Afro-Küba Cazının Köklerine, Gelişimine ve Öncülerine Bir Bakış

Genel anlamda Latin Caz, Caz’ın Latin müzik ritimleriyle birleşmesiyle tanımlanan bir müzik türüdür.

Antonio Carlos Jobim ve Joao Gilberto gibi sanatçılar sayesinde Bossa Nova’nın seslerinden ortaya çıkan Brezilya Cazı bu genel konsepte uymaktadır. Bununla birlikte, Latin Caz tarihine giriş, Latin Cazını bir bütün olarak tanımlayan tarzın kökenleri ve gelişimiyle doğrudan ilgilidir: Afro-Küba Caz.

 Mongo Santamaria, 1970 dolaylarında, Manhattan, New York’ta Central Park’ta bir konser sırasında sahne alıyor. 

Latin Caz

Habanera ve Erken Caz

Latin Cazının temelleri 1940’larda ve 1950’lerde sağlamlaştırılmış olsa da, Afro-Küba seslerinin erken Caz’a dahil edildiğine dair kanıtlar var. Bu bağlamda, Jazz’ın öncüsü Jelly Roll Morton, 20. yüzyılın başında New Orleans’ta çalınan cazın bir kısmını karakterize eden ritme gönderme yapmak için Latin tonu terimini kullandı.

Bu Latin rengi, 19. yüzyılın sonunda Küba’nın dans salonlarında popüler olan bir tür olan Küba Habanera’nın New’de üretilen bazı yerel Caz ifadelerinin yapımında sahip olduğu etkiye doğrudan bir referanstı. Orleans. Bu çizgilerin yanı sıra, New Orleans ve Havana arasındaki yakınlık da Kübalı müzisyenlerin erken dönem Amerikan Cazından öğeler almalarına izin verdi.

Mario Bauza ve Dizzy Gillespie

Mario Bauza, 1930’da Küba’dan New York’a taşınan yetenekli bir trompetçiydi. Beraberinde sağlam bir Küba müziği bilgisi ve Amerikan Caz’ına büyük bir ilgi getirdi. Big Apple’a vardığında, Chick Webb ve Cab Calloway gruplarıyla çalan büyük grup hareketine katıldı.

1941’de Mario Bauza, Cab Calloway’in orkestrasını terk ederek Machito ve Afro-Kübalılar grubuna katıldı. Machito’nun grubunun müzik direktörlüğünü yapan Mario Bauza, 1943’te birçok kişi tarafından tarihteki ilk Latin Caz parçası olarak kabul edilen “Tanga” şarkısını yazdı.

Latin Caz

Mario Bauza, Chick Webb ve Cab Calloway gruplarında çalarken, Dizzy Gillespie adında genç bir trompetçiyle tanışma fırsatı buldu. Sadece ömür boyu sürecek bir dostluk kurmadılar, aynı zamanda birbirlerinin müziğini de etkilediler. Mario Bauza sayesinde Dizzy Gillespie, Afro-Küba müziğine başarıyla caza dahil ettiği bir zevk geliştirdi. Aslında, Kübalı perküsyoncu Luciano Chano Pozo’yu Dizzy Gillespie ile tanıştıran Mario Bauza idi. Dizzy ve Chano Pozo, efsanevi şarkı “Manteca” da dahil olmak üzere tarihin en ikonik Latin Caz parçalarından bazılarını birlikte yazdı.

Mambo Yılları ve Ötesi

1950’lerin başında, Mambo dünyayı kasıp kavurmuştu ve Latin Caz yeni popülerlik seviyelerinin keyfini çıkarıyordu. Bu yeni popülerlik, Tito Puente, Cal Tjader, Mongo Santamaria ve İsrail ‘Cachao’ Lopez gibi sanatçılar tarafından üretilen müziğin sonucuydu.

1960’larda, Mambo’nun Salsa adlı yeni bir müzik karışımı lehine terk edildiği dönemde, Latin Caz hareketi, ortaya çıkan tür ve Caz arasında hareket eden farklı sanatçılardan etkilendi. En büyük isimlerden bazıları, daha sonra efsanevi Salsa grubu Fania All Stars ile önemli bir rol oynayan piyanist Eddie Palmieri ve perküsyoncu Ray Barreto gibi New York’tan farklı sanatçılar içeriyordu.

Latin Cazının Kısa Tarihi

1970’lere kadar Latin Caz ağırlıklı olarak ABD’de şekillendi. Ancak, 1972’de Küba’da Chucho Valdes adında yetenekli bir piyanist, Irakere adlı bir grup kurdu ve bu müzik türünün seslerini sonsuza dek değiştiren geleneksel Latin Cazına Funky ritmi ekledi.

Geçtiğimiz on yıllar boyunca Latin Caz, Latin müzik dünyasından her türlü unsuru içeren daha küresel bir fenomen olarak gelişmeye devam etti. Günümüzün en ünlü Latin Caz sanatçılarından bazıları arasında Chucho Valdes, Paquito D’Rivera, Eddie Palmieri, Poncho Sanchez ve Arturo Sandoval gibi köklü sanatçılar ve Danilo Perez ve David Sanchez gibi yepyeni yıldız bir nesil var.

Latin Caz hiç bitmeyen bir tutkudur…

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Online Gitar Kursuna Nasıl Kayıt Olurum?

Online kurslarımızın tamamına kayıt olmak için tek yapmanız gereken şey sanat merkezim ile iletişime geçerek ücretsiz deneme dersi talep etmek, hocamızla tanışmak, beklentilerinizi ve size sağlayabileceklerimizi dinleyerek ortak bir gün ve saat belirlemektir.

Bundan sonraki süreçte enstrumanınızı edinerek istediğiniz zaman “Online Gitar Kursu”na başlayabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Ulaşırım?

Online derslerimize katılmak için bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden mail atabilir, 0507 957 63 33 numaralı telefonumuzdan arayabilir ya da mesaj atabilirsiniz.

Online Gitar Kursuna Katılmak İçin Hangi Programı Kullanmalıyım?

Erturgut Sanat Merkezi olarak, online derslerimizde Zoom programını kullanmaktayız. Hem bilgisayardan hem de mobil olarak kullanabileceğiniz Zoom programını tercih etmemizin sebebi ise hem bağlantıdaki stabil veri akışı hem de dersleri kayıt etme özelliğinin sizler için faydalı olmasıdır.

Online derse katılmanız için Zoom  programını ücretsiz olarak edinmeniz ve aktif bir internet ağına bağlı olmanız yeterlidir. Ders saatinizde sanat merkezimiz olarak sizlere bağlantı linki gönderilerek derse katılımızın sağlanmaktadır.

Zoom programını aktif olarak kullanamadığınız takdirde ise WhatsApp ve Skype gibi alternatif programlarla derslerimize devam edebilmekteyiz.