilendirmeler sağlayacağımız bir yazı hazırladık. Türk Halk müziği konusu hakkında gerçekten çok uzun süreli tecrübelerimizden ve araştırma süreçlerimizden yararlandığımızın garantisini sizlere sunabilirim. Eğer Türk Halk müziği konusu hakkında bilgilendirme sağlamak istiyorsanız gerçekten çok doğru bir siteye geldiniz. Çünkü bu yazıyı okuduktan sonra Türk Halk müziği konusunda aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacağından eminiz. Bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, kurulduğumuz ilk günden itibaren gerek öğrencilerimiz ile kurduğumuz iletişimler, gerek öğrencilerimiz ile edindiğimiz tecrübelerimiz, gerek öğrencilerimize sunduğumuz eğitimlerimiz, gerek ise edindiğimiz bilgiler dahilinde, edindiğimiz kaliteli tecrübeler, profesyonel kariyer geçmişimiz ve uzun süreli araştırmalarımız sonucunda ortaya konulmuş, doğruluğu öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, edindiğimiz bazı kaynaklar ve tecrübelerimiz ile tescillenmiş bilgilerdir. Dolayısı ile bu yazıda bulunan her bilgiye gönül rahatlığı ile güvenerek öğrenebilir, kendinizi geliştirebilmek adına bir adım atabilirsiniz. Bu yazıda bulunan hiç bir bilginin zararı yoktur aksine, sizlere gerçekten çok fazla yararı olacaktır.

Adım Adım Türk Müziği

Aklınızda şu sorular mı var;

♦ Türk halk müziklerinin tarihçesi nasıl?

♦ Türk halk müziğinin Ustaları kimlerdir?

♦ Türk halk müziği hakkında detaylı bilgilendirmeyi nereden sağlayabilirim?

Merak etme, yukarıda yazmış olduğum ve aklınıza takılabilecek diğer tüm sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz. Dilersen yazımıza geçelim.

Adım Adım Türk Halk Müziği

Adım-Adım-Türk-Halk-Müziği

Halk müziğinin karakteristik özelliği anonim olmasıdır. Ezgilerin “anonim” özellik taşıması, halk içinden gelen yaratıcılığın kuşaktan kuşağa aktarılması yoluyla geleneğin sürdürülmesi anlamını taşımaktadır.

Cumhuriyet ile birlikte benimsenen resmi müzik politikası halk ezgilerini, yaratılacak “çağdaş” Türk Müziği’nin ana kaynağı olarak kabul etmiştir. Bu amaçla yurt çapında derleme gezileri düzenlenmiş, notaların saptanıp arşivlenmesi çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Türk Halk müziği, gerçekten çok güzel, duygu yüklü ve önemli ezgilere sahiptir. Kendinizi geliştirebilmek, istediğiniz zaman rahatlayabilmek, eğlenmek istediğiniz zaman bunu doruklarında yaşamak, duyguları aktarmak istediğinde bu kanal ile aktarmak, iletişim kurmak ve yaşamak için her insanın Türk Halk müziği dinlemesine, en azından bilmesine gerek vardır. Geçmiş, geçmişte kalırsa yok olur, o yüzden bu gibi yazılar ile sizlere bütün sanat dallarının geçmişlerini ve tarihlerini aktarıyoruz ki siz de bu bilgileri başkalarına aktararak, kültürümüzü ve güzel geçmişimizi başkalarına aktarın.

Türk-Halk-Müziği-Türleri

Türk Halk Müziğinin yanı sıra sitemizdeki
Klasik Türk Müziği
Çok Sesli Türk Müziği yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Türk Halk Müziği Nedir?♦ 1936 yılında kurulan Ankara Devlet Konservatuarı, halk müziği çalışmalarını tümüyle üstlenmiş; 1952’ye kadar her yıl düzenli olarak yapılan çalışmalarda 10.000 melodi, notaya alınarak arşivlenmiştir.

♦ 1937 yılında başlayan Devlet Radyosu yayınları, halk müziğini canlandıran bir başka etken olmuştur. Sadi Yaver Ataman, Tamburacı Osman Pehlivan, Servet Coşkunses ve Muzaffer Sarısözen gibi sanatçıların radyodaki otantik halk müziği programları yoğun ilgi görmüştür.

♦ Çalışmalarını radyo dışında yürüten Ruhi Su, 1960’lardan başlayarak halk müziğinin yeniden yorumlanmasına öncülük etmiştir.

