Bu yazımızda müziğin nasıl başarı artırdığından bahsediyor ve bilimsel araştırmalara yer veriyoruz!
Kimimiz bir iş yaparken müzik dinlemekten vazgeçemez, bazen ders çalışırken müzik dinleriz, bazen konsantrasyon artırıcı müzikler açıp yaptığımız işe odaklanmak isteriz, bazen de özgüven artırması için özgüven veren müzikler dinleriz, kulaklığımızı yanımıza almadığımız için dışarı çıktığımızda üzüldüğümüz anlar da olur müzikten uzak kalacağımız için.
Müziğin insan psikolojisi üzerine etkileri kesinlikle gözardı edilemez, müzik dinlemenin bir çok yararı bulunmaktadır, gerek insan sağlığı üzerine gerek insan psikolojisi üzerine, müzik dinlemenin hiç bir zararı bulunmadığı gibi yararları saymakla bitmez. Nedir bu müziğin yararları diyenleri de aşağıdaki yazımıza alabiliriz.
Yapılan Araştırmalar Gösteriyor ki; Müzik Başarıyı Artırıyor
Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Vahit Bademci, müziğin öğrenme, bellek, başarı ve zeka üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu belirterek, ”Müzik, okullarda ve sınıflarda dikkatli, özenli, bilgili ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır” dedi.
Bademci, müziği öğrenme ve başarı üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmaların tarihinin eski olmasına karşın, bu konu konuşulduğunda ilk akla gelenin 1990’lı yıllarda medyada popülerleşmiş olan Mozart müziği ve etkisi olduğunu belirtti.
Mozart etkisi olarak bilinen konu ve tartışmanın, 1993 yılında bir dergide yayımlanan makale ile başladığına dikkati çeken Bademci, Rauscher, Shaw ve Ky’in, Mozart’ın İki Piyano için D Major Sonatı-K448’i dinleyen öğrenci grubunun, diğer iki grup öğrenciden 8-9 puan daha yukarıda uzaysal IQ puanları aldığını ileri sürdüklerini kaydetti.
Bu bulguların medyaya yansıdığını ve popüler hale geldiğini belirten Bademci, bunun sonucunda bugün halk dilinde Mozart dinlemenin zekada ”patlama yaptığı” ya da ”artırdığı” yolunda doğru olmayan bir ifadenin yerleştiğini de vurguladı.
Bademci, şunları söyledi:
”Birincisi, çalışmadaki 8-9 puanlık Mozart müziğinin etkisi, genel zeka üzerinde değil, yalnızca uzaysal zeka ya da uzaysal mantık becerileri üzerinedir. İkincisi ise Mozart müziğinin etkisi yalnızca belirli bir süre devam etmektedir ki belirli bir süre ( 10 dakika) Mozart’ın K448 D Major Piyano Sonatını dinleyen birisi asla Einstein’a döndüğünü iddia edemeyecektir.”
Müziğin Faydaları; Müzikle Daha Başarılı Ol
Yapılan çalışmalar sonucunda müziğin olumlu etkilerinin çok çeşitli olduğunun ortaya konulduğunu ifade eden Bademci, şöyle devam etti:
”Yapılan çalışmalar müziğin, müzik öğrenmenin ve yapmanın, genel bilişsel gelişime, dil gelişimine, okumaya hazırlık ve okumaya, sözel yeteneklere, soyut kavramsal düşünme ve mantığa, yaratıcılığa, belleğe, devinsel (hareket) gelişim ve koordinasyona, okula karşı olumlu tutuma, stresi azaltmaya, yaşam kalitesini artırmaya, kişisel ve toplumsal uyum sağlamaya yönelik olumlu etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur.”
Yrd. Doç. Dr. Vahit Bademci, Mozart müziğinin, hoş, güzel duygular uyandırdığı kadar, Alzheimer, Parkinson, Epilepsi (Sara) hastalarında da klinik uygulamalarda olumlu etkilere sahip olduğuna dikkati çekti.
