Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Müzikte 5’li Çember konusunu ele alacağız.. Notaları okurken, neden bazıları diyezli, bazıları bemollüi bu kadar çok farklı anahtar imza olduğunu ve müzisyenlerin hangisini ne zaman kullanacaklarını tam olarak nasıl bildiklerini merak etmeye başlamış olabilirsiniz. Cevap, beşinci çember dediğimiz şeyde yatıyor. Haydi ayrıntılı bir şekilde inceleyelim..

Müzikte anahtarlar 16. yüzyılda ortaya çıkmaya başladı, ancak bugün bildiğimiz diyez ve bemol sistemi 17. yüzyılın ortalarına kadar tam olarak standartlaştırılmamıştı. Anahtarda diyez ve bemol kullanarak herhangi bir tuştan diğer herhangi bir tuşa doğru ve hızlı bir şekilde geçmek için basit ama etkili bir sistem tasarlandı. Bu makale size müzikte beşte birlik daireyi, nasıl çalıştığını, en iyi nasıl kullanılacağını ve beşte bir dairesini piyanoda nasıl uygulayabileceğinizi öğretir.

Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Beşli daire nedir?

Müzikte 5'li Çember
Müzikte 5’li Çember

Beşliler çemberi, müzik teorisinin en önemli yönlerinden biridir. Temel olarak müzikteki farklı tuşlar arasındaki ilişkiyi gösteren bir diyagramdır. Müzikteki farklı anahtarlar öğrenmenin son derece yararlı ve kolay bir yoludur ve beşli daireyi nasıl kullanacağınızı bir kez anladığınızda, sizi klavyede her türden yeni keşiflere götürecektir.

Aşağıdaki beşte birlik grafiğin etkileşimli dairesi kavramı açıklar. Bunu esasen, anahtar imzaların ilerleyişini ve her bir anahtarda kaç tane bemol olduğunu gösteren bir müzik teorisi renk çarkı olarak düşünebilirsiniz. Gördüğünüz gibi , beşlilerin hem büyük hem de küçük daireleri var.

Müzikte 5'li Çember
Müzikte 5’li Çember

Beşli daire neden önemlidir?

İlk başta biraz karmaşık görünse de, beşli çember müzik hakkında bilgi edinmek isteyen herkes için güçlü bir araçtır ve ne sıklıkta işe yaradığına şaşıracaksınız. Frank Sinatra’nın “Fly Me to The Moon” ve Gloria Gaynor’un “I Will Survive” gibi şarkıları beşli daireye dayanmaktadır.

Yeni başlayanlar için belirli bir anahtar imzadaki diyez veya bemol sayısını öğrenmeleri için harika bir yoldur ve ayrıca bize farklı tuşların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu öğretir ve bu yeni bir yöntem de değildir. Bestenizde farklı tuşları nasıl uygulayacağınıza karar vermenize yardımcı olacağından,  müzik bestelemeye çalışıyorsanız, beşte bir dairesini nasıl kullanacağınızı bilmek de önemlidir .

Müzikte 5'li Çember
Müzikte 5’li Çember