♦ 1975 sonrasında Zülfü Livaneli ve Arif Sağ bağlama düzeni ve diğer sazların kullanımına getirdikleri yorumlarla, halk müziğinin çağdaş bir nitelik kazanmasına katkıda bulunmuşlardır. Nitekim son yıllarda Türk Halk müziği ülkede en fazla dinlenilen müzik türleri arasına girmiştir. Bunda radyo ve televizyonun yaygınlaştırıcı etkisi yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Türk Halk Müziği Koroları çalışmalarının da payı büyüktür.

♦ İlki 1986 yılında Ankara’da olmak üzere Sivas ve Şanlıurfa’da da Devlet Türk Halk Müziği Koroları kurulmuş ve halk müziğinin hem anonim karakterdeki geleneksel formlarında hem de beste türünde tek sesli ve çok sesli uygulamalarla başarılı icralar sergilemişlerdir.

Önemli Türk Halk Müziği Sanatçıları

Önemli-Türk-Halk-Müziği-Sanatçıları

Neriman Altındağ, Nida Tüfekçi, Mehmet Özbek, Mükerrem Kemertaş, Bedia Akartürk, Hale Gür, Musa Eroğlu, Neşet Ertaş, Belkıs Akkale ve Mahsuni Şerif, besteleri, derlemeleri ve icraları ile Türk Halk müziğinin önde gelen sanatçılarından bazılarıdır. Bağlama ailesi sazlar başta olmak üzere, kaval, tar, kemençe, çifte, mey, zurna, davul, tulum belli başlı halk müziği çalgılarıdır. Türk Halk müziğinin sahip olduğu müzisyenler, gerçekten sadece müzisyen değil, gerçekçi, duygu yüklü ve geleceğe dair çok fazla şey yapmış kişileri barındırır. Türk halk müziğinin tarihini bilmemek, gerçekten bir Türk için eksiktir. Geçmişini bilmek, öğrenmek, sahip çıkmak, tanımak ve nesiller arası aktarım görevini üstlenmek, hem kültürün aktarımı, hem sanatçıların unutulmaması hem de kendisini geliştirebilmek için çok önemli bir adımdır. Eğer videolar izleyerek bunu yapmak istiyorsanız aşağıdaki videoda da Neşet Ertaş’ın Bozkırın Tezenesinin keyifli ve kısa bir belgeselini izleyebilirsiniz.

Bu belgeselde, Neşet Ertaş’ın yeteneğinin nereden geldiğini, müziğe olan tutkusunu, müzikle arasındaki o nadide ilişkisini anlayabileceksiniz. Kendisinin yaşadığı zorlukları, atlattığı badireleri, müziğe kattıklarını ve unutulmaz bir müzisyen oluşunu anlamak, öğrenmek ve hissetmek istiyorsanız, Neşet Ertaş dolu bu belgeseli izleyin deriz. Bunun gibi bir çok halk müzisyeninin belgeselleri de mevcuttur, hepsini izlemenizi, Türk Halk müziğinin kahramanlarını, unutulmazlarını ve aşıklarını tanımanızı tavsiye ederiz. Kendinizi geliştirmek, bilmek için öncelikle kendinizi, kültürünüzü ve geçmişinizi iyi bilmeli, her noktasına hakim olacak kadar bilgiye sahip olmalısınız çünkü kendisini tanımayan, geçmişini bilmeyen bir insan, ileriye doğru yol aldığında arkasındaki eksikler ile daima yavaşlayacaktır. Arkasında kalanları öğrenmeli, arkasında bırakmak yerine yanına almalı, onunla birlikte yolculuk yaparak, işini kolaylaştırmalıdır. İşte bu gibi belgeseller de zamanında değeri bilinmeyen fakat günümüze dair çok fazla şey katmış, hem müzisyen, hem dürüst, iyi kalpli ve kendini geliştirmiş insan hem de halktan biri olan kişileri anlamamıza, tanımamıza ve bilmemize yardımcı olamktadır. Türk Halk müziği, gerçektende çok dolu, gerçek ve kaliteli bir geçmişe sahiptir ve bu geçmişi bilmek, hepimizin görevidir.


Türk-Halk-Müziği

Bugün sizlere Türk Halk müziği konusunda uzun yıllardır kazanmış olduğumuz tecrübelerimiz ve uzun süreli devam ettirdiğimiz araştırmalarımız doğrultusunda bilgilendirmeler sağladığımız bir yazı hazırlamıştık, umarız bu yazıdan memnun kalmış ve bilgilenmişsinizdir.