Sınıf İçerisinde Müzik Dinlemek Başarıyı Artırıyor
Sınıfta müzik dinlemenin öğrencinin dikkatini toplamasına, verimliliğinin ve başarısının artmasına etkili destek sağlayabildiğini anlatan Bademci, şöyle devam etti:
”Örneğin, Mozart’ın Türkiye’de ‘daha dün annemizin’ diye başlayan ve çok bilinen Twinkle, Twinkle Little Star (Parılda, Parılda Küçük Yıldız) çeşitlemeleri, çocukların alfabeyi çok çabuk öğrenmelerine yardımcı olur. Zira, müzik duyguları, duygular da öğrenmeyi etkiler. Müzik, okulda veya sınıflarda olumlu ve rahatlatıcı bir atmosfer yamak, uzun süreli bellek için gerekli olan duyusal bütünleşmeye olanak tanımak, çeşitli şekillerde oluşan aşırı heyecan ve kaygıyı azaltmak, sınavlardan önceki stresi azaltmak, bir konuyu pekiştirmek için de kullanılabilir.
Müzik, öğrenme, bellek, başarı ve zeka üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve okullarda ve de sınıflarda dikkatli, özenli, bilgili ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.
Doğrudan öğretim yapılıyorken müzik çalınması tavsiye edilir bir husus değildir. Zira bu durum, zihni veya ilgiyi başka bir tarafa çekebilir, dikkati dağıtabilir. Ayrıca, sabah, öğle, akşam, dersin başı, dersin sonu, grup çalışmaları veya öğle yemeği için uygun müzikler seçilmelidir.
Eğitimde toplam kalite yönetiminin, beyin temelli öğrenmenin veya çok boyutlu zekanın bir bileşeni olarak gördüğüm müzik ve müzik eğitimi konusunda, anaokulundan yüksek öğretime kadar tüm öğretmenler bilgilenmeli, kültürlenmeli, bunu öğrenci ve velilere aktarmalı veya onlarla paylaşmalı, kendilerini yenilemeli, geliştirmelilerdir.”
Hangi Tür Müzikler Başarıyı Daha Çok Artırıyor?
Barok Müzik, Dinlenmesi Gereken En Faydalı Müzik Türleri Arasında
Yrd. Doç. Dr. Vahit Bademci, ”hangi müzikler daha faydalıdır?” sorusunun cevabının ise literatürde Barok müzik şeklinde verildiğini vurguladı. J.S. Bach, Vivaldi, Telemann, Corelli, Handel gibi bestecilerin eserlerinin Barok müzik içerisinde yer aldığına dikkati çeken Bademci, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Barok müzikte temponun hızı genellikle İtalyanca verilir, Andante, Largo gibi. Largo dakikada 40-60 vuruşlu, Larghetto dakikada 60-66 vuruşlu, Adagio dakikada 66-76 vuruşlu, Andante dakikada 76-108 vuruşlu, Allegro dakikada 120-168 vuruşlu tempoyu belirler ve Largo, Larghetto, Adagio tempo hızlarında parçalar seçilmesi ve dinlenilmesi tavsiye edilir.
Yine Mozart’ın piyano konçertoları, Yeni Çağ (New Age) tarzı müzikten seçilmiş ağır tempolu parçaların seçilmesi ve dinlenilmesi deönerilir.
Yeni Çağ müzik türü içerisinde dünya genelinde Vangelis, Yanni, Kitaro, Secret Garden, Enya gibi müzisyenlerin ağır tempolu parçaları seçilebilir.
Fahir Atakoğlu, Göksel Baktagir, Hasan Cihat Örter, Mazlum Çimen, Omar Faruk Tekbilek gibi müzisyenlerin besteledikleri ya da yorumladıkları çoğu parçaları da, yine Yeni Çağ müzik türü içerisinde gösterilebilir ve kullanılabilir.
Vivaldi’nin Four Seasons, Bach’ın Brandenburg Concertos, Handel’in Water Music gibi eserleri, bireysel müzik eğitiminin başlangıç eserleri olarak müzikten etkin yararlanmak isteyen herkese önerilir.”