Müzikalite terimini sıklıkla “duyguların müzik yoluyla ifade edilmesi” ile ilişkilendiririz. Bu kısmen doğru olsa da, bu konuda daha fazla ayrıntıya girebiliriz.

Müzik öğretmeninizin, “Daha müzikal çalman gerekmiyor mu?” olarak yönelttiği bir sorunun içinde bu terimin ne anlama geldiğine dair sezgisel bir fikir ediniyor olabilirsiniz ancak, bu fikri kendi müzik icranıza nakletmek için bolca pratik yapmak ve bolca müzik dinlemek gerekir…

Müzikalite Nedir?

Müzik eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi almak için Tıklayın.

Müzikallik esasında bir duygudur. Hatta bu bir deneydir. Bununla birlikte, daha doğru ve spesifik bir tanım için şunları söyleyebiliriz: kişinin enstrümana ilişkin teknik bilgisini edinmesi ve müzisyenin ve bestecinin içsel duygusal, yaratıcı ve müzikal niyetini yansıtan sesleri yaratabilme yeteneğidir.

Temel olarak, bir kişi sizi dinlediğinde, söylemek istediğiniz şeyi anlar hatta hisseder. “Mutluyum.”, “Mutsuzum.” Umutsuzum. “,” Aşkım karşılıksız. “,”Hüzünlüyüm”, “Ayaklarım yerden kesilmiş gibi” Ve dahası…

Ve sizin bakış açınızdan tam olarak ne demek istediğinizi anlamalarını sağlayamazsanız şayet, bir sonraki en iyi şey, dinleyicide kişisel bir anlam uyandıran müzik üretmek olacaktır.

Bu “müzikal” niteliği olmayan notalar dinleyiciyi müziğinize karşı kapatır.

Peki, müzikalitenin unsurları nelerdir? Notalara veya seslere müzik kalitesi veren şey tam olarak nedir?

Müzikalite’yi Geliştirmek

Müzikalite hakkında herşey

Bir müzisyen iseniz genel olarak şu hususları geliştirmek istersiniz:

  • İyi ritim ve metronom.
  • Tonlama veya müziği geliştirmek için perdeleri(aralıkları) mükemmel bir şekilde kullanma yeteneği.
  • Çaldığınız müziğin stili, teorisi ve tarihi hakkında bilgi.
  • Doğaçlama.
  • Canlı performans gösterme yeteneği.
  • Müziği okumak, aynı zamanda kulakla çalmak.

Yaylı müzisyenlerde ek olarak şu hususları da geliştirmek istersiniz:

  • Sağ el becerisi veya yay tutuş tekniği: İstediğimiz sesleri ve tonları üretmek için yayı hareket ettirmenin ve kontrol etmenin yollarını öğrenmek.
  • Sol el becerisi: Bir seferde birden fazla notayı çalmak ve vibrato yapmak için.
  • Farklı yüzyılların stillerini ve müziği doğru bir standarda göre öğrenmek.

Yukarıdakileri geliştirmek oldukça önemlidir çünkü kulaklarımız bu unsurları yüzyıllardır zevkli ve estetik ölçütü olarak tanımlamıştır. Elbette, her geçen gün yeni bir şeyler deneyen müzisyenler de var. Fikirler değişir ve şimdi bile yeni bir tarz veya tarzlar doğabilir…

Ancak bu olduğunda bile, yeni kavramlar kendiliğinden bir şekilde sağlam bir ritim temeli, iyi tonlama ve müziğin arkasındaki teori anlayışına dönüşür.

"Müzikalite" Nedir?

Keman, Çello, Viyola gibi yaylı müzik aletlerinin eğitimi hakkında bilgi almak için Tıklayın.

Yani müzikalite sağlam tekniğe bağlıdır. Ölçekleri ihmal eden, yaylarını ve parmaklarını kontrol edemeyen, müziklerine vibrato, spiccato, staccato, double stop ve daha fazlası gibi tını ve tatlar katamayan bir kişi, müzikalitesi olmayan sesler üretecektir ve var olan bilgisinin ve becerisinin üzerine çıkamayacaktır.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir