Mozaik, bir zamanlar Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Ukrayna ve Rusya’da hem seküler hem de dini mimaride muazzam bir prestije sahip oldukça eski bir sanat formudur. Çağlar boyunca önemi giderek azaldıysa da teknik 19. ve 20. yüzyılın başlarında sanatçılar tarafından yeniden keşfedildi ve benimsendi.

Mozaik nedir?

Mozaik, harç veya alçı ile bir arada tutulan küçük taş, kabuk, cam veya fayans parçalarını birleştirerek bir yüzey üzerinde soyut desenler veya figüratif tasarımlar oluşturmak için kullanılan bir tekniktir. Teknik, duvarlar ve zeminler gibi büyük ölçekli yüzeylerin yanı sıra 18. yüzyıl mikromozikleri gibi daha küçük nesnelerde de kullanılabilir.

Sanat eğitimi hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıkayın.

Antik Dünyada Mozaikler

Keşfedildiği kadarıyla mozaik tekniğinin hayatta kalan en eski örnekleri, MÖ 3. bin yılda Mezopotamya’da (günümüz Irak’ı) yaratıldı. Neredeyse iki bin yıl sonra, mozaikler eski Yunan dünyasında zeminleri ve duvarları süslemek için kullanıldı, başlangıçta siyah ve beyaz çakıl taşları tek renkli desenler oluşturmak için kullanıldıysa da, daha sonra mitleri ve efsaneleri ve klasik yaşamın zevklerini tasvir eden oldukça sofistike bir sanat formuna dönüştü. .

Yunan zanaatkarlar ayrıca, yeniden üretilebilecek renk ve form çeşitliliğini artıran, tesserae olarak bilinen kesme taşları da kullanarak yeni bir teknik geliştirdiler. Helen kültürünün birçok yönüyle olduğu gibi, sanat formu da eski Roma tarafından coşkuyla benimsendi ve Roma İmparatorluğu’ndan Suriye’ye kadar tüm imparatorluğa yayıldı. Roma İmparatorluğu ile Pers İmparatorluğu arasındaki ticari ve kültürel alışveriş, bu ortamın Asya’ya daha da yayılmasını teşvik etti.

Roma İmparatorluğu’nun Hıristiyanlaşmasının ardından, mozaik ilk kiliselerde benimsenmiş ve zemin yerine duvar kaplaması olarak daha yaygın olarak kullanılmıştır. Cam sanatındaki gelişmeler, karanlık kilise iç mekanlarını ışıltılı bir kaliteyle aşılayan smalti adı verilen altın tesseraların yaratılmasına da yol açtı. Mozaikler, hem Doğu hem de Batı imparatorluklarında dini mimaride popüler olmaya devam etti; günümüze kalan en güzel örneklerin çoğu, Batı İmparatorluğu’nun başkenti olan İtalyan Ravenna kentinde yaratıldı ve Mozaik üretimi için MS 5. Yüzyıl’da bir mükemmel merkezi alan oluşturdu.

Mozaik Nedir

Platon Akademisi, antik bir Roma mozaiği.

Roma İmparatorluğu’ndan Sonraki Mozaik

Batı Roma İmparatorluğu Orta Çağa doğru çözülürken, mozaik teknikleri ve diğer pek çok sanat formu düşüşe geçti, ancak mozaik 1453’te Konstantinopolis’in Osmanlıların eline geçmesine kadar Bizans Doğu’da gelişmeye devam etti. İkonoklazmın dogmatik mücadeleleri altında Ancak 8. yüzyılda, kutsal figürlerin tasvirleri nedeniyle birçok erken başyapıt yok edildi.

Avrupa genelinde mozaik, Yunanistan gibi Bizans kontrolü altındaki bölgelerde veya kültürel etkilerini gösterdiği, San Marco Bazilikası’nı da(ancak 16. yüzyılda tamamlandı) süsleyen mozaiklerin bulunduğu Ukrayna ve Venedik Cumhuriyeti gibi topraklarda önemli bir sanat formu olmaya devam etti.

