Trompet Nasıl Tutulur?

Erturgut sanat olarak bugün sizler için uzun süreli araştırmalarımız ve yılların vermiş olduğu tecrübelerimiz dahilinde, tescillenmiş bilgileri derlediğimiz “Trompet Nasıl Tutulmalıdır?” isimli bir yazı hazırladık.

Bu yazıda bulunan trompetin nasıl tutulması gerektiği ve trompetin yapısı hakkındaki bilgiler genel kitle olarak kabul görmüş fakat internette çok bilinmeyen bilgilerdir.

Biz sizler için trompetin nasıl tutulması gerekildiğini ve trompet tutarken yapılan hataları derleyerek sizlere trompetin nasıl tutulması gerekildiğini kısa bir süre içerisinde açıklayacağız.

Trompet yapımını izlemek için tıklayınız.

Trompet-Nasıl-Tutulmalıdır

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Trompet Nasıl Tutulmalıdır?

♦ Sol El Konumu

♦ Sağ El Konumu

♦ Oturma Pozisyonu

Dilerseniz sizler için uzun süreli araştırmalarımız ve yılların vermiş olduğu tecrübelerimiz ile trompetin nasıl tutulması gerekildiği konusunda altın değerindeki bilgileri derlediğimiz “Trompet Nasıl Tutulmalıdır?” isimli yazımıza geçiş yapıp, trompetin nasıl tutulması gerekildiğini öğrenmeye başlayalım.


Trompette Tutuşun Önemi

Her enstrümanda olduğu gibi trompetin de doğru tutulma pozisyonu mevcuttur. Y

apısı ve üzerindeki aksamları gereği trompeti tutarken belirli bir şekilde tutmalısınız aksi takdirde trompetinizi çalmanız münkün olamaz aynı zamanda trompetinize zarar da verebilirsiniz.

Dolayısı ile bilmeniz ve uygulamanız gereken çok fazla şey var, bunları öğrenebilmek için önceden uzun yıllar trompet çalmak gerekirken biz sizlere sadece bir yazıda bunları sunacağız.

Dilerseniz, öğrenmeniz ve uygulamanız gereken, gerçek tecrübe oluşturacak bilgileri ayrı başlıklar altına inceleyelim.

Sol El Konumu

Sol-El-Konumu

Trompetinizi tutarken tabi ki de sağ eliniz ile uyguladığınız baskı, sol elinizle uyguladığınız baskıya eşit olmalıdır fakat tuttuğunuz yerler değişecektir. Dilerseniz sol elinizin nasıl durması ve trompetinizin neresini kavraması gerektiğini tek tek açıklayalım.

Öncelikle sol elinizin yüzük parmağını (Solaklar için tam tersi) trompetinizin üzerinde bulunan delikten geçirmelisiniz.

Trompetinizin alt kısmı ve üst kısmında tam ortada bulunan bu delikten, sol elinizin yüzük parmağını geçirmeniz, trompetinizi rahatça tutabilmenize ve dengesini sağlayabilmenize yardımcı olacaktır.

Eğer bu delik yerine ortada bulunan yerlerden tutmaya kalkarsanız trompetinizin akordu bozulabilir ya da diğer parçalara, mekanizmalara zarar verebilirsiniz.

  • Eğer elleriniz büyük ise yüzük parmağınızın alt kısmında kalan serçe parmağınızı en atlttaki borunun altından geçirecek şekilde koyabilirsiniz.
  • Eğer elleriniz çok küçük ise, yüzük parmağınızın alt kısmında kalan serçe parmağınızı, yüzük parmağınızı geçirdiğiniz deliğin önüne koyabilirsiniz.

Yüzük parmağınızı yerleştirdikten sonra ise orta ve işaret parmaklarınızı, yüzük parmağınızı geçirdiğiniz delik ile trompetinizin ortasında yer alan boruların arasına koymalısınız.

Bunu yapmanız, trompetinizi dengede tutmanıza ve parmaklarınızın birbirine temas etmesini engelleyecektir.

Sol eliniz, tormpetin ağırlığını üstüne alacağı için bu konumlandırmaları tam anlamıyla doğru olarak yapmalısınız, aksi takdirde tormpetinizi çalarken kendinizi hiç bir şekilde rahat hissedemez ve güzel çalamazsınız.

Geriye kalan son parmak olan baş parmağınızı ise trompetinizin arka tarafında kalan, yüzük parmağınızı soktuğunuz deliğe benzer, yarım delik olan kısma yerleştirerek, trompetinizi tam olarak dengede tutabilirsiniz.

Sağ El Konumu

Sağ-El-Konumu

Sağ el konumunda ise öncelikli olarak yapmanız gereken şey baş parmağınızı trompetin ortasında bulunan borulara yarım bir şekilde dayamak olacaktır.

Bunu yapmanızdaki amaç geriye kalan parmaklarınızın, rahatlıkla trompetin üzerindeki tuşlara basmasıdır.

Eğer bu konumlandırmayı doğru bir şekilde yapamazsanız, yani resimdeki gibi tutamazsanız notalara rahatlıkla basamaz, trompetinizi doğru ve profesyonel bir şekilde çalamazsınız.

Oturma Pozisyonu

Oturma-Pozisyonu

Trompetinizi oturarak çalıyorsanız mutlaka aşağıdaki şekilde oturmalısınız:

  • Vücudunuz 90 derecelik bir açıda durmalı.
  • Sırtınızı oturduğunuz yere yaslayabilmelisiniz.
  • Rahat nefes alabilecek bir açıda durmalısınız.
  • Kollarınıza engel olabilecek her hangi bir pozisyondan kaçınmalsınız çünkü kollarınızın rahat olması, parmaklarınızın rahat olması demektir.

Trompetin tarihi milattan önce ikibinli yıllara ve Mısır’a kadar dayanmaktadır. Trompet,  ve bir ağızlıktan meydana gelmiştir. Bakırdan yapılma üflemeli bir müzik aletidir trompet. Genellikle trompet si bemol bir yapıya sahiptir.

Trompetin ağızlığı konik bir kaseyi andırır. İlkel şekli tüpleri olmayan basit trompettir. Pistonlu trompet ise 19. Yüzyıl başlarında bulunmuş ve basit trompetin yerine almıştır.

Trompet ses rengi parlak bir müzik aletidir. Si bemol yapıya sahiptir. Dinlemek isteyenler için Beirut,ve Fanfarlo gibi müzik gruplarının sık sık kullandığı bir müzik aletidir.

İsmi baterideki bir parça olan trampetle çok karıştırılmaktadır. Kendinden bıktırmayan, çok güzel bir müzik aletidir, çalan kişi için büyük bir aşktır. Evde çalışma yapanlar için susturucu yardımıyla sesi azaltılarak da çalışılabilir.