saksafon kamışı
Saksafonda Ağızlık Ve Kamış

Ağızlıklar kullanışlarına ve rahatlıklarına göre çeşitli şekilde üretilirler. Başlıca ağızlık çeşitleri;
– Kauçuk
– Plastik
– Metalden oluşmaktadır.

Bunların yanısıra nadiren tahta ve cam çeşitleride üretilmektedir. Bazı insanlar demir ağızlığın herkes tarafından tercih edilen plastik ağızlıklara göre daha net ve canlı ses çıkarttığını iddia etmektedir. Fakat ne kadar iddia edilse de pek tutulmamıştır. Diğer görüşteki insanlar ise sesin netliğinin ağızlıktan değil saksafonun kendisinden kaynaklandığını ve iç yapısının sese etkisinin çok olduğu konusunda düşünmüşlerdir. Ağızlığın çeşidine göre ses çıktığı şu örnekle kanıtlanabilir.

Demir ağızlıkta sesin kalın çıktığı ve plastik ağızlıklarda ise daha ince çıkmaktadır.Farklı görüşler olmasına rağmen halen ortak bir noktada anlaşılmamıştır. Batı müziği saksafoncuları ise içleri içbükey şeklinde oyulmuş ağızlıkları Adolphe Saxın özgün tasarım şeklinde yakın buldukları için ve daha yumuşak ve hoş ses çıkarttığı için bu ağızlıkları tercih ederler. Saksafon ağızlığında tek kamış çeşidi kullanılır. Her kamışın kendine özgü numarası vardır ve 6 çeşit kamış çeşidi bulunmaktadır. Numara sayısı arttığı zaman otomatikman kalınlıkta artar ve bu şekilde sesin kalınlığı da artmış olur. Çalacağınız tarzdaki müziğin tonuna göre kamış seçersiniz bu sayede istediğiniz şekilde müzik çalmış olursunuz.

Zaman içerisinde kullanılan kamışların inceldiğini ve özelliğini kaybettiğini unutmamalıyız bu sayede düzenli aralıklar şeklinde kamışlar değiştirilmelidir. Ağızlık ve Kamışlığı birleştirmek için ise bilezik kullanılır. Saksafonumuzun uzun ömürlü olabilmesi için bakımlarını yapmalısınız.