Saksafon Nasıl Çalınır
Saksafon çalmak isteyenler nereden başlayabilirler?
Saksafon dersi için kesinlikle bir hocaya ihtiyaç vardır. Bazı enstrümanlar kaynak kitaplarla, eğitim cd’leriyle öğrenilebilir fakat saksafon kesinlikle bir hocayla çalışılmalıdır. Saksafona yanlış üflemeye başlarsanız o şekilde ilerlersiniz, o yüzden doğru şekilde üflemeye başlamak çok önemlidir. Yanlış üflemeye başlandığı takdirde bu alışkanlığı değiştirmek uzun zaman alacak ve öğrenme sürecinizi hem uzatacak hemde zorlaştıracaktır. Ancak uygun zaman geçtikten ve yeterli yolu katettikten sonra kendiniz çalışmalarınızı devam ettirebilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için bol bol saksafonlu parçalar, saksafon eserleri dinlemeniz gerekmektedir.
Saksafon Çalması Zor bir müzik aleti mi?
Trompet ve trombon gibi enstrumanlara göre biraz daha kolay bir enstrumandır, fakat kolay bir enstruman yoktur, her enstruman çalışma gerektirir. Saksafona başladığınız takdirde dört dörtlük vuruşlarda uzun üfleme çalışmaları yapmak gerekir. Dört dörtlük bir üflemeden sonrada bu süre kadar beklemek, dinlenmek gerekmektedir.
Saksafon çalmak için kuvvetli bir nefes mi gerekir?
Nefes ve yaş saksafon için önemli değildir. Konuşurken verdiğimiz nefesten daha az bir nefesle diyaframdan nefes alarak (Yatağa uzandığınızda uyurken alıp verdiğiniz nefes diyafram nefesidir) saksafondan ses çıkarabilirsiniz. Nefes, yaş, kilo gibi unsurlar önemli değildir, en önemli unsur istemek ve çalışmaktır.
Saksafon ile doğaçlama nasıl yapılır?
Saksafonun konumu ve sesi itibariyle doğaçlamaya çok müsait bir enstrumandır fakat bu da yetenek gerektiren bir şeydir, herkes doğaçlama yapamayabilir. Doğaçlama yapmak için öncesinde bir çok şeyin oturması gerekir. Bir orkestrayla çalıyorsanız bir altyapı size eşlik ediyordur ve bu altyapı kendi içinde uyumludur ve belli armonileri çalıyordur, sizde bu armoniler içinde istediğinizi yapabilirsiniz. Doğaçlama yapmak için uzun çalışmalar, yetenek ve çok dinlemek gerekir. Doğaçlamada bir yaptığınız şey diğerine benzemez ve ne çıkacağı belli olmaz.
Saksafon çalmaya başlayanlar ne tür parmak egzersizleri yapabilir?
Parmak egzersizi olarak bol bol gam etüdleri yapılabilir. Gördüğünüz notayı parmağınız ve beyniniz arasında koordine edebiliyorsanız, gördüğünüzü basıp üfleyebiliyorsanız bütün etüdleri rahat rahat yapabilirsiniz. Ne kadar fazla etüd yaparsanız saksafonla uyumunuz o kadar artacaktır, yapılan çalışmalar kesinlikle metronomlu ve yavaş bir şekilde çalışılmaya başlanmalıdır.
Saksafon Nasıl Tutulur?
Saksafon sağ el aşağıda sol el yukarıda olarak tutulur, sağ elin baş parmağı dengede tutması için olan aparata konulur, sol el baş parmağı ise oktav perdesinin altına konulur ve sabit duran parmaklar bunlardır ve kesinlikle askı olmalıdır. Oturarak ve ayakta çalınabilir fakat etüd yaparken ayakta çalışılması daha sağlıklı olacaktır. Nasıl rahat ediyorsak öyle tutmamız en doğrusu olacaktır.
Saksafon Çalanlar Kendilerini Nasıl Geliştirebilir?
Saksafon çalmaya karar verdikten sonra çok çalışmak gerektiği asla unutulmamalıdır, ne kadar çok çalışırsanız o kadar çabuk gelişeceksinizdir. Her gün en az yarım saat uzun ses üflemek zorundasınız, öğrenme sürecini belirleyen unsurlar ise yeteneğiniz ve özellikle çalışmaya ayırdığınız zamandır.
Saksafon Çalmaya yeni başlayanlar nefeslerini nasıl geliştirebilir?
Saksafona yeni başlayan arkadaşlar bekle beraber sıkılmadan uzun ses üflemelidir düze ses çıkarmaya çalışmalıdır. Nefesiniz yettiğince en uzun sesi üflemek başlangıç için yapmanız gerekenlerden biridir.
Saksafon çeşitleri nelerdir?
En çok kullanılan tenor, alto ve soprano saksafonlardır. Soprano saksafonlar en ince, alto orta, tenor ise daha kalın sesler çıkarmaktadır.
Saksafon nasıl bir müzik aletidir?
Saksafon nefesli sazlar içinde en çok çalınmak istenen enstrumandır ve her tarzda çalınabilir klasik jazz tango hatta Türk müziği ( dudağımızı kullanarak koma sesler yaparak ). Ses rengi itibariyle jazz a çok yatkın bir enstrumandır.
Bir müzik aleti olarak saksafonun yapısı nasıldır?
Saksafon bir ana gövde bir horoz ve bir bek olmak üzere 3 ana parçadan oluşur, beke takılan bilezik ve bir kamış vardır. Saksafonda bütün ses bütün deliklerden çıkar ve içlerinde güderi vardır sesi yumuşatır ve çok fazla bakır sesi gelmesini engeller.
Saksafon alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Saksafonun madeni çok önemlidir ( Ağırlığı çok önemlidir, ağır saksafon daha iyi olacaktır ) Perdelerindeki kalite çok önemlidir. Bek saksafonun en önemli kısmıdır. Bekiniz ve kamışınız kötüyse saksafondan iyi ses alamazsınız.
Saksafon ağızlığı çıkan sesi nasıl etkiler?
Saksafon ağızlığı, saksafonun beki çıkan sesi tamamen etkiler.
Saksafon ağızlığının özellikleri nelerdir?
Saksafon bekinin bakalit ve metal çeşitleri vardır, metaller daha sert ses çıkarmaktadır daha yumuşak ses için bakalit bek tercih edilir. Her bekin numarası vardır. Numara kamışla bekin uç kısmı arasındaki mesafenin ve içindeki deliğin genişliğinin farkıdır. Saksafonun en önemli kısmı bek bilezik ve kamıştır.
Saksafon kamışı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Bu seçim çalmak istediğiniz tarza göre değişmektedir. Örneğin Jazz çalar buğulu bir ses isterseniz numarası düşük bir kamış kullanmalısınız.
Saksafonun bakımı nasıl yapılır?
Saksafon özellikle kendi enstrumanınızsa buna iyi bakmak zorundasınız, enstrumanla birbirinize alışması için belli bir zaman geçmesi gerekir. Bakım için her ürünü kolaylıkla bulabilirsiniz. Çalarken tükürük çıktığı için içi bez olan aparatlarla silinmesi gerekmektedir. Güderilere iyi bakmak gerekir onlarda ıslanmaktadır bazılarının arasına işiniz bittikten sonra sigara içinden çıkan kağıtları koyabilirsiniz.