Orta Çağ ilerledikçe, belki de göreceli hızı ve düşük maliyeti nedeniyle fresk daha yaygın bir şekilde kullanıldı. Ancak, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nın yeniden inşasının ardından, Papa VIII.Clement (1592-1605), iç mekanı fresk yerine mozaiklerle süslemeyi seçti ve belki de eski bazilikayla sanatsal ve manevi süreklilik arıyordu. Raphael, Guido Reni ve Carlo Maratta gibi rönesans ve barok sanatçıların tasarımlarına dayanan ortaya çıkan eserler, teknik, 19. yüzyılda yeniden keşfedilene kadar Batı Avrupa’daki tek prestijli mozaik komisyonlarından bazıları olarak kaldı.

Mozaik Sanatı hakkında

Domenico Moglia, Forum, cam mikromozik

İslam Dünyasında Mozaik

7. yüzyılda Ortadoğu’nun Araplar tarafından fethinin ardından Arap zanaatkârlar, İslam’ın ilk büyük dini binası olan Kudüs’teki Kubbet-üs-Sahra’nın (Kudüs’te inşa edilen) 688–92). 965 ile 970 yılları arasında oluşturulan Córdoba’daki Ulu Camii gibi, Mağribi İspanya’da da pek çok güzel örnek üretildi. Bununla birlikte, İslam dünyasının her yerinde mozaikler yavaş yavaş modası geçti ve yerini duvar dekorasyonunun baskın formu haline gelen boyalı çini işi aldı.

Mozaiklerin Yeniden Keşfi

Mozaik Sanatı

Mozaik sanatı, Batı Avrupa’da, İtalya’da üretilen ve Grand Tour ile birlikte popüler hale gelen beklenmedik mikromozaik formunda canlanmaya başladı. Genellikle antik Roma’nın kalıntılarını tasvir eden mikromozaik, bakır veya cam panellere mastik veya çimento ile tutturulmuş yüzlerce küçük cam tesseradan oluşan, üretimi son derece emek isteyen bir uğraştı.

19. yüzyıl mozaiklerinin en büyük örneklerinden birinin, Edward Burne-Jones tarafından Roma’daki St Paul’un iç duvarları için yaratıldığını ve saflığına geri dönmeye çalışan Ortaçağ, Venedik sanatına ve Roma’ya değer veren bir Pre-Raphaelite tarafından üretildiğini öğrenmek hiç de şaşırtıcı değildir.

İngiltere’de, karoların seri üretimine izin veren yeni teknikler, aynı zamanda, 1895 ve 1903 yılları arasında inşa edilen Roma Katolik Westminster Katedrali gibi birçok kamuya açık ve dini yapıyı dekore etmek için seçilen iç mekânlarda mozaiklerin kullanımının artmasına olanak tanıdı.

Mozaik Sanatı

Gel gelelim mozaik sanatının en büyük modern örneklerinden biri, Katalan mimar Antoni Gaudí’nin 1900-1914 yılları arasında, inşasında mozaik tekniği kullandığı Barselona’nın ikonik parkı, Park Güell’de bulunur.

Mozaiklere ilgi 20. yüzyıl boyunca devam etti ve teknik, çağdaş sanatçılar tarafından da benimsendi.

Mozaik Sanatı

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

Öğrencilerimiz kursumuzu İzmir’in her yerinden tercih etmektedirler, Buca, Bornova, Alsancak, Gaziemir, her bölgeden öğrencilerimiz bulunmaktadır, sadece Karşıyaka’dan değil İzmir’in her noktasından bir sürü gitar öğrencimiz vardır.

Erturgut Sanat Merkezi’nde çok çeşitli sanat eğitimleri ve sanat atölyeleri gerçekleşmektedir. Erturgut Sanat’ta siz de kendinize uygun bir hobi bir uğraş bulabilirsiniz.

Eğer hangi dersi almak istediğiniz konusunda aklınız karışıksa ücretsiz deneme derslerine gelerek her alanla ilgili ayrıntılı bilgi alabilir ve kendinize en uygun hobiyi kolaylıkla seçebilirsiniz.

Hem yetişkinlere yönelik hem de çocuklara yönelik sanat eğitimlerimize istediğiniz zaman katılabilirsiniz. Eğitimlerimizde yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Ayrıca bünyemizde bulunan kurslara ulaşmak için buraya tıklayıp sıralı listeyi de görebilirsiniz. —> Erturgut Sanat Kursları